Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Výstava Tibet art now v Brně

V rámci cestovatelského veletrhu Go-Regiontour a cestovatelského festivalu Go Kamera, probíhajících na brněnském výstavišti od 18. do 21.1.2018, představí svou tvorbu přední představitel moderního tibetského umění Tashi Norboo.

V rámci akce proběhne: 

  • Výstava velkoformátových obrazů
  • Představení Life painting – Tashi nakreslí velkoformátový obraz, který si bude možné odnést domů.  
  • Přednáška o životě v exilu

Výstava velkoformátových obrazů

Tashi přiveze do Brna celkem asi 50 obrazů, které budou vystaveny v průběhu celé akce, tj. od 18. do 21.1.2018.

Ty největší obrazy budou vystaveny v pavilonu P veletrhu Go-RegionTour. Několik obrazů má rozměry až 4 x 8 m, asi desítka dalších obrazů je o velikosti 1-2 m.

Dvacítka menších obrazů (do jednoho metru) budeumístěna v kongresovém centru cestovatelského festivalu Go Kamera. 

Představení Life painting

V sobotu v rámci cestovatelského festivalu Go Kamera v kongresovém centru vytvoří Tashi velkoformátový obraz o velikosti 5 x 2 m. Obraz bude malovat v průběhu celého dne a v sobotu večer bude obraz vydražen. Šťastlivec, který přihodí nejvíce, si bude moct odnést obraz domů.

Přednášku o životě v exilu

Tashi Norboo vám v sobotu 20. 1.

  • od 14:30 v kongresovém centru sál A cestovatelského festivalu Go Kamera
  • od 13.00 v pavilonu Pavilon P veletrhu Go-Regiontour

přiblíží svůj strhující příběh života v exilu. Krátce o jeho životě zde

Tibetský exulant Tashi Norbu se narodil v Bhutánu a prožil zde krásné dětství.

Když bylo Tashimu devět let, musela jeho rodina spolu s dalším tisícem tibetských rodin odejít do indické Dharamsaly (sídla indické exilové vlády).  Čtyři roky bydleli ve stanech nebo v provizorních přístřešcích bez jakékoliv zdravotní péče nebo pomoci. Jednoho dne se rodiče vypravili hledat jídlo a přístřešek, zatímco Tashi musel hlídat své mladší bratry. Tříletý bratr už týden zápolil s nemocí, a nakonec zemřel Tashimu přímo v náručí. Jeho další bratr zemřel za rok na to.

Tashiho otec musel takto emigrovat podruhé v životě. Již jednou utekl z Tibetu do Bhútánu poté, co Číňané poprvé vtrhli do jejich vesnice. Věděl, že musí celou svou rodinu nechat v Tibetu na pospas Číňanům a vybrat si jednoho člena, kterého vezme s sebou. Rozhodl se vzít s sebou matku. Tashiho otec tedy v 15 letech přenesl matku na zádech přes celé Himaláje až do Bhútánu.

Dvojí emigrace Tashiho otce natolik vysílila, že po příchodu do Dharamsaly již nebyl schopen vstát z lůžka a do dvou let zemřel. Tashi se tedy od svých šestnácti let musel starat o celou osmičlennou rodinu. Začal studovat kresbu tradičních tibetských maleb Thangegka a obrazy prodával lidem ze Západu. Tashimu se ulevilo, teprve až mu s kresbami začali pomáhat jeho dva bratři. Po dokončení studia dostal Tashi možnost pokračovat ve studiu v Belgii, čímž si otevřel dveře k tomu, aby se stal jedním z představitelů moderního tibetského umění.

V roce 2000 odjel studovat do Belgie umění na Saint Lucas Art Academy v Gentu. Během čtyřletého studia pracoval na částečný úvazek v Městském muzeu moderního umění (SMAK) v Gentu. Díky tomu získal vztah k modernímu umění.

Od roku 2007 žije a pracuje v Nizozemsku jako umělec. Od roku 2010 má vlastní umělecké studium „9 Pilars“ v Wormeru (vesnice blízko Amsterodamu). V roce 2008 Tashi spoluzaložil Tibet House Holland, jenž má za cílprezentovat tibetské umění a kulturu. Díky tomu mohl vytvořit několik monumentálních uměleckých děl prezentující tibetskou kulturu. V roce 2009 ve spolupráci s mezinárodním Tibetan Art Movement Foundation organizoval výstavu Tibet Art Now v Amsterodamu.

V současné době provozuje vlastní galerii moderního tibetského umění v Nizozemsku. Vytvořil sochu Buddhy v chicagském Grand parku – místě, kde jsou vystavena mj. Picassova díla.  

Fotografie: