Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Patronské vaření s Padmou v ČR

Zveme na kurz tibetského vaření v rámci kterého, máte jedinečnou příležitost se naučit “vařit z ničeho“ a mít z toho radost, který povede manželka ředitele naší školy Padmy

9. května 2016 od 15:00 do 21:00 hodin

  • 15 – 18:30 – kurz vaření
  • 18:30 – 21:00 – společná večeře, beseda, promítání a radost

Místo konání: Vzdělávací centrum TEREZA, Haštalská 17, Praha 1

Cena Kurzu: 

  • Himalájští patroni mají vstup zdarma (popřípadě vstupné dobrovolné)
  • Ti kteří ještě patrony nejsou zaplatí za vše uvedené 800,- kč (na pokrytí alespoň části nákladů)

Počet účastníků:

  • výuka vaření 25 
  • společná večeře 40

Program

Padma nás naučí plácat čapátí, vytvářet různé momo i timok knedlíčky, vyrobíme ostré Šamdaq (Tibetské kari) a nějaký chutný moučníček. Prostě to co Padma vaří doma. Vyrobíme s Padmou i malou kuchařku, abyste si mohli jídla uvařit i později.

Pak si vše společně naservírujeme a při dobré večeři si můžeme povídat o všem, co nás ze života Padmy, Mulbekhu a Malého Tibetu zajímá. Určitě nebudou chybět obrázky a komentáře k nim.

Všichni, pokud budou chtít, budou mít příležitost přispět Padmě na komunitní projekt, který se rozhodne po návratu do Mulbekhu realizovat. Co to bude? To ještě nevíme! Ale na MOMO párty nám to Padma určitě ráda poví.

Studijní cesta Padmy do ČR 

MOMO párty je součástí studijní cesty Padmy do České republiky. Cílem její cesty je Padmě ukázat  příklady různých aktivit, které v menších komunitách probíhají často pod taktovkou žen a poskytnout příležitost získání inspirace a sebevědomí k rozvíjení komunitního života v Mulbekhu.

Pozná místní knihovnu v Bežerovicích, malé zemědělské muzeum v Netěchovicích, soukromou hvězdárnu v Ondřejově. Setká se s místními obyvateli malé vesnice Jeruzalém. Zúčastní se pálení čarodějnic, pořádání Běhu čarodějné lásky - amatérského běžeckého závodu a společně připravíme malou komunitní oslavu narozenin na samotě u lesa na Chrobkově. Půjdeme i do divadla na představení taneční skupiny 420 PEOPLE a bude mít příležitost si s tanečníky i managementem sdílet zkušenosti z pořádání tanečních akcí (které jsou v Mulbekhu velmi časté).   

Chceme Padmu inspirovat a povzbudit k tomu, aby třeba v Mulbekhu něco z poznaného adaptovala a uplatnila v místní komunitě. A chceme jí v tom pomáhat ať už radou nebo třeba i drobným finančním příspěvkem.

A také se těšíme se na výměnu zkušeností a vzájemné obohacení. Je toho mnoho, co se můžeme od Padmy naučit!

Studijní cestu lidsky i finančně podporují: Jana, Jirka, Katka, Bára, Jitka, Hanka, Petra, Martina, Petr, Pavlína, Tomáš a můžete se klidně přidat i vy! 

Tibetská kuchyně

Tibetská kuchyně je na rozdíl od sousedních kuchyní ochuzená o mnoho surovin, protože jen málo plodin roste v takové nadmořské výšce. Přesto je podobná kuchyni nepálské, indické a čínské. Jídlo dodává Tibeťanům energii a živiny a pomáhá přežít v nehostinných podmínkách.

Nejdůležitější plodinou je ječmen. Z ječmenné mouky a jačího másla se vyrábí základní tibetská potravina - campa. Campa servírovaná k tradičnímu máslovému čaji je obvykle slaná. Campa, ze které se dělá kaše, je naopak nejčastěji sladká. Kromě toho se z campy připravují chlebové placky (balep korkun), nudle (přidávané do polévky thukpa) nebo malé knedlíčky naplněné masem (momo).

Kromě campy se nejčastěji konzumuje maso, hlavně jačí, kozí nebo skopové a jehněčí. Maso se tradičně jí sušené či vařené. Tibeťané si také oblíbili klobásy které se připravují z jater, krve, masa nebo mouky.

Také se často konzumují mléčné výrobky z jačího mléka. Mléko se pije čerstvé, připravuje se z něj jogurt nebo se stlouká na máslo a tvaroh. Při stloukání mléka se tvoří syrovátka, ze které se nejčastěji dělají různé druhy sýrů.

Cena kurzu tibetského vaření a filozofie jeho ceny

Brontosauři v Himálajích pomáhají k realizaci rozvoje školy Spring Dales Public Scholl v Malém Tibetu. Abychom mohli plán dokončit, sháníme 500 himálajských patronů, kterým kteří realizaci zajistí. 

Jsme názoru, že energie má proudit oboustranně. Myslíme si, že obyvatele Malého Tibetu mohou díky Himálasjkým patronům od Čechů čerpat technické dovednosti, přístupy při vzdělávání a organizaci práce (a další). Češi mohou od obyvatel Malého Tibetu čerpat buddhistickou filozofii, která nám může pomoci najít vnitřní harmonii a štěstí.

Protože Himálajští patroni nezištně podporují rozvoj školy školy Spring Dales Public School, rádi bychom jim poskytli výuku tibetského vaření pouze za náklady (ubytování a jídlo). Ostatní mají kurz za cenu běžného kurzovného, která bude využita na podporu školy Spring Dales Public School.

Zájemci se mohou při příležitosti kurzu tibetského vaření stát Himálajským patronem. K jejich patronství je Brontosauři v Himálajích nezavazují (například, že by jim nařídili, jak dlouho budou platit pravidelné příspěvky) naopak zájemcům věříme, že se stanou jedním z Himálajských patronů z vlastního přesvědčení v cíle tohoto projektu a kurzu tibetského vaření je pouze vhodnou příležitosti k tomu se patronem stát.

Stát se Himálasjkým patronem 

Přihlásit se ke kurzu

Pokud se chcete přihlásit na kurz važení, nebo máte nějaké otázky, napište prosím na email

info@brontosaurivhimalajich.cz

Obrázek uživatele Jiří Sázel
Jiří Sázel
 
Předseda Brontosaurů v Himálajích
+420 603 534 730
 

 

Obrázek uživatele Jiří Sázel
Jana Ledvinová
 
 
 
 
Koordinátor studijní cesty Padmy do ČR 
+420 731 460 975