Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma v Praze

16. až 19. 10.  přijíždí do České republiky 14. Dalajláma. Jedná se o jeho 11. návštěvu a taky důležitou příležitost k připomenutí odkazu přátelství Václava Havla a Dalajlámy. Jejich první setkání vyslalo do světa silnou zprávu o lidských hodnotách i o tom, za jakými hodnotami Češi stojí. Pokud chcete ukázat, že vám na Tibeťanech záleží, můžete se zapojit do následujících akcí:

Vítáme Jeho Svatost 14. Dalajlámu v ČR – 17. 10. 2016 mezi 13:00 – 14:00 je naplánováno veřejné  přivítání Dalajlámy na Hradčanském náměstí pořádané inciativou Podporujeme Tibet na němž 14. Dalajláma vystoupí a promluví kk veřejnosti. Cílem této akce je ukázat, že nám stále záleží na dobrém vztahu Čechů a Tibeťanů, a že jsme rádi za Dalajlámovu návštěvu v ČR. Dalajlámovo vystoupení nebylo první plánu jeho cesty, nicméně protože se na jeho veřejnou přednášku 19.10. dostala většina zájemců, dodatečně se podařilo uspořádat jeho vystoupení na Hradčanském náměstí. 

Účastnit se konference Forum 2000 – 18. října bude Dalajláma přednášet na konferenci Forum 2000. Konferenci založil před dvaceti lety Václav Havel k diskuzi o lidských právech, národní bezpečnosti, mezináboženském dialogu. Na Konferenci je vstup volný, je ale třeba se do 7. října zaregistrovat zde. Konferenci Forum 2000 pořádá Nadace Forum 2000.

Veřejná přednáška - 19. 10. 2016 od 13:00 bude mít 14. Dalajláma veřejnou přednášku v pražské Lucerně na téma Sekulární etika. Předprodej lístků byl zveřejněn 1. 9. a lístky byly vyprodány za 20 minut a v současnosti není žádný oficiální způsob, jak je sehnat. Veřejnou přednášku pořádá Forum 2000. Rádi bychom také poděkovali Foru 2000, že z výdělku přednášky podpoří Brontosaury v Himálajích.

Poděkování Dalajlámy patronům - Chceme předat poděkování Himálajských patronů Dalajlámovi za to, že podporuje naši školu. Stejně tak chceme, aby Dalajláma poděkoval patronům buď podepsáním dopisu, nebo společnou fotografií. Podoba poděkování níže. Chcete do toho jít s námi? Chcete mít poděkování od Dalajlámy. Tak buďte Himálajským patronem. Zařizují Brontosauři v Himálajích

Podpořit projekt Hrajem tibetsky – pokud vám záleží na dobrém vztahu Čehů a Tibeťanů, podpořte naši sbírku na portálu HitHit, ze které bychom chtěli financovat návštěvu tibetského zpěváka Lotena Namlinga v ČR, který společně s českou skupinou Zrní udělá 7 koncertů v ČR. Více informací zde. Pořádají Brontosauři v Himálajích

Sledujte Dalajlámu online – Dalajlámovu veřejnou přednášku v Lucerně i jeho přednášku na konferenci Forum 2000 můžete sledovat online. Link doplníme časem nebo jej můžete vygooglovat nebo najít na webu a facebooku Fora 2000.

 

 

 

Dalajlámova návštěva v Praze probíhá zároveň s oslavami narozenin nedožitých 80-tin Václava Havla. V rámci oslav probíhají divadelní představení, přednášky, autorská čtení, filmové projekce, diskuze, výstavy a happeningy, které připomínají život a odkaz Václava Havla. Značná část akcí je spjata s prostory pražské Lucerny a tak i přednáška Dalajlámy bude v těchto prostorech s kapacitou 2500 lidí.

V rámci návštěvy Prahy vystoupí Dalajláma také na konferenci Forum 2000, kterou před 20 lety založil Václav Havel. Letošní dvacátý ročník Fora 2000 se uskuteční od 16. do 19. října v Praze a dalších středoevropských městech, tentokrát s mottem Odvaha převzít odpovědnost.

„Právě dalajláma je skvělým příkladem osobnosti, která i v čele národa, jenž je v těžké, téměř zoufalé situaci, dokáže být vzorem tolerance, morálním příkladem pro ostatní a chápat lidskou i politickou odpovědnost v tom nejširším smyslu,“ uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Život a dílo zesnulého Václava Havla označil za strhující příklad převzetí osobní zodpovědnosti za stav věcí veřejných.

Dalajláma, nositel Nobelovy ceny míru za rok 1989, se konference účastnil naposledy v roce 2013. Na pozvání prezidenta a někdejšího disidenta Havla přijel do Československa poprvé 2. února 1990. Návštěva tehdy vzbudila kritiku Číny, od té doby dalajlama navštívil Prahu ještě mnohokrát. S Václavem Havlem se sešel ještě krátce před jeho smrtí v prosinci 2011.

Výdělek z Dalajlámovi veřejné přednášky v roce 2013 podpořil Brontosaury v Himálajích celkovou částkou 85 tisíc Kč. Rádi bychom poděkovali Foru 2000, Jeho svatosti Dalajlámovi i návštěvníkům za podporu v předchozích letech.

Přednášku 14. Dalajlámy i koncerenci Forum 2000 organizuje nadace Forum 2000. Oslavy nedožitých 80-tin Václava Havla pořádá Knihovna Václava Havla. Více informací o oslavách nedožitých 80-tin Václava Havla zde: http://www.havel80.cz/. 

Fotografie: