Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

První Workshop moderního tibetského umění

První víkendu v prosinci proběhl První worshop moderního tibetského umění s tibetským umělcem Tashi Norbu. Účastníci se v rámci soboty a neděle učili malovat mandalu a Buddhu. Tashi je nejprve seznámil s tradiční strukturou kresby a následně je navedl, jak ji ztvárnit moderním způsobem. V rámci úvodního večera v pátek Tashi namaloval vlastní obraz Buddhy na plátno 2x2 metry.

„Jsem tady již po druhé a stále si to tu užívám“ říká Tashi. „V porovnání s Amsterodamem, kde jsem žil značnou část života, je Praha stejně romantická a myslím že bych mohl žít tam i zde. Workshop byl pro mě prvním víkendovým workshopem, který jsem dělal. Bylo to Velmi intenzivní a moc jsem si to užil“.

Tashi Norboo začínal jako malíř svatých obrazů (Thangegka) Dalajlámovy kanceláře. Po emigraci do Belgie se vypracoval jako všestranný umělec reflektující jeho kořeny, západní umění a současnou dobu. Po dlouhodobém vystavování všude po světe teď provozuje muzeum moderního tibetského umění v Nizozemsku – jediné svého druhu na světě.

Workshop byl otevřený pro kohokoliv z veřejnosti, nicméně naši Himálajští patroni jej měli jako poděkování za jejich podporu. 

Fotografie: