Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Indické děti zpívají česky Dalajlámovi

 

O víkendu 4. - 6. 6. 2010 dokončili čeští dobrovolnici program vystoupeni pro světského a politického vůdce Tibetu 14. Dalajlamu, které budou letos v lete trénovat s dětmi z vesnice Mulbekh (oblast Ladakh, severní Indie). Jeho svatost přijede v polovině července do místní soukromé školy požehnat obyvatelstvu a promluvit o významu vzděláváni. Na programu vystoupení bude zpívání českých a ladackých písniček doprovázených dramatickým vystoupením. Spolupráce se školou vznikla v rámci rozvojového projektu „La Ngonpo – Krajní meze“, který podporuje vzdělávání a kulturní hodnoty v Ladakhu.

„Návštěva 14. Dalajlámy je pro školu velká pocta a zároveň důležitá kulturní událost, kvůli které přijedou lidé ze širokého okolí. Požehnání je v ladacké kultuře velmi významné a naposledy jsme jej dostali před mnoha lety,“ říká Tsewang Norboo, ředitel Spring Dales Public School v Mulbekhu. „Skutečnost, že škola spolupracuje se zahraničními partnery, je velmi významná, protože jeho svatost podporuje aktivní přístup školy při svém rozvoji. Zároveň vzroste i respekt k vedení školy u místní komunity,“ uzavírá.

Členové projektu „La Ngonpo – Krajní meze“ spolupracují se školou od roku 2008. Již potřetí sem přijede skupina českých dobrovolníků učit různé předměty od hudební výchovy po matematiku. Kromě nových znalostí mohou ladacké děti poznat evropskou kulturu v jiném světle, než ji zprostředkovává zahraniční televizní vysílání. V rámci projektu je škola podporována i materiálně v podobě nákupu lavic, tabulí a školních pomůcek. Díky veřejné sbírce mají zájemci z české veřejnosti možnost zapojit se do pomoci.

Více informací o vystoupení pro Dalajlámu a projektu „La Ngonpo – Krajní meze“ je možné nalézt na adrese: www.LNKM.cz.

 

Kontaktní osoba: Jiří Sázel

Telefon: +420 603 534 730

Email: jiri.sazel@seznam.cz