Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Stavba nové gonpy ve vesnici Sapi

 

 

Rozvojový dobrovolnický projek Krajní meze podporuje skrze manuální i finanční pomoc stavbu nového buddhistického kláštera ve vesnici Sapi.

O vesnici:
Údolí Sapi a stejnojmenná vesnice se nachází zhruba 200 km na západ od Lehu, na buddhisticko-muslimském pomezí v okresu Kargil. Vesnici tvoří zemědělské usedlosti rozeseté v sevřeném horském údolí ve výšce 4000 m.n.m. Jen polovina z cca 100 rodin je buddhistická. Údolí spojuje se světem horská silnice, cesta do nejbližšího většího města (nemocnice, obchody...) trvá autem 6 hodin, autobus jezdí velmi zřídka.

O klášteru:
V roce 2007 se začal stavět nový klášter, který má nahradit technicky ani kapacitně nedostačující stávající klášter.


Stará budova kláštera

Tradiční ladacké stavby jsou postaveny z cihel sušených na slunci a z topolového dřeva. Životnost domu bez rekonstrukce je v průměru 50-60 let. Západní část Ladakhu je navíc bohatší na srážky - stavby vydrží méně i přes doplňování tradičních rovných střech z trámů, větví a hlíny o vlnitý plech (viz. obrázek)

 


Staveniště nového kláštera

Stavbu nového kláštera schválila Asociace klášterů Kargil. Práce je organizována samosprávou budhistických obyvatel vesnice a mnichy. Část dělníků pracuje za mzdu, ale většina práce i stavebního materiálu je soukromým darem věřících. Nová budova bude nesena železobetonovou konstrukcí, ale stěny a stropy budou postaveny tradičně - z nepálených cihel a dřeva (z místních zdrojů)

Předpokládaný přínos podpory stavby (motivace pro pomoc z ČR):
Tibetský buddhismus je v zemi svého původu spjat s každodenním životem společnosti i s přirodními podmínkami. Společenství laiků a mnichů žijí po staletí v těsné provázanosti. Kláštery jsou přirozenými duchovními centry a dodnes jsou laiky materiálně podporovány. V místech, kde je buddhistická společnost oslabena - v okrese Kargil převládá muslimské obyvatelstvo - má jasný smysl suplovat zvenčí její přirozenou funkci při udržování klášterních komunit. V Tibetu je buddhistická kultura rozkládána záměrně a plánovitě. V Ladakhu je téměř totožná kultura svobodná, ale díky mnoha vlivům (zanedbání vzdělání, nedostatečná podpora ze strany provinční vlády, kontakt s množstvím turistů s jiným viděním lidských hodnot...) postupně eroduje. Naše pomoc má i rozměr povzbuzení místních obyvatel k větší sebedůvěře a pochopení hodnoty jejich zdánlivě jednoduchého způsobu života.

Dokumentace:

Jak přispět:
Momentálně je možné poslat finanční dar s využitím darovací smlouvy. V brzké době bude dokončena registrace veřejné sbírky a zde pak naleznezne číslo účtu.