Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Prázdninoví dobrovolníci absolvovali druhé přípravné setkání.

 O víkendu 25. a 26. Dubna jsme s našimi prázdninovými dobrovolníky absolvovali druhé přípravné setkání. Na tomto setkání jsme se připravili na to, co nás v Malém Tibetu čeká. Řekli jsme si, co je potřeba si s sebou vzít, jak se oblékat i jak se chovat. A také jsme si užili spoustu legrace.

Dobrovolníci všem ostatním představili své projekty a my se těšíme, až je s dětmi zrealizují.

A co bylo nejlepší? Víkend s námi strávil i ředitel mulbecké školy Norboo, který nám řekl mnoho zajímavých informací o výukovém systému v Malém Tibetu a o tom jak se v průběhu let mění. Řekl nám také svůj příběh, a co ho vůbec vede k tomu rozvíjet vzdělání ve své rodné vesnici.

V průběhu setkání pak byl všem dobrovolníkům nápomocen při přípravách jejich projektů.


A co že se to letos budou děti od prázdninových dobrovolníků učit?

  • Pavla Tomášková a Diana Vaníčková žákům osmé a deváté třídy představí dokumenty z festivalu Jeden Svět, o kterých s nimi následně budou vést diskuse.
  • Kristýna Juláková a Lenka Nerglová povedou projekt Mulbekh dancers (Mulbečtí tanečníci) pro žáky třetí a čtvrté třídy. Půjde o vůbec první taneční lekce v Mulbekhu
  • Lukáš Krmíček a Simona Koboušková seznámí v rámci svého projektu Geology žáky páté, šesté a sedmé třídy s horninami, které mohou v Himálajích nalézt.
  • Juraj Urbančík si připravil projekt s názvem Rich and Happy kde bude žáky osmé, deváté a desáté třídy učit základy finanční gramotnosti. K tomuto účelu dostal od firmy Chmela – Hradec Králové cca 6000 Céček, které budou sloužit jako platidlo.
  • Monika Kultscherová  v rámci svého projektu Astronomy seznámí žáky páté a šesté třídy se sluneční soustavou a s vesmírem.
  • Šimon Zajíc a Lukáš Psohlavec si s žáky páté a šesté třídy zahrají variaci soutěže Pevnost Boyard vtipně pojmenovanou Fortress Mulbekh (Pevnost Mulbekh).
  • Káťa Nováčková a Matěj Kubát si jako čerstvá doktorka a student medicíny vezmou na starost žáky třetí a čtvrté třídy a v projektu s názvem Human Body (Lidské tělo) je seznámí s anatomií lidského těla. K tomuto účelu jim firmy Helago-cz s.r.o. a Tivali s.r.o darovaly modely torza lidského těla.
  • Dominika „Ofélie“  Krausová a Lída Macíčková budou s žáky první a druhé třídy v rámci programu Creating Toys (Výroba hraček) vyrábět loutky z dostupných materiálů a na závěr s nimi zahrají loutkové divadlo.
  • Markéta Vegsoová a Jarka Bredlová  si připravily předmět Music (Hudba) v jehož rámci naučí žáky první a druhé třídy hrát na některé hudební nástroje. K tomuto účelu jim firma Léčivé Nástroje darovala sadu různých hudebních nástrojů.
  • Terka Šťastníková, Bára Havlenová, Jana Kočařová a Magda Pincová si pro žáčky školky připravily projekt s názvem Colours through all senses (Barvy všemy smysly) v rámci něhož si s dětmi budou hrát a rozvíjet jejich smyslové vnímání.

A nesmíme zapomenout na stavaře: Radek Kadlčík, Jakub Karásek, Jakub Doležel, Jiří Malý a Patrik Zouhar, kteří postaví za podpory parku Mirakulum hexagonální houpačku.

Se stavbou pomůže a na všechny dobrovolníky bude dávat pozor zdravotník Tomáš "Kevin" Brázda a vše zdokumentuje žurnalistický tým ve složení novinářky Moniky Kosové a fotografa Adam Bakaye.

Fotografie: