Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

„Teď to budeme měsíc zpracovávat,“ říkají Sonam a Khenriab na návštěvu ČR

V polovině prosince 2019 opustili ČR dva bývalí studenti naší školy, Sonam a Khenriab. V průběhu jednoho měsíce nejdříve pomáhali s překladem koncertu Iva Tibettová a potom absolvovali bohatý program poznání naší země. „Teď si na jeden měsíc lehnu a budu zpracovávat všechno, co jsem zažil," říká Sonam na letišti. "Co jsme zažili za jeden měsíc u vás, se vyrovná tomu, co jsme zažili za celý náš život," doplňuje ho Khenriab.

Sonam si za to může sám

Dostali jsme otázku, proč jsme vybrali na cestu zrovna tyto kluky. Sonam a Khenriab za námi přišli sami, že chtějí do ČR na vlastní náklady přijet. I když je to pro ně spousta peněz, kluci již po jednom týdnu v ČR říkali, že se to vyplatilo. Za Brontosaury jsme rádi, že tamní již mění přístup a jsou ochotni investovat do vlastního vzdělání (než pouze do domu nebo certifikátu na konci studia). Taky jsme rádi, že jejich program zajišťovalo 35 lidí, kteří je převážně hostili.Kluci by s kapesným šest tisíc Kč přežili u nás pouze pár dní.

Sonam si za to tak trochu může sám, protože v posledních letech zajišťoval program návštěvníkům Mulbekhu s velkou svědomitostí a otevřeným srdcem, že když ohlásil, že společně s bratrem ředitele Norbooa Khenriabem přijedou do ČR, nabídky na program se jenom hrnuly.

Hrad, hokej, školy, lyžování, příroda, hotely, Mikuláš, stavba atd.

„Nemáme ani slova na to, abychom popsali svět, který se nám otevřel na hokejovém zápase,“ říkali kluci na zápas Sparta - Třinec v O2 aréně. Nicméně mnohem výřečnější byli další den, kdy přesvědčili Dominika Haška, aby jel učit děti do Himálají. „Kdybychom uměli vyrobit tak silná okna, už bychom se nebáli toho medvěda, který každou zimu přijde do naší vesnice,“ říkali kluci na návštěvu truhlárny. Nezadržitelný záchvat smíchu jsme měli v luxusní restauraci, když Sonam měl problém sníst jídlo, které „tady musel někdo celý den aranžovat“. Hodně vtipné bylo taky motivovat kluky, že mají jít do Sauny, která má uvnitř sto stupňů. „Jak je možné že tady mají, tak velké koně?“ komentovali kluci návštěvu farmy. Vyzkoušeli si tenis, lezení, plavání a taky lyžování na Hintertuxu, o kterém Sonam prohlásil, „že by to mohl dělat donekonečna.“ Khenriab se bohužel lyžemi pořezal, nicméně Rakušáci s ním jednali jako se zlatým pokladem (tím myslíme účet z jejich kliniky). Kluci měli přednášku v deseti školách a o výuce diskuzí prohlásili, že je „naprosto úžasná.“ Český ráj a Krkonoše byly klukům představeny jako hory, ale jim přišly spíše jako kopeček. Nicméně Mikuláše přesvědčili „že byli celý rok hodní“ a v moravském vinařství se konečně dozvěděli, k čemu slouží vývrtka. Na všechny další zážitky zde nezbývá prostor a najdete je na našem facebooku.

Co udělají doma jinak?

"Moc mě inspirovalo, jak stavíte domy. Třeba ústřední topení nebo izolace domů jsou úžasné koncepty a třeba se nám je taky podaří realizovat u nás," říká Khenriab. „Jsem fascinovaný, kolik sportovních aktivit jde v česku dělat. U nás nikdo nesportuje a rád bych naše lidi více motivoval, aby se sportu věnovali," říká Sonam.

Nejtěžší pro nás bylo doslova jídlo. Používáte hodně masa, smetany, mléka a sýru, což je pro nás velmi těžké. Návštěva restaurace byla pro nás vždy trochu dilema – co si dát – nebo aby to na návštěvě nevypadalo, že nám nechutná.

Nakonec děkujeme

„Všem lidem, co nás hostili, a taky za výbornou organizaci našeho pobytu od Brontosaurů v Himálajích. Všechny naše zážitky vnímáme jako velký dar, který se pokusíme zužitkovat pro naši komunitu. Děkujeme, že podporujete naši školu a jsme rádi, že díky tomu můžeme být v kontaktu a vzájemně se inspirovat,“ říkají kluci při nastupování do letadla, které je odvezlo do Delhi.

Fotografie: