Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Lobsangovi začali říkat Jardo

Na našem Facebooku se objevilo video s názvem Jágrláma. To vypráví příběh o klukovi z naší vesnice, který chce být jako Jaromír Jágr (video zde). Doposud se zobrazilo 300 000 lidem, sdílelo jej 3 500 lidí, čtyřikrát o něm napsali v médiích a získali jsme díky němu 20 tisíc korun na darech. Kromě toho ale video mělo jeden další velmi pozitivní dopad. 

„Minulý týden jsme měli ve vesnici důležitý desetidenní buddhistický obřad a každý den tam byly tak dvě stovky lidí,“ říká ředitel školy Norboo. „Když jsem tam poprvé přišel, byli všichni obyvatele shluknutí kolem Lobsanga – kluka, který hrál malého Jardu ve videu. Dospělí mu gratulovali a jeho vrstevníci jej prohlašovali za hrdinu. Všichni totiž již na Facebooku  viděli video o Jágrlámovi.“

„Tato scéna mi dala hodně zabrat,“ pokračuje ředitel. „Lobsang je totiž považován rodiči, učiteli i dětmi za jednoho z nejzlobivějších dětí ve škole. Pořád si venku hraje, běhá, skáče a školu odbývá, jak jen může. A najednou se všechno změnilo a všichni jej nadšeně obdivují. Ze začátku jsem vůbec nebyl schopen pochopit, co se to přede mnou odehrává. Uvědomil jsem si, že hodnotíme děti na dobré a špatné pouze podle toho, jak se učí. Avšak pokud je někdo talentovaný na sport, je pochopitelné, že jej třeba nebude tak bavit učení. Zcela jsem tedy přehodnotil, jak nad dětmi přemýšlím a zkusím to reflektovat i ve školním hodnocení našich studentů,“ dodává ředitel.

Ještě stále nevíme, jestli Jarda Jágr do Malého Tibetu pojede. Nicméně jsme rádi, že kromě pozornosti pro hokej v Mulbekhu přineslo Jágrláma-video i změnu v poměrech v naší vesnici, což je pro nás asi ten nejlepší a neplánovaný výsledek. I kdyby nakonec Jarda Jágr do Malého Tibetu nejel, s jistotou již víme, že od nynějška tam jednoho Jardu už máme – je ním Lobsahng, kterému už tamní neřeknou jinak než „Jardo“.

Pokud byste chtěli přispět na výuku hokeje, můžete to stále udělat zde

Fotografie: