Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Ve škole v Mulbekhu proběhl zápis

Ve škole v Mulbekhu probíhal na konci března zápis nových žáků. Do školy chodí v současnosti 194 žáků. Díky podpoře Himálajských patronů se situace u zápisu zcela změnila. Ředitel školy Norboo to shrnul následovně: 
 
 
 
 
 
„Když jsem nastupoval do školy v roce 2008, malé děti plakaly, když museli do školy. V současnosti malé děti brečí, pokud nemohou studovat v naší škole“
 

Do školy dříve než je potřeba

Například sestra a bratr tří a půl letého Stanzina, již školu Spring Dales Public School navštěvují. Když slyšel Stanzin zážitky sestry a bratra ze školy, rozhodl se, že s nimi bude v sobotu také do školy chodit. Každá sobota je totiž dnem aktivit organizovaný většinou českými dobrovolníky. Hrají se hry, hraje se na hudební nástroje, vyrábí se výrobky z papíru a taky pozor, organizuje se volejbalový turnaj! Po absolvování několik sobotních odpolední, Stanzin oznámil svým rodičům, že do jiné školy než Spring Dales Public School chodit nebude. 
 
V Malém Tibetu je státní a také soukromé školství. I když státní školský sektor má vystavěny prostory pro výuku, zajištěny platy pro učitele atd. nezvládá za posledních 40 let manažerskou stánku provozu škol a děti, kteří absolvují státní školu, vlastně nic neumějí a například neudělají postupové zkoušky na další studium. Proto si obyvatelé založili vlastní soukromou školu Spring Dales Public School, která má zajistit kvalitní vzdělání dětem v jejich rodném prostředí. 

Kvalitní škola jde prostě poznat

Rodiče pětiletého Lagy se rozhodli jej poslat do tamní státní školy. Za čtyři dny Laga prohlásil, že do státní školy už chodit nebude, protože učitel je starý a tlustý :D. Jenom na vysvětlenou, ve státních školách jsou většinou učitelé, kteří nikdy nechtěli učit, ale pozice učitele ve státní škole je jedno z mála placených míst v Malém Tibetu. Laga oznámil svým rodičům, ať jej vezmou do nějaké jiné školy. Po dvou minutách strávených ve škole Spring Dales Public School byl Laga skálopevně rozhodnutý, že do školy musí chodit. V této škole byla naprosto jiná nálada a energie. Všichni učitelé byli mladí, energičtí a učili rádi. Ostatní děti byly veselé a ve škole se jim líbilo :-).
 
Ještě před rokem 2008 byly dobré soukromé školy pouze v hlavním městě Malého Tibetu, které se jmenuje Leh. Děti z Mulbekhu zde mohli dostat dobré vzdělání, ale za cenu, že vyrostli bez kontaktu s rodinou. Cesta z Lehu do Mulbekhu totiž trvá 10 hodin autobusem a děti jezdili domů pouze jednou za rok. Rodiče z vesnice Mulbekh začínají čím dál více věřit kvalitám školy Spring Dales Public School v jejich vesnici. V průběhu března se do školy zapsali tři noví žáci, kteří rodiče přehlásili ze škol v hlavním městě.

Pomáhejte taky!

Líbí se vám příběhy ze školy vesnice Mulbekh? Chcete, aby jich bylo více? Staňte se taky jedním z Himálajských patronů! Jménem školy Spring Dales Public School a organizace Brontosauři v Himálajích vám předem díky za zvážení této možnosti.
 
 
Fotografie: