Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Kurz tradičního tibetského umění s Chemat Dorjey

Chemat Dorjey je moderní umělec a sochař, který vás v rámci dvoudenního semináře seznámí s tradičními tibetskými technikami malby a sochařství. Akce je pro kohokoliv a pro naše Himálajské patrony je poděkováním za jejich podporu.

 

 

  • Datum: 5 a 6. 10. 2019, Sobota a neděle, každý den od 10:00 do 17:00
  • Místo: Atelier Prima Praga, Národní 417/35, 110 00 Nové Město
  • Cena:
    • 1700 Kč – Himálajští patroni
    • 2900 Kč – ostatní
  • Kapacita akce: min 6, max 12 lidí

Přihlásit se 

Napište email na

info@brontosaurivhimalajich.cz

Kontaktní osoba je

  • Jiří Sázel
  • Předseda Brontosaurů v Himálajích
  • + 420 603 534 730

Po přihlášení vám pošleme podrobné instrukce ke kurzu a instrukce k zaplacení akce převodem.

Tibetské umění

Tradiční tibetské umění bylo vždy velmi úzce spjaté s buddhismem. Díla dekorovala kláštery ve formách thangeg (nástěnných pláten), malby na stěnách, malých bronzových sošek, popřípadě velkých soch z jílu, štuku nebo dřeva. Každé dílo bylo vždy uznáno duchovními autoritami a využito v duchovní praxi. Díla byla zpracovávána ve velkých dílnách mnichy nebo běžnými umělci kteří jsou v naprosté většině nezmámí. Tibetské umění bylo ovlivňováno z Číny, Nepálu a Indie.

Obsah kurzu

V sobotu se budeme učit malovat mandalu. Naučíme se její geometrické rozvržení a potom se budeme učit detaily jejího zpracování. V neděli se budeme z jílu vytvářet Buddhovu hlavu, popřípadě ruku.

Na začátku každého dne vám Chemat odprezentuje kulturní pozadí a přiblíží jak se sochy a mandaly prováděli v tradiční kultuře. Potom si řekneme jak se dílo bude zpracovávat a pustíme se do toho. Konec může být trochu flexibilní, prostě se domluvíme jak se nám to bude hodit a jak nás to bude bavit.

Kdo je Chemat Dorjey 

Chemat Dorjey je mladý moderní umělec z Malého Tibetu. Vystudoval umění na univerzitě v Jammu (Institute of Music and Fine Arts) a následně Varanasi (Faculty of Visual Arts, Banaras Hindu University). Následně nabíral zkušenosti neziskovce LAMO působící v hlavním městě Malého Tibetu, které podporuje mladé umělce.

Chemat založil na jaře první galerii moderního umění v Malém Tibetu. Zde jsou pravidelné výstavy Chamatových vrstevníků, kteří experimentují s moderním uměním. Jeho galerie je v rekonstruovaném domu v historického centra a s nádherným a malebným výhledem na město.

Jeho aktuální projekt je socha dvou ptáků z řetězů (na motorky) a matek na kamenném podstavci. Celá socha bude mít 8 metrů na výšku a bude umístěna ve vládní budově. Chemat společně s asistenty na mí pracuje poslední dva měsíce a bude hotova v polovině září.

Jazyk

Kurz probíhá v angličtině se zajištěným simultánním nebo konsekutivním překladem (pokud bude překlad potřeba). Pokud se v přednáškách vyskytují specifická slova, bývá zvykem, že se výklad zastaví a účastníci si vzájemně pomohou si termíny vysvětlit.

Pro koho kurz je

Víkend je určen pro kohokoliv, kdo má zájem se seznámit se základy tibetské malby. Kurz mohou navštívit zkušení grafici nebo klidně i naprostí začátečníci.

Cena akce a sleva pro patrony

V ceně jsou zahrnuty nástroje na realizaci – tj. plátno, barvy, štětce, jíl na modelování

Himálajští patroni (pravidelní dárci Brontosaurů v Himálajích) mají účast na kurzu pouze za náklady jako poděkování za jejich dary do Malého Tibetu. Patronem se můžete stát klidně před kurzem a absolvovat jej tím za sníženou cenu.

Stát se Himálajským patronem

Fotografie: