Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

První výstava o pasivním solárním stavitelství v Malém Tibetu

Naše škola je postaveno skutečně unikátním způsobem a rádi bychom to sdíleli s ostatními. Proto jsme umístili v Lehu na main market venkovní velkoplošnou výstavu která má rozšířit povědomí o pasivním solárním stavitelství mezi tamními obyvateli na příkladu naší školy. Budeme taky rádi, pokud se nám podaří získat další podporovatele pro naši školu. Jsme taky naprosto první, kteří podobnou výstavu v Malém Tibetu realizovali.

Výstava je složena z deseti posterů velikosti 2m x 1,2 m. První postery představují školu v Mulbekhu a kde leží, následující představují plán stavby nového školního kampusu, který bude postavený jako moderní ladacká stavba. Další postery představují klíčové rysy moderní ladacké stavby což jsou stěny z dusané hlíny, zisk veškerých energií ze slunce a taky modernizované architektonické prvky. Poslední postery ukazují, kolik jsme realizovali z nového školního kampusu a kdo to doposud podpořil.  

„Překvapil mě, zájem tamních obyvatel. První den u výstavy stáli doslova zástupy místních. Naopak turisti si výstavy skoro vůbec nevšímají, protože podobné věci již viděli“ říká předseda Brontosaurů v Himálajích Jirka Sázel. „Místní se nejvíce zastavují u fotky hlavních aktérů s Dalajlámou. Nejdříve koukají na Dalajlámu a potom všichni komentují že ředitel Norboo je skutečně dobrý chlap“ popisuje ex-student naší školy Ageet. „Udělalo mi radost, jak je výstava pěkně zhotovená, působí elegantně a upraveně. Pokud by realizace výstavy byla pouze v rukou místních vypadalo by to zcela jinak“ popisuje dojmy ředitel školy Norboo „přijel jsem do Lehu po třech dnech kdy výstava stála a kohokoliv jsem ve městě potkal, tak už výstavě věděl a gratuloval mi“ dodává ředitel Norboo.

V průběhu prvních třech dní umístění výstavy se škola podařilo získat tři nové partnery, kteří vy školu rádi podpořili různými cestami. Například indická neziskovka Mountain peoples by ráda zprostředkovala experty z Indie, kteří by školili management.

Výstava bude umístěna na main marketu do konce srpna a potom vy ji škola ráda přesunula na Ladakh festival nebo rovnou do Mulbekhu. 

Fotografie: