Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Češi chtějí krotit démona fyziky řádícího v Mulbekhu – aneb co přinesla úspěšná kampaň

Kampaň Věda do Tibetu je úspěšnější, než jsme čekali. Za 9 dnů shlédlo video 750 000 lidí díky 7 500 sdílením. Do Malého Tibetu se přihlásilo 120 lidí, včetně například Jiřího Drahoše. Na začátku jsme odhadovali, že Jágrlámu už nepřekonáme, ale po prvním dnu po vypuštění nám bylo jasné, že to bude jinak.

Připomenout si video 
Za první den video nabralo 2 000 sdílení (Jágrláma měl pouze 400) a web navštívilo nejvíce lidí v historii organizace; 2000 za den (dosavadní rekord 800 díky Piškulovi). Hned druhý den se přihlásil k cestě do Malého Tibetu sám Jiří Drahoš. Přislíbil, že pojede slavnostně otevřít novou školní budovu. Následně se k němu přidal velvyslanec Hovorka. Příští týden se očekává, že Senát ČR odhlasuje, že pan Drahoš bude v Malém Tibetu oficiálně reprezentovat ČR.
 

Drahoš vs. Dordžej – nejlepší komentáře

„Drahoš vs. Dordžej – to bude nejočekávanější duel tohoto roku,“ tak to někdo komentoval na FB přihlášení pana Drahoše. Nicméně i další komentáře skutečně pobavily:
  • Poprvé v životě se směji u slova: FYZIKÁ! 
  • Trochu lituju, že mám jenom fildu, takže z fyziky vím jen to, že: tvrdý-měkký
  • V tom videu je učebnice fyziky pro střední školy, tím jste chtěli říct, že sháníte pedagogy ze středních škol? .... to musel být nějaký technik
  • U nás ve škole také sháníme fyzikáře, ale v Tibetu to umí lépe prodat
  • Kéž by i naše děti byly takto "postižené" démonem Fyzika! 
  • … další vtipné komentáře v postu na našem FB

120 přihlášek je málo nebo hodně?  

Na cestu do Malého Tibetu jsme dostali 120 přihlášek, což je 1,5násobek průměrných 70 přihlášek. Mohlo by se zdát, že to není až tolik. Nicméně běžně bereme na prázdninové dobrovolnictví všechny bez rozdílu, zatímco tentokrát jsme to významně limitovali pouze na nadšence pro vědu.
Kromě Jiřího Drahoše se přihlásil třeba i ředitel brněnského science centra VIDA, Lukách Richter. V průběhu kampaně se u něj střídaly různé televize, pro které demonstroval, jaké pokusy bude učit v Malém Tibetu. Kampaň zaznamenala 15 mediálních výstupů, což je taky super výsledek, včetně toho, že se Dordžejova máma dostala do hlavních zpráv na TV Prima
 

Lyžokolo – děti z Mulbekhu neztrácejí čas

Děti z Mulbekhu natáčení i úspěch hlavního propagačního videa nadchlo. Díky němu začínají objevovat co všechno mohou svépomocí zvládnout. Na videu výše uvidíte, co mezitím zkonstruovali i bez toho, aniž jim čeští filmaři radili, co bude dobře vypadat na kameře. Video z Mulbekhu je natočeno místním nadšeným filmařem Jigmetem (mimochodem post o Jigmetově zapojení v natáčení videa o Doržejovi a jeho mámě získal nejvíce laiků z celé kampaně, více než účast pana Drahoše, post zde).
 

Nejčastěji darovali kyselinu sírovou – proč?

„Posílám vám dar na mikroskop, když nebudu moc jet učit osobně,“ píše mikrobiolog Mareš. „Nebojte se kromě trvalých preparátů podívat i na vzorky sebrané venku, třeba řasy v potoce nebo zelená plíseň vypadají na první pohled nic moc, ale pod mikroskopem moc pěkně“. Díky kampani jsme získali skoro 60 000 kč na darech od 60-ti dárců. To je trojnásobně více než u Jágrlámy a to i přes to, že finanční dary nebyly hlavním způsobem zapojení.
Na našem webu si mohli zájemci vybrat na jaké laboratorní vybavení jejich dar poskytnou. Například laboratorní váhy, teploměr nebo multimetr. I přesto, že nám stačilo pouze 1 litr kyseliny sýrové, nakoupili dárci 8 litrů … asi mají rádi pokusy s touto kyselinou. Co dalšího nejčastěji darovali
 

Nikomu nic nesdílíme, ale to video je fakt dobrý! 

Do šíření videa se zapojila Akademie věd ČR, většina českých univerzit (ČVUT, VUT, UK, atd.), Science centra ČR, ale i instituce, které jsme vůbec nečekali, jako Skaut, Impact Hub nebo Trabanti s jednotným zdůvodněním: „nikomu nic nesdílíme, ale to vaše video je fakt super.“
Největší dopad na šíření videa (podle facebooku) měl dlouho pan Drahoš, ale včera jej nakonec přestihli Trabanti. Potom následoval Skaut, Petr Juračka a hvězdárna Brno.
 

Na co dalšího se můžete těšit?

Co dalšího se tedy bude s vědou dít? Budeme se teď věnovat přípravě dobrovolníků, kteří se nám přihlásili. Ať už skupině, která pojede učit na začátku srpna na 14 dní, tak i jednotlivcům, kteří pojedou rozvíjet školní metodiku a školit učitele. Čeští experti, které jsme díky kampani získali, nám pomohou s plánem na nákup vybavení a nábytku laboratoří. Všechno úsilí budeme směřovat k slavnostnímu „ukončení Dordžejova zaracha,“ respektive k slavnostnímu otevření nových školních laboratoří 2.8.2020 (FB event zde)
Děkujeme, že jste sdíleli, podali přihlášku nebo darovali na vybavení laboratoře. Díky všem, co se zapojili, a těším se, že nám pomoc Malému Tibetu přinese společnou radost. Sdílejte to na sociálních sítích