Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Prázdninoví dobrovolníci postavili odpočinkovou zónu

Prázdninové dobrovolnictví proběhlo již po jedenácté. Tento rok se akce zúčastnily tři rodiny s dětmi – takže jsme měli nejmladšího účastníka Felixe (1 rok a 4 měsíce) a taky nejmladší samostatně vyučující dobrovolnici – Bibi (9 let), které učila děti tancovat.

Se základy elektrotechniky se děti seznámily díky Láďovi, se kterým si upájely vlastní čelovku. V Malém Tibetu mají všichni všude strýčky a tetičky, ale díky Ingrid už v tom budou mít trochu jasněji, protože si zpracovaly vlastní rodokmen. Vždy jsme se divili, proč není v Malém Tibetu keramika, ale teď už to víme – špatně tu hoří dřevo – to poznaly i děti, které si vyrobily hrníčky v rámci předmětu keramika. Díky Veronice poznali děti, jak chutná například americké nebo evropské jídlo – v předmětu Taste The World vařily z lokálních i cizokrajných surovin. Druhý nejmladší samostatně vyučující dobrovolník Tobiáš pro děti uspořádal turnaj v počítačové hře Warcraft, kterou v předchozích 14 dnech učil. Díky různým filmovým projekcím se od Šárky, Marie a Julie dozvěděly, jaké se na ně valí globální ekologické problémy. Vícehlasně se naučily zpívat díky Kateřině, která je také trochu odnaučila při zpívání řvát. Olympijské disciplíny se děti naučily díky Adéle, Johance, Kristýně a Adamovi a nejmladší ročníky zabavila Květa různými výtvarnými aktivitami. První školní videoklip natočil Karel s dětmi z nejvyšších ročníků. Dobrovolníci také vybudovali odpočinkovou zónu před školní halou, kde si budou učitelé, hosté a děti dávat oběd nebo podnikat různé aktivity.

„Jméno Lobzanga jsem si zapamatovala hned po první hodině. Nikdy nedělal to, co jsme po něm chtěli, běhal po třídě a všude rozpatlal hlínu. Potom jsem si všimla, ty vole, to je Jágrláma!“ komentuje první hodiny Hanka. „Na setkání jsem vymyslel heslo naší skupiny ‘Jedem hory přenášet‘, po prvních dnech na stavbě jsem pochopil, že to budeme muset dělat doslova. Bylo potřeba přenést spoustu zeminy k tomu, abychom srovnali pláň před školní halou k položení dlažby“ popisuje Honza. „Zcela mě dojala návštěva rodiny“ popisuje Kateřina „Jedna se o nás úžasně starala, uvařili nám úžasné jídlo, a nakonec nás nechali spát ve vlastních ‚postelích’ a sami šli na střechu do spacáků. Dojalo mě, že skoro nic nemají, a to nejlepší z toho co mají, dali nám“. „Pozoroval jsem, jak někteří dobrovolníci bojovali s obavami, že odpočinkovou zónu nakonec nestihneme postavit“ popisuje předseda Jiří Sázel „nakonec mě však velmi překvapilo, jak dobrovolníci vzali dokončení za své. Poslední den celá naše skupina makala na dokončení dlažby a stínění až do noci a myslím, že s výsledkem jsme byli všichni nad očekávání spokojeni“. „Do warcraftového turnaje se přihlásilo sedm týmů po dvojicích. Do finále se dostali týmy Wacraft a Tunder. Tým Warcraft zvolil obrannou strategii a zcela si opevnil svou základnu. Tým Tunder všechno vsadil na vybudování velké armády, kterou však poslal nekoordinovaným útokem na tým Wacraft. Armáda Tunderu padla na opevnění Warcraftu a Warcraft s vlastní, ne zcela početnou armádou, zničil tým Tunder“ popisuje průběh prvního warcraftového turnaje V Mulbekhu Tobiáš.  

V průběhu pobytu dobrovolníci vyrazili na výlet k ledovcovému jezeru ve vesnici Sapi; odehráli volejbalový turnaj proti studentům, exstudentům a učitelům; vyrazili na oslavu Dalajlámových narozenin ve vesnici a podnikli další aktivity.

V neposlední řadě děkujeme těmto partnerům, kteří projekt podpořili – Jimmi print za darování triček a mikin pro dobrovolníky. Kytary.cz za darování elektronického klavíru. Za darování součástek k projetu elektroinženýra děkujeme firmám ALPS Electric Czech, s.r.o., Hokr spol s.r.o., RAC Vonka, ON Semiconductor, PanLux. Za podporu předmětu Taste The Word děkujeme Firmám PfArt a Springtide Ventures.

https://www.youtube.com/watch?v=9PRInhuzFZM&feature=youtu.be

Fotografie: