Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Kateřina Jacques a Martin Bursík budou pomáhat škole v Mulbekhu

Kateřina a Martin pojedou v létě pomáhat jako odborní konzultanti rozvoje školy v Mulbekhu. Společně s Brontosaury budou v Himalájích hledat řešení k minimalizaci dopadu školy na životní prostředí, hodnotit současný návrh provedení školy a hledat optimální řešení pro její ekologický provoz v budoucnu. Kateřina je vystudovaná politoložka, dlouhodobě se věnuje otázce lidských práv. Téma rozvoje demokracie a výchovy k občanské angažovanosti patří k druhému okruhu, který škole nabídnou. Kateřina a Martin do Himálají berou i svou dceru Noemi a ve škole budou působit paralelně se skupinou prázdninových dobrovolníků.

Kateřina a Martin se v otázkách podpory Tibeťanů dlouhodobě angažují.

Kateřina v minulosti založila parlamentní skupinu přátel Tibetu, která si získala uznání nejen u Tibetské exilové vlády a jeho Svatosti Dalajlamy, ale i u široké veřejnosti a v zahraničí. Zasloužila se o to, že 14. Dalajlama historicky vůbec poprvé (a bohužel zatím naposledy) vystoupil na půdě Parlamentu ČR a z iniciativy skupiny byly přijaty dvě zásadní rezoluce vyzývající čínský režim k dodržování lidských práv v Tibetu. Vláda i Poslanecká sněmovna se v nich zavázaly k tomu, že se o život Tibeťanů a jejich oprávněné požadavky budou zajímat a po čínském režimu budou žádat jejich naplnění. Skupina se aktivně zapojovala do vzpomínkových akcí ke Dni Tibetu včetně vyvěšování tibetské vlajky.

Martin patří k nemnoha lidem, kteří již v roce 1988 „načerno“ procestovali Tibet a přešel „utečeneckým“ sedlem do Nepálu. Bylo to zrovna ve dnech, kdy byly ve Lhase nepokoje potlačované čínskou armádou. Martin a jeho přátelé„potkávali“ kolony aut s ozbrojenými vojáky, a to v situaci stanného práva. „Pamatuji si na hrdost místních, kteří se dívali skrz vojáky, jako by tam nebyli,“ vzpomíná Martin. Již v roce 2008 pro iDnes.cz uvedl, že obyvatelům Tibetu hodlá pomáhat po odborné stránce. Jsme rádi, že Kateřina s Martinem nabídky Brontosaurů využili a do Himalájí pojedou pomáhat.

Fotografie: