Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Z Malého tibetu se vrátili poslední dobrovolníci

Tento týden se vracejí poslední dobrovolníci z Malého Tibetu (Ladakh, sev. Indie), kde pomáhali předchozí dva měsíce. Na programu měli výuku na základních a klášterních školách, stavbu nového kláštera a školení dětí pro komunikaci s českými dětmi skrz webové rozhraní. Jejich působení nabralo jiný směr, když hlavní město Ladakhu Leh zasáhla ničivá povodeň. Místní obyvatelé nejsou na podobné katastrofy zvyklí a tak se dobrovolníci ujali organizování pomoci. Základní článek Hnutí Brontosaurus Modrý kámen posílá dobrovolníky do Ladakhu od roku 2006 v rámci vzdělávacího rozvojového projektu La Ngonpo - Krajní meze.

„Letošní ročník se skutečně povedl,“ říká koordinátorka dobrovolníků Vladimíra Regerová. „Ve vesnici Mulbekh učili dobrovolníci matematiku, fyziku, biologii, ekologii a zeměpis. Oproti minulým ročníkům nezískali nové vědomosti pouze děti. Na hodiny chodili i místní vyučující, kteří plnili aktivity společně s dětmi. Po vyučování jsme pro učitele zorganizovali školení, kde se mohli dozvědět pozadí vyučovacích metod. V polovině našeho působení jsme připravili kulturní představení, kde se děti a rodiče mohli naučit české tance, ochutnat palačinky nebo se podívat na pohádku O popelce.“

Neočekávaná událost změnila program dobrovolníků v půlce jejich působení. Blesková povodeň zasáhla hlavní město a jeho okolí a připravila o život 200 lidí. Ladakh je velmi suchá oblast a na podobné situace nejsou místní obyvatelé zvyklí. Společně s Moravskou misijní školou zorganizovali dobrovolníci projektu La Ngonpo - Krajní meze pomoc pro postižené obyvatele. Do pomoci zapojili mnoho turistů, kteří v oblasti uvízli v důsledku neprůjeznosti silnic. Dobrovolníci zřídili v ulicích Lehu informační stánek, který seznamoval anglicky mluvící kolemjdoucí, jak a kde mohou pomoci a jaké jsou nejnovější informace z postižených vesnic. Zřídili sbírku materiálu, který distribuovali v záchranných táborech a každý den vypravovali autobusy s turisty - dobrovolníky na manuální pomoc ve vesnicích zasažených povodněmi. Více zde.

„I přes všechny komplikace zůstává mezi námi dobrá nálada. Dobrovolníci toho ročníku odjeli z Ladakhu tak nadšení, že se rozhodli uspořádat veřejnou sbírku na podporu školy ve vesnici Mulbekh. Ta bude probíhat na jaře na stanovištích v centru města Brna a výtěžek bude věnován na stavbu internátu.“ říká Jiří Sázel, osoba pověřená jednáním ve věci veřejné sbírky. „Dalším výsledkem tohoto ročníků je podrobný návrh internátu, který bude vytápěn pomocí solární energie. Na základě konzultací s ředitelem školy, členy místní komunity a experty na solární stavby, byli zpracovány výkresy, podle nichž se bude internát příští rok stavět,“ dodává Sázel.