Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Workshop tibetské malby

Od ukončení okupace hledá naše společnost ty správné hodnoty. Na počátku jsme díky Václavu Havlovi hledali inspiraci u Tibeťanů. Tento odkaz je však v současné době čím dál více zpochybňován. Na druhou stranu, co vlastně víme o současném životě Tibeťanů? Jedním ze způsobů jak jim porozumět je díky umění. 

Stručný popis akce:

V rámci víkendového workshopu se naučíte malovat tibetskou mandalu a sedícího Buddhy podle tradiční geometrické struktury. Ztvárnění však bude moderní a vám specifické. Kurz povede přední představitel moderního tibetského umění Tashi Norbo. Kurz je pro každého bez ohledu na zkušenosti, kdo se má zájem seznámit s tibetským uměním. Pro Himálajské patrony je za zvýhodněných podmínek.

Lektor kurzu:

Tashi Norboo začínal jako malíř svatých obrazů (Thangegka) Dalajlámovy kanceláře. Po emigraci do Belgie se vypracoval jako všestranný umělec reflektující jeho kořeny, západní umění a současnou dobu. Po dlouhodobém vystavování všude po světe teď provozuje muzeum tibetského umění v Nizozemsku.

Web: http://www.tashinorbu.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ltashinorbu?ref=ts&fref=ts

Místo a datum:

Program kurzu:

Kurz probíhá od pátku večera do neděle odpoledne.

Pátek večer:

  • 19:00 – Tashiho představení
  • 19:30 – hudební workshop
  • 20:00 – meditace  
  • 20:30 – živé kreslení Tasiho za doprovodu hudby nebo recitace manter mnichů
  • 23:00 – rozchod a odpočinek

Sobota:

  • 10:00 – setkání v atelieru
  • 11:00 – začátek workshopu Mandala Soucitu
  • 17:00 – ukončení workshopu Mandala Soucitu

Neděle:

  • 10:00 – setkání v atelieru
  • 11:00 – začátek workshopu Základy zobrazení Buddhy
  • 17:00 – ukončení workshopu Základy zobrazení Buddhy

Podrobnosti jednotlivých částí programu

Živé kreslení:

V rámci večera by Tashi nakreslil obraz přímo před účastníky workshopu. Doprovázet jej budou mniši nebo živá hudba. Ukázky jak to může vypadat na odkazu níže 

https://vimeo.com/185610019

Workshop Mandala Soucitu:

Mandaly jsou významným symbolem tibetského buddhismu, které představují zobrazení celého vesmíru. V průběhu jejich vytváření tibetští mnichové rozvíjeli jejich soucit pro dobro všech bytostí. Cílem workshopu je představit strukturu mandaly a její symboliku. Každý z účastníků nakreslí vlastní mandalu s klasickou strukturou, ale moderním vlastním ztvárněním. Ukázka z podobného workshopu vedeného Tashim na odkazu níže:

https://www.facebook.com/TashiNorbuArt/posts/1065362046931279

Workshop Základy zobrazení Buddhy

V tibetském buddhismu má každé zobrazení Buddhy specifickou strukturu. Každá část Buddhova těla má předepsaný tvar, který zaručuje, že zobrazení vyzařuje vnitřní klid a vyrovnanost. Cílem workshopu je představit and přiblížit pravidla pro zobrazení Buddhy. Každý účastník nakreslí vlastní zobrazení Buddhy podle klasické struktury, ale moderním vlastním ztvárněním. Ukázka z podobného workshopu vedeného Tashim na odkazu níže:

https://www.youtube.com/embed//4BawwFmrbn4

Jazyk

Kurz probíhá v angličtině se zajištěným simultánním nebo konsekutivním překladem (pokud bude překlad potřeba). Pokud se v přednáškách vyskytují specifická slova, bývá zvykem, že se výklad zastaví a účastníci si vzájemně pomohou si termíny vysvětlit.

Co sebou 

Vemte si takové oblečení, které si můžete zašpinit od barev. V atelieru se můžete kdykoliv převléct 

Pro koho kurz je a kapacita akce 

Víkend je určen pro kohokoliv, kdo má zájem se seznámit se základy tibetské malby. Kurz mohou navštívit zkušení grafici nebo klidně i naprostí začátečníci.

Pro Himálajské patrony (naše pravidelné individuální dárce) je kurz jako odměna za jejich dlouhodobou poporu. Himálajští patorni platí pouze náklady na realizaci akce. Je možné se při příležitosti konání kurzu stát Himálajským patronem - takováto možnost je například vhodná pro ty, kteří již delší dobu pozorují s nadšením naši aktivitu, o himálajském patrontsví již dlouho přemýšlejí a návštěva kurzu bude ten finální podmět k dlouhodbému zapojení se. Stát se patronem je možné zde.

Kapacita akce je 10 účastníků. Na akci budeme držet 7 míst pro naše pravidelné dárce - Himálajské patrony - do 19. 11. 2017. Pokud se 7 míst pro Himálajské patrony do uvedeného termínu nezaplní nabídneme jejich místa veřejnosti. Metoda obsazení worshopu je stylem kdo dřív přijde ten dřív mele. Kdo napíše později bude zařazen na listinu čekatelů. S účastí počítáme tehdy až dostaneme poplatek za akci. 

Cena za kurz

  • Himálajští patroni 1 000 Kč
  • Ostatní 2 500 Kč 

V ceně jsou zahrnuty všechny výtvarné pomůcky na realizaci akce  

Přihlásit se ke kurzu 

Pokud se chcete přihlásit na kurz nebo máte jakékoli otázky, napište prosím na email

info@brontosaurivhimalajich.cz

Dotazy směřujte na

Ing. Jiří Sázel, Ph.D.
Předseda Brontosaurů v Himálajích
+ 420 603 534 730

.

Fotografie: