Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Proč jsou v Malém Tibetu tříměsíční zimní prázdniny

Minulý týden proběhlo v naší škole ukončení školního roku. Děti si připravili divadelní představení a rodiče si poslechli studijní výsledky jejich dětí. Představení k závěru roku poprvé v historii školy navštívil Haji Anayat Ali, předseda parlamentu indického státu Džammú a Kašmír. Ten prohlásil, že naše škola je nejlepší v celém okresu Kargil a že ji bude ostatním dávat za příklad. Po sklizení dalšího uznalého prohlášení teď děti čekají zimní prázdniny, která však budou tentokrát něčím nevšední.

V Malém Tibetu mají školy tříměsíční zimní prázdniny. Důvod je zcela prostý – vytopení školních prostor by bylo příliš drahé. Dřeva i jačího trusu je málo a používá se pouze na vaření. Kvůli všudypřítomné zimě se všechno zpomalí včetně schopnosti něco dělat, přemýšlet nebo studovat.  Zima je pro tamní čas, kdy si mohou odpočinout, ale někdy to bývá až příliš velká nuda.

Jak už možná víte, nové školní budovy jsou solárně vytápěny. Oproti běžným stavbám, v kterých je okolo nuly, je v nových budovách plus patnáct. To umožňuje něco podnikat. Tento rok se děti nebudou nudit, protože jim škola připravila na leden výuku hokeje, počítačů, sebepoznání díky buddhistickému učení. Celkově se akce může zúčastnit 50 dětí a hned při ukončení školního roku se jich 40 registrovalo. 

Děti budou mít mnohem pestřejší zimu a doba do začátku nového školního roku v polovině března jim mnohem rychleji uteče. 

Fotografie: