Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Zpíváme pro Dalajlámu

Aktualizováno 4.6.2010: V červenci 2010 navštíví jeho svatost 14. Dalajláma Ladakh. Jedním z důvodů jeho návštěvy je uklidňování bouřlivých vztahů v oblasti Kargilu, kde v převážně muslimském okresu žije buddhistická menšina. Pár buddhistických vesnic je díky rozdílnosti náboženství znevýhodňováno, například při rozdělování státních financí nebo v podobě přehnané byrokracie. Zmíněné spory přerostly v roce 2006 v násilné nepokoje, které vyvolalo údajné spálení koránu v jedné buddhistické osadě.

Mulbecké děti při hodině hudební výchovy, foto: Tonda Král

Jedno z míst, které Jeho svatost Dalajláma při své cestě Ladakhem navštíví je vesnice Mulbekh, kde již několik let působí projekt La Ngonpo-Krajní meze. V místní soukromé škole bude mít řeč pro veřejnost o významu vzdělávání. Na úvod projevu Jeho svatosti budou moci čeští dobrovolníci natrénovat s ladackými dětmi vystoupení. Děti budou zpívat písničku "Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země" a potom budou společně s dobrovolníky zpívat písničku Papa Thukpa, která zpívá o významu tradičních ladackých hodnot oproti moderním trendům. Vystoupení má ukázat bohatou kulturní výměnu, která ve škole probíhá díky působení dobrovolníků a také jak se ladačané a Češi od sebe navzájem učí.

„Návštěva 14. Dalajlámy je pro školu velká pocta a zároveň důležitá kulturní událost, kvůli které přijedou lidé ze širokého okolí. Požehnání je v ladacké kultuře velmi významné a naposledy jsme jej dostali před mnoha lety,“ říká Tsewang Norboo, ředitel Spring Dales Public School v Mulbekhu. „Skutečnost, že škola spolupracuje se zahraničními partnery, je velmi významná, protože jeho svatost podporuje aktivní přístup školy při svém rozvoji. Zároveň vzroste i respekt k vedení školy u místní komunity,“ uzavírá.

Pevně věříme v úspěch představení, po jeho uskutečnění zveřejníme pořízené záznamy prostřednictvím těchto stránek.

Údolí vesnice Mulbekh, foto: Tonda Král

Soukromá škola v Mulbekhu, foto: Tonda Král


Tisková zpráva: Indické děti zpívají Dalajlámovi česky


Rozhovor s Jiřím Sázelem v pořadu Před půlnocí na ČT 24 nejen o představení pro Dalajlámu