Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Položili jsme základní kámen nových školních laboratoří

V průběhu prázdninového dobrovolnictví jsme položili s tamními obyvateli základní kámen budovy nové školní laboratoře. K položení základního kamene byl pozván tamní mnich, který se zasadil o rozvoj největšího kláštera ve vesnici Mulbekh. Ten přišel se svým doprovodem, odříkali modlitby a krumpáčem a lopatou osadili první kámen nových laboratoří. Všichni přítomní Himálajští patroni dostali jeho požehnání a poděkování je jejich podporu naší školy.

Nové školní laboratoře budou obsahovat učebnu biologie, chemie, fyziky a informačních technologií. Laboratoře jsou důležitým prvkem pro kvalitní vzdělávání tamních dětí, ale taky důležitým požadavkem tamního ministerstva školství – které naši školu dlouhodobě vyhrožuje škole odebráním licence k provozu, protože nemá školní laboratoř. Snahou bude výuku přizpůsobit co nejvíce lokální prostředí a tak, aby děti mohli použít nabyté znalosti v jejich praktické životě.

V rámci pokřtění nové školní budovy byl tamní komunitě přestaven způsob jejího spolufinancování. Každá rodina bude přispívat částkou 2 000 INR/ročně = cca 730 CZK/ročně po celou dobu výstavby. Pro ty rodiny, kteří skutečně nemohou finančně přispět si budou moct jejich příspěvek odpracovat (což bude znamenat přibližně cca 5 dnů práce). Ke spolufinancování byla vyzvána taky neziskovka, která zřídila školu ve výši 150 000 INR = cca 55 000 CZK. Očekává se, že tamní komunita tedy přispěje do celkového rozpočtu stavba cca 20 % a Brontosauři v Himálajích přispějí 80 %.

Do nové budovy bychom chtěli reflektovat zkušenosti se stavbou získaných v průběhu předešlých 6 let. Nová školní budova bude stát za současnou budovou nových školních tříd. Bude dvoupatrová a obsahovat čtyři třídy. Energeticky závislá pouze na solární energii – konkrétně vytápění, ohřev vody, ventilace nebo výroba elektrické energie. Stěny budou z dusané hlíny vyztužené tak, aby byli odolné proti zemětřesení. Dvojité stěny, skla a tepelná izolace ve stropě společně se solárním vytápěním zajistí, že děti budou mít na výuku dost teplo na jaře, podzimu, a dokonce i v zimě

Fotografie: