Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Brontosauři staví školu v Himálajích

 

Od konce března začíná ZČHB Modrý kámen shánět finanční prostředky na stavbu internátu pro školu ve vesnici Mulbekh (Ladakh, severní Indie). Výstavba internátu umožní kvalitní výuku i pro děti z okolních vesnic. Ubytované děti zůstanou v kontaktu s rodinou a tradiční kulturou a nebudou odcházet za studiem do vzdálených měst, kde tráví většinu roku. Internát je navrhnut jako pasivní budova vytápěná pomocí solární energie. Navrhované řešení minimalizuje náklady pro ubytované studenty a je šetrné k životnímu prostředí. Spolupráce se školou vznikla v rámci rozvojového projektu „La Ngonpo – Krajní meze“, který v Ladakhu podporuje vzdělávání a kulturní hodnoty.

„Škola je velmi dobrým partnerem. Leží v odlehlejší oblasti Ladakhu, kde zatím rozvojová pomoc nedorazila. Už patnáct let je provozovaná místním komunitou, která usiluje o lepšího vzdělání pro vlastní děti, než poskytují státní školy. Avšak buddhistická vesnice Mulbekh leží v okresu s převážnou muslimskou většinou. Kvůli rozdílnosti náboženského vyznání nemá škola možnost dostat jakoukoliv státní podporu na své projekty. Rozšířením rozvojové pomoci se otevírá další možnost pro získávání financí a tak jsme byli požádáni ředitelem školy o pomoc při výstavbě internátu,“ přibližuje motivaci podpory Jiří Sázel, osoba pověřená jednáním ve věci veřejné sbírky.

Ladakh je oblast v indických Himalájích, která je kulturně velmi blízká Tibetu. V současné době jsou obyvatelé vystaveni kontaktu s jinými kulturami a modernímu způsobu života. To vede ke zpochybnění tradičních hodnot a ekologickým problémům. Od roku 2006 poskytuje projekt „La Ngonpo – Krajní meze“ potřebnou podporu při rozvoji v následujících oblastech: Rozvojový vzdělávací projekt sloužící pro přímé propojení škol v Čechách a Ladakhu, zprostředkování dobrovolnictví v Ladakhu pro zájemce z české veřejnosti, materiální pomoc ladackým partnerům.

 

Webová stránka veřejné sbírky: www.lnkm.cz/sbirka

Kontaktní osoba: Jiří Sázel

Telefon: +420 603 534 730

Email: jiri.sazel@seznam.cz