Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Premiéra dokumentárního filmu o dobrovolnictví "Dobré úmysly"

Na začátku března jsme uvedli v Praze, Brně a Ostravě dokumentární film o dobrovolnictví v Malém Tibetu s názvem Dobré úmysly. Je nám velkým potěšením, že na pražskou premiéru bylo plné kino Světozor a stejně taky salonek kina Scala a kino Cineport v Ostravě. Kdokoliv kdo se nemohl dostavit na premiéru může film koupit v našem obchodě.

Dokument zachycuje skupinu dobrovolníků do Malého Tibetu vyučovat tamní děti. Pokrývá jejich očekávání před cestou, zážitky z výuky dětí a pobytu v tibetské komunitě, únavu a radost z výsledků jejich práce. V průběhu pobytu dobrovolníci vedou úvahy nad tím, co je to mezilidská pomoc a komu a jak jsou svou přítomností prospěšní. Nakonec svým názorem na vzájemnou pomoc přispěje sám 14. Dalajláma.

„Ty vole, mě snad prasknou plíce!“ komentuje v první dny pobytu ve výšce 3500 metrů nad mořem herečka Světlana Nálepková. „Myslím, že v srdci každého člověka je přirozený instinkt pomáhat,“ říkal architekt Martin Knap, ale dobrovolnice Zuzana Harmanová dodává: „Dobrovolnictví v životopise prostě vypadá dobře, a proto to lidi dělají.“ „Cítím jako svou povinnost usilovat o přežití odkazu Václava Havla. Jsem rád, že mi v tom pomáháte svou nezištnou pomocí dětem z Malého Tibetu,“ sdělil Jeho Svatost 14. Dalajláma všem dobrovolníkům v rámci osobní audience. „Jsem rád, že díky vzájemné pomoci si udržujeme naše přátelské vazby, které začaly v momentě, kdy mě poprvé pozval Václav Havel do České republiky,“ dodal následně Dalajláma.

Po skončení dokumentu filmový štáb a dobrovolníci odpovídali na různé dotazy. "Jak to dopadlo s tou přítelkyní" byl první dotaz na dobrovolníka Romana. "Světlano, když byl pobyt pro vás taky náročný, vrátila jste se do Himálají ještě někdy" ptala se paní z publika podobného věku jako Světlana a následně doplnila otázku "jakou řasenku jste tam používala?". "Myslím, že dobrovolníci dobrovolníci se ve vesnici chovali jako slon v porcelánu ... Jirko, pomohli jste tam vůbec někdy někomu?" položil otázku režisér dokumentu David Čálek předsedovi organizace Jiřímu Sázelovi. "Dokument byl natočen v roce 2012, jaký je teď aktuální stav" zněl další dotaz z publika. "Mě se na Brontosaurech v Himálajích právě líbí že neusilují o skanzenizaci tamních obyvatel a že věří že tamní kultura může přežít pouze tehdy, projde-li rozumnou transformací" obhajoval dobrovolník Lukáš Dibelka. „Bára v dokumentu říká, že obyvatele jsou šťastní. Jak to mám chápat, v čem jsou prosím šťastnější jak my“ zněl jeden z dotazů z publika.

Diskuzi po skončení filmu požadujeme za velmi přínosnou, protože jsme přesvědčeni, že díky ní se všichni účastníci premiéry mohli zamyslet nad principy mezilidské pomoci a utvořit si vlastní názor. 

Líbí se ti dokument Dobré úmysly a rád bys udělal jeho veřejné promítání pro tvé známé a tím podpořil tím Brontosaury v Himálajích? Více info zde

Fotografie: