Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Ministr školství: Nejlepší škola v Malém Tibetu

Školní rok probíhá v Malém Tibetu od března do prosince. Konec školního roku je spojen s velkou oslavou, na které jsou vyhlašovány studijní výsledky, popřípadě se prezentují výsledky další školních aktivit. Tento rok oslavu poprvé v historii školy navštívil lokální ministr školství Tsewang Phunchok (konkrétně Chief Education Officer, Kargil), který na konci dne prohlásil že se jedná o nejlepší školu v Malém Tibetu!

Takové silné ocenění vzešlo ze dvou hlavních skutečností. Jednak, že se panu ministrovi líbily nové školní budovy, konkrétně solární vytápění, kvalita provedení vnitřních prostor, ladacký vzhled nebo i styl sezení u malých stolků na zemi. Také velmi ocenil, jak kvalitně děti předvedly divadlo. Zajímalo jej jak toho škola docílila protože to zatím nikdy neviděl. Ředitel Norboo s hrdostí reagoval, že je to díky jejich vymyšlenému program nazvaného Integration v rámci kterého děti samostatně prezentují na raním shromáždění jimi vybrané témata. Tento proces vede děti k větší samostatnosti a v divadelním projevu to jde prostě dobře vidět (o zavedení programu Integration jsme vám psali v únoru 2016). 

Ministr školství Tsewang Phunchok také pokřtil anglickou verzi knihy Knihy příběhů Malého Tibetu. Ta byla dovezena do Malého Tibetu prázdninovými dobrovolníky v průběhu léta 2016 a škola doposud čekala na vhodnou příležitosti k jejímu uvedení. Jedná se o první knihu vůbec v Malém Tibetu napsanou místními obyvateli o místních obyvatelích. Škola začala knihu distribuovat mezi tamními obyvateli, ale také chystá s knihu udělat tour po tamních školách a kniha bude distribuována v tamních knihkupectvích.

Fotografie: