Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Jeden svět v Brně - přednáška

V rámci filmového festivalu Jeden svět - program Češi v akci bude prezentovat Jiří Sázel naši pomoc ve vesnici Mulbekh (projekt Společně pro školu v Himalájích). Přednáška bude ve čtvrtek 24.3. v malém sále kina Art, v čase 17:30 až 18:30 a s půlhodinovým prostorem pro diskuzi.

Více o filmovém festovalu Jeden Svět v Brně zde.

 

Název přednášky: Hnutí Brontosaurus – Stavba ekologické školy v Malém Tibetu

Anotace přednášky:

Přednáška vám umožní nahlédnout do života lidí ve vesnici Mulbekh. Aby poskytli svým dětem dobré vzdělání, založili zde vlastní soukromou školu. Ta je na počátku svého rozvoje. Cílem je získat státní certifikát základního školství, ke kterému jsou nezbytné nové školní prostory a kvalifikovaný personál. K dosažení vytyčeného cíle chybí místním obyvatelům odborná kvalifikace a finanční prostředky. V rámci Hnutí Brontosaurus zajišťujeme návrh nových školních budov, dohled nad jejich výstavbou a pokrytí jejich rozpočtu. Do školy pravidelně vysíláme skupinu dobrovolníků, která učí děti a školí místní učitele.

Na přednášce se dozvíte více o životě buddhistů v Himalájském Ladakhu, specifických problémech vzdělávacího systému, komplikovanou situací vzniklou soužitím rozdílných náboženských skupin. Bude představen návrh nové školní budovy internátu, která je navrhnuta jako modelový ekologický objekt, který využívá kombinaci a tradičního a moderního stavitelství (například vytápění solární energií). Nakonec se dozvíte, jak se můžete zapojit do pomoci jako dobrovolníci.

 

O festivalu:

Jeden svět se v Brně uskuteční ve dnech 22.-29.3.2001. Festival dokumentárních filmů o lidských právech pořádá obecně prospěšná společnost Člověk v tísni již 13 let, v Brně se letos koná po 12-té.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 22. března v 18:30 hod. v Divadle Husa na provázku a je spojeno s charitativní dražbou. Dražit budeme předměty známých osobností a výtěžek poputuje na podporu sirotčince v Kongu.

Jeden svět do Brna přináší 48 dokumentů s tématikou lidských práv. Filmy přiblíží například situaci na Haiti rok po katastrofě, zaměří se na nesvobodu v Bělorusku, v Barmě, v Číně či na Kubě.

K hlavním tématům letošního ročníku patří ožehavý fenomén korupce a nevšední přiblížení života seniorů. Tradičně se objeví filmy o ekologii a ženských právech, nebude chybět téma migrace, například dokument o mongolských dělnících v ČR.

66 projekcí na šesti projekčních místech doplní velké množství debat. Uvedeny budou také dva filmové maratony v HaDivadle. Součástí programu festivalu jsou přednášky humanitárních organizací, výstavy a divadelní představení. Chybět nebudou již tradiční anglické projekce, které můžete navštívit v malém sálu kina Art a Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie.

Novinkou letošního ročníku je internetový předprodej vstupenek, který najdete na adrese http://vstupenkybrno.jedensvet.cz. Jako vždy jsou vstupenky k dispozici také v Domě Pánů z Lipé a na projekčních místech.

Podrobnosti k programu festivalu naleznete na www.jedensvet.cz/brno