Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Starejme se o školu stejně, jako se staráme o kláštery

V únoru jsme vám napsali, že škola tento rok začne stavět nové školní laboratoře. V průběhu srpna a září se úspěšně podařilo dokončit jejich základy. Velkou změnou tento rok bylo, že je celé postavili tamní rodiče.

Od tohoto roku ředitel naší školy rozhodl, že tamní komunita musí spolufinancovat stavbu nových školních budov. Na začátku léta představil spolufinancování tamním rodičům. Ti začali namítat, že 2000 rupií ročně na rodinu je pro některé z nich příliš mnoho. K našemu potěšení se však nakonec domluvili, že kdo nebude moct zaplatit, přijde si to na stavbu odpracovat.

„Neuvěřitelně mě překvapilo, jak naši rodiče vzali pomoc na stavbě za své a s jakým nadšením a zodpovědností se začali na stavbu hlásit“ popisuje ředitel Norboo. „V minulosti jsme se již pokusili rodiče pro práci na stavbě získat, ale nikdy se nám to pořádně nepodařilo. Abychom se mohli spolehnout, že stavba poběží v pohodě nezbylo nic jiného než najmout dělníky z Nepálu. V posledních dvou letech místní rodiny z naší vesnice vlastnoručně postavily a zafinancovaly stavbu nového kláštera. Pokud mám být upřímný, neuvěřitelně mě mrzelo, že se podobně nestavějí taky ke škole. Tak jsem přišel s podmínkou spolufinancování dalších staveb rodinami. Velmi mě potěšilo, když někdo z rodičů prohlásil ‘měli bychom se o školu starat stejně jako to děláme s našimi kláštery‘. V naší kultuře je totiž velmi silně zakořeněna bezmezná úcta ke všemu duchovnímu. Například rodiny sami nemají co jíst, ale jídlo kolikrát obětují Buddhům proto, aby se měli lépe. V naší vesnici máme dokonce šamana tzv. orákula, který děsí obyvatele, když nechtějí darovat třeba na stavbu nového kláštera. Jsem rád, že lidi začínají kriticky uvažovat, což beru jako klíčové k tomu, abychom si z naší kultury vzali to nejlepší, do její budoucí podoby. Další prohlášení jednoho z rodičů ‘v posledních letech ve škole pracovalo spoustu cizinců a co jsme zatím udělali pro rozvoj školy my?‘ ukazuje, že dobrovolná pomoc ze zahraničí taky významně přispěla k motivaci rodičů“ dodává ředitel školy.

Základy nové školní budovy byli postaveny v průběhu září. Jsou metr vysoké a poslední vrstva je železobetonová. Takováto konstrukce je nejlepším řešením proto, aby byla stavba odolná proti možnému zemětřesení. Celé základy postavili tamní rodiče pod vedením místního stavbyvedoucího. Tento rok nepálští dělníci nebyli potřeba. Stavba nebyla tak rozsáhlá a technologicky náročná, takže se na ni všechny rodiny bez problému vystřídaly. Další rok bychom rádi dokončili dvě patra hrubé stavby školních laboratoří a těšíme se na podobu zapojení rodičů další rok.

Fotografie: