Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Věda do Tibetu se pravděpodobně přesune na rok 2021

Děkujeme všem, kteří se zasadili o podporu vědy v Malém Tibetu. Kvůli koronaviru to vypadá, že se veškerá naplánovaná podpora přesune až na další rok. Rádi bychom vám níže v emailu popsali, byť i malý posun vpřed, ale bohužel nic nemáme. Tak můžete alespoň posoudit, jak nám jde sdělování špatných zpráv, protože normálně jsme zvyklí sdílet výsledky naší práce.  
 
Právě v těchto dnech mělo probíhat slavnostní otevření školní laboratoře a výuka českých dobrovolníků. Výuku dobrovolníků jsme odvolali na začátku července, protože Indie stále neumožňovala příjezd turistů do země (a do dnešního dne se to nezměnilo). Posouvat výuku na září jsme nemohli, protože polovinu z dobrovolnické skupiny tvořili pedagogové. Oceňujeme, že většina z dobrovolníků čekala až do poslední chvíle na rozhodnutí, jestli cestu podnikneme a zároveň byli ochotni ji absolvovat za ztížených a riskantních podmínek. Iniciaci výuky věd jsme tedy přesunuli na léto 2021 a celá skupina přijatých dobrovolníků chce jet i další rok. 
 
Stavba nové školní laboratoře dostala významnou ránu již na samém začátku. V momentě, kdy korona krize posunula začátek výstavby o 14 dní, bylo jasné, že plánované dokončení za začátku srpna nestihneme. Koronavirové restrikce zakázaly realizaci stavební činnosti, pohyb jakéhokoliv stavebního materiálu i příjezd sezonních dělníků. Naše naděje se tedy začaly upínat k tomu, že tento rok postavíme aspoň část nové budovy. 
 
V současné situaci je již povolen pohyb stavebního materiálu, který jsme naskladnili (jedná se o stavební dřevo na lepené stropní nosníky a dřevo na okna a dveře). Stavební činnost i příjezd sezonních stavebních dělníků byly v polovině července povoleny. Poptávka po nich je však tak velká, že bychom v současnosti byli schopni sehnat možná dva dělníky, ale rozhodně ne deset. Navíc příjezd sezonních dělníků způsobil nárůst případů koronaviru. Veřejnost Malého Tibetu tedy začala tlačit na politické představitele, aby stavební činnost i pobyt sezonních dělníků zase zastavili.
 
Zatím není jasné, jak se bude situace vyvíjet, a čekáme do konce srpna. I kdyby se situace nějak rapidně změnila a my bychom mohli na začátku září stavět, je otázkou, jestli by to mělo cenu. Stavební sezona totiž končí mezi začátkem a polovinou října (podle toho, kdy začne mrznout). Otevírat tedy stavbu na jeden měsíc by nemuselo být příliš praktické. Pravděpodobnost, že se všechny stavební práce přesunou na další rok, je velká. 
 
O dalším vývoji vás budeme informovat, budeme rádi, když nám zachováte přízeň a budete mít pro vzniklou situaci pochopení. Díky za váš zájem o vzdělávání v Malém Tibetu i podporu iniciaci vědy. 
 
PS: Propagační video Věda do Tibetu o Dordžejovi a jeho mámě obdrželo WOOD PENCIL D&AD což je takový Oskar v reklamně, podrobnosti zde. To vlastně úspěch je, ale jenom v tom našem západním, pro tamní obyvatele to neznamená nic :-). 
Fotografie: