Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Tani je první student s individuální výukou piana

„Tak jak vybereme kluka na výuku hry na piano?“ ptá se Jirka ředitele školy Norboa, jak vybrat z 250 dětí jednoho studenta. „Bude to Tani, jehož otec je taky muzikant“ reagoval ředitel Norboo. Takto jsme vybrali studenta, který jako první v historii školy dostal v rámci prázdninového dobrovolnictví individuální výuku hry na klavír.

Tento týden začalo ve škole prázdninové dobrovolnictví. V rámci něj 30 dobrovolníků po 14 dní vyučuje děti nebo pomáhá na stavbě. Prázdninové dobrovolnictví je první společnou aktivitou Brontosaurů v Himálajích a školy v Mulbekhu, jejíž první ročník proběhl v roce 2008.

Na začátku jsme škole nabízeli kurzy jako „zeměpis“ nebo „matematika“. Poslední roky čím dále více specializujeme výuku například „výroba čelovky pájkou“, „vaření světových jídel“, „návrh stavebních nosníků“. Tento rok máme největší skupinu dobrovolníků v historii – 34 účastníků – a tak jsme si mohli dovolit i takový luxus jako individuální výuku piana.

Tani si vybral písničku Old Times Road, kterou jej bude dalších 14 dní učit dobrovolnice Adéla. Hned po první hodině začalo být jasné, že Tani má talent a že zvládne na finální vystoupení natrénovat doprovod i melodii.

Taniho otec je jediný obyvatel Mulbekhu, který má doma elektronické piano, a dokonce skládá vlastní hudbu. Hudbě se věnuje po práci a o víkendu. Tani se od otce učí, ale i přesto jeho otec s úsměvem říká: „možná, že je lepší, když Taniho učí na klavír někdo cizí než jenom táta“.

Tani však není jediný, který se v rámci prázdninového dobrovolnictví něco nového naučí. Ostatní dobrovolníci děti vyučují například „Slavné fotbalové momenty“, „Základy fyzioterapie“, „Mediální gramotnost“, „Přehled náboženství“, „Potravinářské inženýrství“ atd.

Průběh dobrovolnických aktivit můžete sledovat na našem facebooku včetně toho, jak dopadne Taniho první veřejné klavírní vystoupení příští neděli.