Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Dvanáctý ročník prázdninového dobrovolnictví měl nejvíce dobrovolníků v historii

Na začátku července pomáhalo v naší škole 34 dobrovolníků. Po 14 dní vyučovali naše děti a stavěli basketbalové hřiště. Tento rok jsme měli největší dobrovolnickou skupinu v historii prázdninového dobrovolnictví, ve které byli tři rodiny a 5 dobrovolníků, kteří byli i minulý rok. Díky velikosti skupiny, jsme si mohli dovolit i takový luxus jako individuální výuku piana nebo tance.

Jsme rádi že tento rok jsme získali dobrovolníci Darju, které učila i ve školce. Zajímavý předmět byl slavné fotbalové momenty, kde se děti snažili replikovat nejchytlavější góly v historii fotbalu. Vzájemný dotyk je v tamní spolčenosti tabu. I přesto jsme se pustili do velmi odvážného nápadu představit základy fyzioterapie, kde se děti učili masážní sekvenci, kterou potom mohli nabídnout rodičům unaveným z těžké práce na poli. I přes počáteční ostych se ve třídě vytvořila důvěrná atmosféra a školní třída se stala prostorem k zcela novým zážitkům. Jak nenaletět na lži na Facebooku se děti učily v rámci kurzu mediální gramotnost. Tamní obyvatele většinou znalí dobře jejich vlastní náboženství, ale o ostatních neví skoro nic. Aby necítili k cizím náboženstvím odcizení nabídli jsme dětem kurz přehled náboženství. Aby si děti dokázali představit jakou má cenu možnost koupě balených potravin nabídli jsme škole předmět základy potravinářského inženýrství. V rámci předmětu pružnost a pevnost se děti učili navrhnout stavební překlad nejdříve na papír a potom v programu ANSIS a my doufáme, že jim to pomůže až si budou stavět vlastní dům. Dva student měli individuální výuku piana a jedna slečna měla individuální výuku tance.

V průběhu prázdninového dobrovolnictví parta tří kluků usvářela konstrukci basketbalových košů. Nové basketbalové hřiště slavnostně otevřeli mnišky z lokálního kláštera recitací ochranných manter. 

V rámci pobytu navštívili dobrovolníci státní školy, aby měli srovnání s tou naší. Šli na výlet do údolí mrtvol, k jezeru Sapi a vylezli na horu Sapi 5400 m. Dobrovolníci poprvé v historii vyhráli volejbalový turnaj mezi se studenty, ex-studenty a učiteli. Dobrovolníci taky umyli okna a koupelny internátu. Poprvé v historii jsme nabídli odpolední kurzy pro komunitu a setkalo se to s úspěchem. Měli jsme tři přednášky – přehled náboženství, potravinářské inženýrství a mediální gramotnost. Fyzioterapeutka Jindra Prokopová nabídla místním obyvatelům, že jim můžeme pomoci s nemocnými svaly a klouby. Na začátku to nevypadalo na valný zájem, ale nakonec se Jindra nestíhala na chvíli zastavit. Dobrovolníci se učili vařit momo a učili vařit lokálního kuchaře bramboráky. Oslavili s tamními narozeniny Dalajlámy a narozeniny Padma Samby prolezením posvátných jeskyní na Fokar Zongu. Jsme přesvědčeni, že veškerý program byl nejvíce nabitý v historii a nenechal vydechnout dobrovolníky, děti, učitele a ex-studenty.

Na závěrečném představení mělo největší úspěch místní tanec nacvičený našimi dobrovolníky oblečených v lokálním oblečení. Publikum šílelo a vytleskalo si opakování.

Závěrem děkujeme všem dobrovolníkům, učitelům, dětem, ex-studenům a rodičům, kteří se zapojili.

Fotografie: