Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Druhý ročník tibetské medicíny v Malém Tibetu

Druhý ročník kurzu tibetské medicíny v Malém Tibetu byl úspěšný jednak větší účastí, tak i novým učitelem. Kurz vedl tibetský doktor Tsewang Smanla, který byl v únoru na návštěvě v ČR. Spolupráce s Brontosaury v Himálajích se mu líbila, přišla mu smysluplná a profesionální, a tak se nakonec domluvil i se školou v Mulbekhu, že kurzy bude vést pro ni přímo v Malém Tibetu.

Tento rok na kurz vyrazilo šest účastníků, což je dvojnásobek proti minulému roku. Seznámili se se základy tibetské medicíny, která vychází z budhistické filozofie, potom vyrazili do místních kopců na sběr bylinek. Léčivky, často velmi podobné těm od nás, dále usušili a zpracovali na medicínu. Důležitou částí kurzu byly ukázky aplikace i různých medicínských přístupů, např. moxování, baňkování, masáží atd. Důležitá byla také recitace manter. Doktor Tsewang zná západní kulturu a kurz z velké části věnoval tématu životního stylu, tedy i např. výživy. Kurz tak byl velmi inspirativní pro všechny zúčastněné. Nové poznatky lze výborně aplikovat i v českých podmínkách.

„Pan Smanla byl neuvěřitelně roztomilý“ říká účastnice Míša Neumannová „hned na začátku se nám svěřil, že vůbec neumí přednášet a že si není zcela jistý svým projevem. Nicméně mě přišel úplně super. Jeho přístup mě moc bavil.“ dodává Míša. 

Fotografie: