Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Vláda nepostavila hokejové hřiště! Tak je si jej postavili mladíci sami.

"Tento srpen mi ředitel naší školy sdělil, že organizování hokeje chce nechat na komunitě. Ať prý ukážou, jak o hokej stojí. Oponoval jsem, že je to náhlé rozhodnutí bez předchozí koordinace, že na hokej hodně lidí darovalo peníze a že můžeme ztratit jejich důvěru. Vysvětloval jsem, že to bude působit, jako že proces neumíme pevně koordinovat. Norboo se ale nenechal mými argumenty zviklat a trval na svém, čímž mě naštval a uvedl v obavy“ vzpomíná Jirka Sázel, ředitel Brontosaurů v Himálajích.

Realizace výuky hokeje ve škole se zkomplikovala. Studna, doposud považovaná za bezednou, nesnesla potřeby vody na ledovou plochu. Navíc se jednalo o pitnou vodu, jejíž plýtvání přišlo všem zbytečné. Proto se tamní vláda zavázala, že u řeky vybuduje hřiště, ale podle očekávání doposud žádný vládní představitel nic neudělal. Místní mladíci si založili hokejovou asociaci, ale na dotaz, co je jejím cílem a jak bude hokej tuto zimu vypadat, nebyla jasná odpověď. Následně v Mulbekhu přerušili internet, a tak už neměl Jirka možnost pokládat další dotěrné otázky ohledně vizí jejich asociace. 

Čas běžel, nic se nedělo. Brontosauři v Himálajích dělají každý září nábor hokejových trenérů a leden, ale protože nás nikdo o nic nepožádal, nábor jsme nakonec nedělali. Už to vypadalo že hokej bude nakonec neúspěšný. Pokud to Norboo přinese na stříbrném podnose, tak v pohodě, ale pokud by už měla něco udělat komunita, tak to vypadalo, že to asi není až tak zajímavé.

Nicméně tento týden a taky na poslední chvíli, dokud ještě není ukrutná zima, vzali mladíci dění do svých rukou. Svépomocí a za vlastní peníze vybudovali provizorní hřiště u řeky (pod sochou Buddhy vytesaného do kamene – pro ty, kteří to v Mulbekhu znají). Rozhodli se, že budou trénovat tamní děti tak, jak se to naučili od českých trenérů v předchozích letech. Škola jim k tomu půjčí hokejové vybavení, popřípadě dá organizační doporučení.

Zdá se tedy, že se hokej podařilo úspěšně posunout dále od školy – hlouběji do tamní komunity. Sice za cenu, že tento rok se asi nezúčastní trenéři z ČR, ale zase jde vidět, že je zájem o hokej i bez nás. Jsme rádi, že i tuto zimu bude žít tamní komunita sportem.

Fotografie: