Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Druhá výuka hokeje slaví úspěch – všichni teď chtějí hokejový stadion

V lednu 2019 proběhl druhý zimní kurz v naší vesnici. Dva týdny holky a dva týdny kluci se učili hrát hokej, ovládat počítače a vytvářet si názor na život díky přednáškám tamních osobností. Hokej je učili trenéři Jakub a Martin a počítačovou grafiku Mariana.  Odpoledne se hřiště pokaždé zaplnilo mladíky, kteří denně 2 hodiny trénují na zápas v městě Kargilu na konci hokejové sezony. Zástupci tamní komunity se jednohlasně shodli, že po lokální vládě budou požadovat standardní hokejové hřiště.

„Máme je problém dostat z ledu,“ říká trenér Jakub. „Nesčetněkrát spadnou a často si i dost natlučou, pak se všichni zvednou a pokračují a zkouší to dále! Je super sledovat ten progres. I ti, co na bruslích na začátku stáli poprvé, na konci hráli úplně úžasně“.

„V mých hodinách měly děti nafotit kamarády, kteří hráli hokej, vytvořit obálku sportovního časopisu a navrhnout logo jejich sportovního týmu,“ popisuje Mariana. „Někteří jsou velmi šikovní, jiné zase musím stále odhánět od her nebo facebooku.“

„Místní jsou samozřejmě zvyklí na místní zimu. V těch -25 °C nasazujeme teplé a funkční spodní prádlo, větrovky a pořádné boty, a oni tu běhají v teplákách anebo džínách a teniskách. I v tom sněhu...  Nejoblíbenější hra kluků každý večer na ubytovně je "pilow fight" (polštářová válka)! Když začal kurz holek, udělaly mi radost, že postavily před školou sněhuláka … to ty kluky vůbec nenapadlo,“ popisuje své zážitky Mariana.

Každý večer pozve do školy ředitel nějakou místní autoritu – spisovatele, fotografa a dokumentaristu, právníka, člena lokální vlády atd., aby děti seznámili s náplní své práce, jejich kariérou, dali jim doporučení pro výběr práce nebo s dětmi mluvili o Buddhově učení, smyslu morálního hodnot a jejich důležitosti v současném životě.

„Jsem moc rád, že zástupci komunity dostali novou vizi,“ popisuje ředitel Norboo. „Ze všech koutů naší vesnici se začalo ozývat zcela nezávisle na sobě, že by nám lokální vláda měla zajistit standartní hokejové hřiště. Dosud celou zimu seděli někde v koutě a pouze remcali, ale teď mají najednou náplň - a to je naprosto úžasné,“ doplňuje ředitel. „Dokonce věřím, že k tomu lokální vládu nakonec dotlačí. Situace je zde zcela jiná než před pár lety. Díky sociálním sítím se velmi dobře síří informace. Dá se hned ukázat, že politici neplní své úkoly a místní lidé na to díky bohu reagují.“

Na ledě je každý den plno. Ráno trénují děti na dvě poloviny. Po obědě mají děti pauzu, nicméně všichni jdou na led bruslí. Od tří hodin se zde sejdou zdejší mladíci, kteří trénují až do tmy. Chtějí se totiž zúčastnit hokejového utkání v blízkém městě Kargil a vyhrát tím pro školu částku 50 000 rupií. V polovině pobytu do školy přijel hokejový brankář Dominik Hašek, aby děti podpořil a naučil je chytat v bráně. Dosud totiž děti spíš chtěly střílet góly, ale díky Dominikovi začali hrát taky v bráně. Reportáž TV Nova z Dominikovy návštěvy zde.

„Já jsem moc rád za šanci trénovat mulbecké děti,“ říká trenér Matěj. „Celou dobu se mi tady líbilo, užíval jsem si to a moc rád bych se sem vrátil a pokračoval. V Mulbekhu se dějí neuvěřitelné pokroky a všichni odvádějí úžasnou práci a jsem rád, že jsem mohl být součástí,“ uzavírá Matěj zážitky ze svého pobytu.

Fotografie: