Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Kurz tibetské kuchyně s nejlepším kuchařem Malého Tibetu

Zveme vás na odpolední kurz tibetské kuchyně s nejlepším kuchařem Malého Tibetu Jumou Malikem. Naučíte se vařit Momo, Thukpu a slaný čaj. Akce je určená pro kohokoliv, ale Himálajští patroni ji mají jako poděkování za jejich podporu. 

 

 

 

 

Datum

Začátek

Konec

Místo

Adresa

Cena

veřejnost

Patroni

Praha

15. 5.

17:00

21:00

Ola Kala

Korunní 115, Vinohrady

2 900 Kč

1 450 Kč

Brno

16. 5.

16:30

21:00

Kuliner plus

Bohunická cesta 15, 664 48 Moravany

2 250 Kč

1 200 kč

 

Přihlásit se

Napište email na

info@brontosaurivhimalajich.cz

Kontaktní osoba je

  • Jiří Sázel
  • Předseda Brontosaurů v Himálajích
  • + 420 603 534 730

Po přihlášení vám pošleme podrobné instrukce ke kurzu a instrukce k zaplacení akce převodem.

Malý Tibet a tamní gastro služby

Malý Tibet je poslední místo na světě s nepotlačenou tibetskou kulturou. Proto sem každý rok přijíždí 300 tisíc turistů, což je stejně počet jako počet obyvatel Malého Tibetu. Pod náporem turistů se z hlavního města Leh stalo nejrychleji rozvíjející se město v celé Indii. Množství hotelů a restaurací zde roste jako houby po dešti a my bychom vám rádi zprostředkovali seminář s člověkem, který v tomto prostředí suverénně uspěl.

Nejlepší kuchař Malého Tibetu Juma Malik

Juma Malik provozuje nejlepší restauraci v Malém Tibetu, která každoročně obdrží Certificate of excelence od Trip Advisoru. Každý den mají plno a bez rezervace budete na volné místo dlouho čekat. Dáte si zde typická lokální jídla i výběr jídel z celé Asie. Jídla jsou v porovnání s ostatními restauracemi nejchutnější a jejich cena je zcela běžná – je to vlastně luxusní restaurace za lidové ceny. Aby Juma mohl garantovat kvalitu, nakoupil si vlastní pole, kde si pěstuje potřebné suroviny. Každý večer je v restauraci, sedí u stolu společně s hosty a velmi rád vám vymění jídlo i tehdy, pokud se objednávka zrovna netrefila zrovna do vaší chuti.

Co se bude na semináři vařit

Na semináři tibetské kuchyně se naučíte připravovat

  • Momo – knedlíčky z pšeničné mouky připravené na páře, se sýrovou, zeleninovou nebo masovou náplní. Servírují se společně polévkou a řadou dochucujících omáček.
  • Thukpa – je zeleninová polévka, s nudlemi a jačím sýrem se šesti variantami podle toho, jak připravíte nudle.
  • Slaný čaj – speciální zelený čaj, se solí a jačím máslem, připravený poctivým mícháním ve velkém tubusu.

Čím je tibetská kuchyně unikátní

Kuchyně Malého Tibetu si bravurně poradila s limitovanými možnostmi. Nadmořská výška 3500 m, velmi krátké léto střídá zima s teplotami – 30 °C, která tamní obyvatele odřízne od zbytku světa na 6 měsíců. Nejdůležitější surovinou je tedy ječmen, mléko a skopové nebo jačí maso. Zelenina nebo ovoce jsou čerstvé jenom dva měsíce v roce a místní lidé mají řadu způsobů, jak jej usušit na tuhou zimu. „Bio kvalita“ jejich potravin jim umožňuje dožít se i stovky let nebo zajistit, že neonemocní rakovinou – Malý Tibet je totiž jediné místo na světě bez výskytu rakoviny.

V průběhy zimy se v Malém Tibetu v domech netopí. Ideálním způsobem, jak se zahřát, je vypít horký čaj nebo polévku. Slaný čaj vám navíc dodá tuk a sůl, tolik potřebnou pro náročnou práci ve velké nadmořské výšce. Proto zde lidé pijí třeba i 7 litrů čaje za den. V polévce se zase dá dobře rozpustit sušená zelenina nebo jačí sýr. A když je v létě všeho dostatek, uvaříte si momo, které kombinuje všechny lokální možnosti.

Další podrobnosti o tom, proč Tibeťané vaří tak, jak vaří, vám sdělí Juma v rámci, krátké prezentace na začátku celého kurzu.

Cena akce a sleva pro patrony

V ceně jsou zahrnuty suroviny na vaření.

Himálajští patroni (pravidelní dárci Brontosaurů v Himálajích) mají účast na kurzu pouze za náklady jako poděkování za jejich dary do Malého Tibetu. Patronem se můžete stát klidně před kurzem vaření a absolvovat jej tím za sníženou cenu

Stát se Himálajským patronem

Fotografie: