Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Nová verze stavebního rozvoje naší školy

Jednou za pár let přehodnotíme naše plány a vždy je trochu vylepšíme. Tentokrát máme perfektní posilu – nové členy týmu brněnské Chybik + KristofArchitects& Urban Designers, kteří začali rozvíjet koncept stavebního rozvoje školy. Zde jsou zatím první nápady.

Předností lokálního stavitelství je, že tamní jsou zvyklí stavět ve svazích, jejich domy mají malé terásky a náměstíčka. Nový návrh tedy umisťuje školní budovy do svahů, kdežtoshromaždiště a chodníky na současné rovné plochy. Výsledný dojem je malebný a objemem jednotlivých staveb mnohem více lokální v porovnání s dosavadními návrhy.

Nový kampus budou tvořit jesle, dva stupně školky a třídy od 1. do 12. třídy. Má třídy na výuku fyziky, biologie, chemie, IT, hudebky a výtvarky. Školní hala bude pro 400 lidí a venkovní shromaždiště pro 2 500 lidí. Bude v něm jídelna, kantýna, knihovna, venkovní sportoviště a vnitřní tělocvičny. Děti mohu být ubytovány ve školním internátu a učitelé ve školních bytech. Škola bude mít kanceláře pro učitele, školní vedení a společnou sborovnu. Vypadá to, že je toho hodně, ale je to stejné vybavení, jako má každá naše základní škola pro 350 dětí (snad až byty pro učitele).

Nejedná se o finální návrh ani vzhled. Postupem času začneme zpracovávat podrobnosti a zohledňovat technické detaily. Škola taky může časem přijít s tím, že některé části návrhu nepotřebuje nebo naopak (například pokud rodiče nebudou chtít platit za hudební vzdělání jejich dětí), a tento návrh umožňuje přistavět nebo odebrat cokoli bez ztráty na „finální kráse“.

Školní pozemek má 38 m výškový rozdíl – to je fakt hodně :-). Protínají jej tři vodorovné roviny – cesty (hnědá, tmavě a světle zelená), kolem kterých jsou vytvořena shromaždiště. Tamní obyvatele mají úžasnou schopnost budovat své stavby ve svazích. Proto budou nové školní budovy umístěny ve svazích a chodníky a shromaždiště na současných rovinkách.

Škola může být využita tamní komunitou pro shromáždění, oslavy, sportovní aktivity nebo třeba i návštěvu Dalajlámy. Proto jsou prostory, které bude využívat celákomunita, blíže hlavnímu přístupu do školy. Prostory, které budou využívány pro výuku, jsou dále do hlavního vchodu. 

Nový školní kampus bude členitý, malebný, budou v něm terásky a náměstíčka. Nejčastěji budou děti chodit po hlavních chodnících, ale potom si budou moct cestu mezi učebnami zkrátit chodbami a schůdky. Ty se budou nejvíce podobat tradičnímu uspořádání domů na jejich vesnici i městech.

Fotografie: