Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Koncert exilového zpěváka Techunga

Populární tibetský zpěvák poprvé v Praze - 14.10.2014, ROXY Club, 20.00 hod

Populární  exilový tibetský zpěvák Techung zahájí  v Praze své první evropské turné  a představí své nové album tradičních i současných tibetských písní.  Koncert se koná  pod záštitou občanského sdružení  POTALA  za podpory  mezinárodní konference FORUM 2000, UNFFT a organizace Brontosauři v Himalájích.

Předprodej vstupenek na Ticket Stream.

Techung je  v současností považován za jednoho  z nejvýznamnějších  interpretů tibetské hudby.  Vyrostl v indické Dharamshale, kam jeho rodina uprchla z rodného Tibetu po čínské okupaci, a studoval  hudbu na  tamním Tibetském institutu múzických umění ( TIPA). Po emigraci do USA se stal spoluzakladatelem souboru tibetského tance a opery Chaksampa a vystupoval s ním nejen v USA, ale i v Evropě a Asii. Před několika lety si založil vlastní kapelu ve složení Michel Tyabji ( bicí), Kito Rodriguez( baskytara), Rinzing Wangyal ( Kytara) a Sherep Wangmo ( zpěv). Pravidelně vystupují na  benefičních koncertech na podporu Tibetu, na výročních koncertech pro Tibet House v Carnegie Hall a v posledních letech často zahajovali veřejná vystoupení Jeho Svatosti Dalajlamy v USA.

Hlavní Techungovou devizou je jeho nezaměnitelný charizmatický hlas.

 "Je to jeden z nejkrásnějších hlasů, jaký jsem kdy slyšela,  dokáže vyjádřit nepřeberné množství emocí. Od první písně, vyjadřující touhu po domově až po závěrečnou píseň plnou radosti a energie, která nás všechny zvedla ze sedadel, jsem vše velmi intenzivně prožívala a divadlo jsem opouštěla v povznesené náladě." 

Marianne, Washington, září 2013.

Techugnova hudba zazněla v mnoha hraných i dokumentárních filmech, např. Everest, Windhorse( 1998), What Remains of Us (2004), Dreaming Lhasa (2006), Blind Sight (2007), Dalai Lama Renaissance (2008), Fire Under the Snow ( 2008) a dalších. Jeho diskografie zahrnují více jako 10 sólových CD.

Techung:

" Hlavním cílem našeho turné je přispět k uchování tibetského kulturního odkazu, hudby a také boje za svobodu. Tibetské komunity v exilu i uvnitř Tibetu se neúnavně snaží o zachování jedinečného tibetského kulturního dědictví. Také náš boj za svobodu je jedinečný, protože jsme přesvědčeni, že je třeba vše řešit prostřednictvím nenásilí a lidského porozumění. Pokud se nám to podaří, může to sloužit jako inspirace pro řešení konfliktů i jinde ve světě. Chceme prostřednictvím naší hudby oslovit co nejširší veřejnost a připomenout světovému společenství, že Tibet v současnosti prožívá velmi náročné období".

Více informací na www.techung.com

Fotografie: