Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

První výuka hokeje slaví úspěch

V průběhu ledna se u nás ve škole hrál poprvé hokej. Děti dosáhly za krátkou dobu pokroků, na které čeští trenéři nejsou zvyklí. Vedení školy je nadšené a plánuje hřiště rozšířit. 

V lednu probíhala ve škole zimní výuka pro děti druhého stupně. Děti se v průběhu dvou čtrnáctidenních turnusů mohly seznámit se základy IT, hraním hokeje a také základy kariérního rozvoje. Hokej zajištovali dva dobrovolníci Jirka a Radek a počítače Lukáš. O výuku kariérního rozvoje se starali vybraní leadři z okolí naší vesnice.

„První dny to byla neuvěřitelná legrace, děti na ledě stále padaly a hrozně se u toho smály,“ vypráví redaktorka České televize Martina. „Všechny nás velmi překvapilo, jak rychle se děti zlepšovaly. V porovnání s českými dětmi, které mnohdy bruslí z donucení, jsou zdejší děti velmi nadšené, protože v zimě nemají tolik způsobů k zábavě,“ popisuje trenér Radek.

„Po prvních pár dnech začaly děti chodit na výuku hokeje i IT o 40 minut dříve, což nám dělalo velkou radost,“ popisuje dobrovolník Lukáš. „Také se začali chodit dívat tamní mniši, bábiny a potom jsme měli kolem hřiště doslova plnou tribunu,“ dodává Radek. „Začali za námi chodit i místní mladicí. Hodně nám pomáhali s údržbou hřiště a na konci pobytu už zvládli udržovat hřiště zcela samostatně. Založili si vlastní tým a bruslili, kdykoliv bylo na hřišti volno,“ doplňuje Radek. 

Kratší reportář - 2 minutyDelší reportáž - 5 minut

„Ubytování je zcela luxusní. Díky solárnímu vytápění, které pomohli vytvořit Brontosauři, je v budovách příjemných plus 15, zatímco venku je minus 20. Bez toho by zimní výuka nebyla možná,“ komentuje Jirka. „Chvíli mi trvalo, než jsem se naučil, že si musím zahřát lžičku před tím, než si ji strčím do pusy, jinak totiž přimrzne k jazyku a musí se to řešit jako ve filmu Obecná škola,“ popisuje Lukáš.

Za Lukášem přijela i jeho manželka s pěti dětmi ve věku 11, 8, 6, 3 a 8 měsíců. Tím Lukáš překonal rekord jednak ve velikosti rodiny, která kdy navštívila Mulbekh, jednak pokud jde o nejmenšího účastníka. „Na vnější čistotu dětského oblečení brzy rezignujete. Prach je všude a led na hřišti také barví, takže uhlídáte taktak svůj vzhled, natož nohavice dětí.“ popisuje Lukáš.  

Tým mladíků z Mulbekhu vyrazil sehrát svůj první zápas do blízkého města Kargil. Zde hrálo osm týmů a výhrou bylo 50 tisíc rupií, tedy 1600 Kč. V pavoukovém schématu dostal náš tým na první zápas zkušené hráče z údolí Čiktan, kteří hrají již sedmou sezonu. Zcela vyrovnaný průběh zápasu nakonec skončil prohrou pro naše, když v posledních minutách třetí třetiny zvýšil protihráč na 2:1

„Na hokejový zápas jsme pozvali významného vládního úředníka, který staví lokální cesty. Ten byl tak nadšený, že nám propůjčil zadarmo jeho stroje, abychom mohli rozšířit hokejové hřiště. Je to skutečně velmi štědrý dar, kterého jsme hned využili,“ popisuje ředitel školy Norboo. „To nadšení, které se kolem hokeje u nás ve vesnici strhlo, musíme přece reflektovat.“

Výukce hokeje předcházelo postavení dovezení vybavení a postavení hřiště v létě 2017 zde. Na zavedení hokeje v Mulbekhu je stále možné přispět v rámci veřejné síbrky zde

Dětem z naší vesnice můžete stále přispět na jejich hokejové snažení 



Fotografie: