Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Češi Tibet podporují

Pod sochou Edvarda Beneše před ministerstvem zahraničních věcí se v pondělí sešlo několik stovek lidí, kteří přišli vyjádřit svou solidaritu s Tibetem. Setkání zaštítila řada neziskových organizací zabývajících se lidskými právy včetně naší organizace.

Exministr životního prostředí Martin Bursík na setkání uvedl, Českou republiku s Tibetem pojí řada podobností a vláda svými posledními vstřícnými kroky k Číně toto dlouhodobé spojení ničí. „Blízkost České republiky k Tibetu, to, že jsme se stali takovými přáteli, není náhoda. Měli jsme své exilové vlády, měli jsme své vlny exilu, své vězně svědomí, své zkušenosti s lidskými pochodněmi,“ řekl na úvod demonstrace na podporu Tibetu Bursík, kterému naslouchaly asi tři stovky lidí. Česká vláda chce podle něj svým občanům tento pocit sounáležitosti vzít. Reagoval na kroky vlády z posledních dnů, kdy se rozhodla zlepšit vzájemné vztahy s Čínou a rezignovala tak na podporu nezávislosti Tibetu. 

K protestu se můžete připojit i vy podepsáním petice
http://podporujemetibet.cz/

V pondělí odpoledne tak na demonstraci promluvili třeba zástupci Člověka v tísni, Amnesty International, Post Bellum, Knihovny Václava Havla či organizace Lungta.

Šimon Pánek z Člověka v tísni na akci mluvil mimo jiné o tom, co lidem v oblastech, kde jsou dlouhodobě porušována lidská práva, pomáhá nejvíce. Nejsou to prý knihy, filmy či počítače, které dostávají od neziskových organizací: „Ten pocit, že v tom nejsou sami, že je někde daleko malá Česká republika, kde se o ně někdo zajímá, to je to, co je pro ně opravdu důležité, co je drží.“ Podle Pánka se stavíme před chybný výběr, že můžeme podporovat buď lidská práva, nebo pracovat na zlepšování obchodu se zahraničím. Vyspělé země prý ale zvládají zkombinovat oboje.

Jiří Sázel na setkání přiblížil, že Buddhistický způsob života není v Malém Tibetu mocensky utlačován, jako je tomu Tibetu. Velké změny v kultuře a způsobu života, zde probíhají také a to cestou zcela dobrovolnou – a to díky materiální podpoře tamní vlády a kontaktu s cizími kulturami. Jedním z důvodů proč Brontosauři v Himálajích podporují vzdělání ve vesnici Mulbekh je, aby umožnili obyvatelům Malého Tibetu zachovat to dobré z jejich unikátního kulturního dědictví. Brontosaurů v Himálajích záleží na Tibetské kultuře ať už v Malém Tibetu nebo v Tibetu „velkém“.

Pečováním o kulturu v Malém Tibetu umožníme, aby byl Malý Tibet pro obyvatele Tibetu příjemným místem pro přečkání, než jejich země bude konečně svobodná. Jsme rádi, že právě z těchto důvodů se Jeho Svatost 14. dalajláma rozhodl podporovat rozvoj školy ve vesnici Mulbekh.

Vnímáme, že česká identita ve světě je založena na tom, co do ní vtiskl Václav Havel po roce 1989. Český národ nebyl samostatný posledních pár stovek let a to, co tvoří naši identitu za naší krátkou samostatnost, by pro nás mělo mít cenu zlata. Myslíme si, že odkaz Václava Havla o ochraně lidských práv je jedna z nejcennějších věcí, který náš národ má. Této skutečnosti si je také dobře vědom Jeho Svatost 14. dalajláma, který v červenci 2012 připomněl dobrovolníkům naší organizace význam jeho odkazu: „Měl jsem velmi rád vašeho prezidenta Václava Havla a cítím jako svou povinnost usilovat o přežití jeho odkazu a jsem velmi rád, že mi v tom pomáháme vaší nezištnou pomocí obyvatelům vesnice Mulbekh“.

Demonstrace před ministerstvem zahraničí trvala zhruba hodinu. Zúčastnění vyzvali na jeho konci vyzvali vládu, aby projednala zprávu o dodržování lidských práv v Číně a Tibetu. Znění prohlášení najdete na odkazu zde:
http://www.brontosaurivhimalajich.cz/files/PROHLASENI.doc

Více fotek z akce zde:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=739561979427206&id=357...

Fotografie: