Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Dalajláma navštívil Prahu

Tibetský duchovní vůdce navšívil ve dnech 16. až 19. října 2016 Prahu. Jednalo se o jeho 11. návštěvu ČR od roku 1990, kdy jej poprvé pozval Václav Havel. 

Jeho Svatost 14. Dalajláma započal svůj pobyt v Praze setkáním s veřejností, které proběhlo 17. října na Hradčanském náměstí a kam ho přišlo podpořit přes 2500 lidí. Vyjádřil se zde k odkazu Václava Havla, jenž je odhodlán nadále zachovávat. Cílem této akce bylo ukázat, že nám stále záleží na dobrém vztahu Čechů a Tibeťanů, a že jsme rádi za Dalajlámovu návštěvu v ČR. Dalajlámovo vystoupení původně nebylo v plánu jeho cesty, nicméně protože se na jeho veřejnou přednášku 19.10. nedostala většina zájemců, dodatečně se podařilo uspořádat jeho vystoupení na Hradčanském náměstí. 

V paláci Žofín se druhý den účastnil konference Forum 2000 s názvem "Svět a jeho současné výzvy". Konferenci založil před 20 lety Václav Havel a byl to právě on, kdo sem Jeho Svátost poprvé pozval. Dalajláma se taky setkal na půdě ministerstva kultury s Danielem Hermanem, ministrem kultury. 

„Právě dalajláma je skvělým příkladem osobnosti, která i v čele národa, jenž je v těžké, téměř zoufalé situaci, dokáže být vzorem tolerance, morálním příkladem pro ostatní a chápat lidskou i politickou odpovědnost v tom nejširším smyslu,“ uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Život a dílo zesnulého Václava Havla označil za strhující příklad převzetí osobní zodpovědnosti za stav věcí veřejných. 

Další den, 19. října, se Dalajláma setkal v Kolovratském paláci, sídle Senátu České republiky,s pěti desítkami českých senátorů. Tento den završil Jeho Svátost další přednáškou v paláci Lucerna na téma "Sekundární etika". Závěrem vyslovil Dalajláma přání o pozvání na další ročníky konference a své nadšení nad návštěvou Prahy. 

Považujeme všechny jeho akce a vystoupení za inspirativní a zajímavé. Jsme rádi za jeho návštěvu a těšíme se na další. Jsme překvapeni, jak dalajlámova návštěva aktivizovala naši společnost a těší nás, že podnítila dialog o tom, jaký význam má pro nás ochrana lidských práv.

Fotografie z návštěvy si můžete prohlédnout zde, na našich facebookových stránkách. Video z jeho veřejné přednášky v Lucerně níže