Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Jigmed: První student se vrátil studovat do rodné vesnice

rádi bychom vám představili Jigmeda, který je prvním studentem v historii školy, který přišel studovat zpátky z prestižní školy v hlavním městě do rodné vesnice.  

Jigmed je kluk, který se narodil ve vesnici Mulbekh. Když se jeho početná rodina rozmýšlela před šesti lety kam jej umístí do první třídy, rozhodli se ho umístit do nejlepší školy v Malém Tibetu s názvem Lambdon school v hlavním městě Leh. Naše škola Spring Dales Public School ve vesnici Mulbekh neměla v té době takovou reputaci a rodiče nevěřili, že může poskytnout Jigmedovi dobré vzdělání.  

Studium v hlavním městě Leh skrývalo úskalí. První dva roky, bydlel Jigmed v internátu. Ubytování to bylo dobré, nicméně pobyt byl velmi finančně nákladný pro rodinu a po dvou letech musela rodina změnit místo ubytování. Jigmeda ubytovali u vzdálených rodinných příslušníků a domluvili se, že Jigmed náklady na ubytování odpracuje v jejich domě, který poskytovali jako ubytování pro turisty. Ze začátku to celkem šlo, nicméně s přibývajícím časem dostával Jigmed čím dál tím více úkolů, měl čím dál tím méně času na studium. Na konec to došlo až tak daleko, že jej příbuzná rodina někdy donutila, aby do školy nešel vůbec a staral se o ubytované turisty.

V Malém Tibetu se pro zachování dobrých vztahů nemluví na „přímo“. Jigmed tedy o komplikované situaci neřekl ani rodině ani se nevzepřel svým rodinným ubytovatelům. Jeho vlastní rodicě kvůli němu začali být rozmrzelí, protože jeho studijní výsledky se čím dál tím více zhoršovali a mysleli si, že si jich neváží. Situace začala být pro rodiče jasnější, až jednou jeho tatíkem jel na týden do Lehu a pár dní strávil s Jigmedem. I když si vzdálení rodinní příslušníci dávali velký pozor, aby nic nebylo poznat, tatínek Jigmeda začal tušit od kud vítr vane.

Dobrá zpráva pro rodinu Jigmeda je však ta, že díky podpoře Himálasjkých patronů, se podařilo mezitím zlepšit kvalitu vzdělávání a infrastruktury v naší škole v rodné vesnici Mulbekh. Do páté třídy tedy nastupuje Jigmed již zpátky v Mulbekhu a stal se tedy prvním studentem, jehož rodiče jej přehlásili z školy v hlavní městě, zpátky do Mulbekhu. Nicméně není jediným a zdá se že tento rok se konečně láme chleba na stranu úsilí naší školy. 

Jigmed prolomil společenskou změnu 

Hlavním důvodem proč byla škola v Mulbekhu v roce 1992 založena, aby mohli děti získat kvalitní vzdělání přímo v jejich rodné vesnici a nemuseli čelit takovým problémům jako například Jigmed. Doposud škola fungovala tak, že pokud rodina měla dost peněz přihlásila děti do prestižních škol v Lehu. Tento rok se poprvé v historii školy stalo, že do roku 2016 je přihlášeno nových 6 dětí, které jejich rodiče přehlásili ze započatého studia v hlavním městě Lehu zpátky do Mulbekhu, protože se podle názoru rodičů zlepšila v Mulbekhu kvalita vzdělávání. Dvě děti přešli z Druh White Lotus school, jedno Lambdon school, jedno Jamian school, jedno Ladakh Public school a jedno St. Peter school .. což jsou nejvíce prestižní školy v Malém Tibetu. Konečné číslo přehlášených studentů pro rok 2016, bude známé až březnu, nicméně teď už je jasné, že se situace zásadně změnila a naše škola láme rekordy.

O skutečnosti, že naší škole v Mulbehu začínají rodiče čím dál tím více věřit svědčí množství dětí studující v naší škole. V roce 2008 kdy nastupoval její současný ředitel bylo ve škole 80 dětí, na rok 2016 odhadujeme, že ve škole začne studovat 250 dětí – což je třiktár více než na začátku! 

Líbí se vám to? Buďte prosím jedním z našich Himálajských patronů.