Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

První ročník projektu Hrajem Tibetsky představil Lotena Namlinga

V prvním a druhém prosincovém týdnu proběhl první ročních projektu Hrajem Tibetsky, který představuje tvorbu tibetských hudebníků. Na sedmi koncertech ve vyprodaných klubech v Olomouci, Brně, Ostravě, Uherském Hradišti, Vsetíně a dvou po sobě jdoucích v Praze vystoupila česká skupina Zrní a Tibetský zpěvák Loten Namling. Na Pražské koncerty se potom přidala celá tibetské skupina Porok Karpo. Projekt Hrajem Tibetsky vznikl díky Hithitové kampani se snahou o zachování dobrých česko-tibetských vzahů.

„V průběhu posledních sedmi dnů kluci se Zrní stali mými Bratry,“ hodnotil své dojmy Loten Namling na konci společného koncertního turné. A dodal, že si velmi si váží, že Čechům záleží na Tibeťanech.

„Zajímá nás téma Tibetu a obecně lidská práva,“ říká zpěvák kapely Honza Unger. „Rádi využijeme popularity a vlivu, který máme, k tomu, abychom tomuhle krásnýmu projektu pomohli.“

Díky projektu Hrajem tibetsky do naší organizace přibylo 10 Himálajských patronů, uvádí předseda organizace Jiří Sázel a dodává, že momentálně začínáme hledat dalšího umělce, kterého bychom chtěli pozvat na další rok.

Každé vystoupení obsahovalo jednak samostatný koncert Zrní a Lotena Namlinga (respektive Porok Karpo) a taky synergii vzájemných písniček, kdy Zrní doprovázeli dvě tibetské písničky Lotena Namlinga a Loten Namling doplňoval dvě písničky hudební skupiny Zrní, z nichž jednu dokonce nahráli společně v nahrávacím studiu. Společně nahraná písnička je nový song skupiny Zrní s názvem Pískoviště. Jedna z tradičních tibetských písniček má skoro stejnou melodii jako Pískoviště a to je důvod proč si společně vybrali tuto píseň k nazpívání. Tradiční tibetská píseň zpívá o louce v Tibetu se spoustou berušek, které když se jednou vznesou, tak Tibet bude volný.

"Jsem moc rád, že díky Zrní hrála naše skupina Porok Karpo pro doposud největší publikum. Díky turné se také podařilo domluvit náš další koncert na Colours of Ostrava, kde vystoupí tibetské skupina Porok Karpo, ale také já společně se Zrním" vysvětluje Loten Namling. Kapela Zrní je jedním z našich Himálajských patronů a plánuje jet do Malého Tibetu pomáhat osobně v létě 2017. 

Kapela Zrní se nechává inspirovat přírodou a jejími principy, krajinou, lidovou hudbou, a zároveň elektronickou dobou, je alternativní špičkou na české scéně, vyprodává kluby a na festivalech hraje v hlavních časech, na hlavních pódiích. Kluci spolu hrají od roku 2001 ve stejném složení a letos slaví celý rok svoje první patnáctiny. Před každým koncertem v každém městě provozovali busking na náměstích a v této oslavě muzikantství a svobodného prostoru budu pokračovat až do konce roku.

Loten Namling je charizmatická a nepřehlédnutelná osobnost, zpěvák tradiční tibetské hudby, který jí kreativně přetváří do moderní podoby. Jeho Svatost, 14. dalajláma mu dal přezdívku „a singerwith a voice“. Loten Namling žije ve Švýcarsku, které považuje za lepší základnu k upozornění tibetské otázky, než když žil v indickém exilu. Švýcarské veřejnosti se zapsal do povědomí, když se vydal pěšky z Bernu do Ženevy a za sebou táhl vlastnoručně vyrobenou rakev znázorňující "umírající" tibetskou kulturu. Tím inspiroval režiséra Dodo Hunzikera k natočení skvělého dokumentárního filmu Tibetský bojovník (TibetanWarrior, 2015). V posledních letech proniká jeho hudba i do Tibetu a těší se tam velké popularitě. Tuto skutečnost považuje Loten za „největší zadostiučinění svého života“.

Děkujeme CK livingstone že finančně přispěla na realizaci této akce: 

 

Fotografie: