Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Koronavirus a Česká věda v Malém Tibetu

Koronavirus dopadl i na vědu v Malém Tibetu a konečně s vámi můžeme sdílet aspoň nějaké jasné informace. 

Slavnostní otevření laboratoře přesouváme na další rok

Nejsme schopni dokončit novou školní laboratoř v plánovaném termínu. Její slavnostní otevření se tedy posouvá na léto 2021. I v Indii zavedli podobné restrikce jako u nás. Jednak nebylo vůbec povoleno realizovat stavební práce. Do Malého Tibetu taky začal proudit se zpožděním stavební materiál (v našem případě hlavně stavební dřevo) a byly znemožněny přesuny sezonních stavebních dělníků. Každá z těchto komplikací je velmi významná, ale v případě všech třech zaráz nebylo pochyb o tom, že původní termín nemůžeme stihnout.

V současné době je stavební dřevo již na cestě a také mohou být realizovány stavební práce. Sezonní dělníci zatím stále nemohou přijet do Malého Tibetu, ale očekáváme, že by se to mohlo změnit v polovině června. Prakticky to znamená, že dva z pěti měsíců stavební sezony nebudou využity. Většinu stavebních prací tedy stihneme realizovat tento rok, ale i tak nám část zbude do dalšího roku.

Výuku bychom rádi realizovali i bez laboratoře

Iniciace výuky vědy českými vědci, nadšenci a učiteli bychom rádi realizovali toto léto i přesto, že laboratoř nebude dostavěná. Neradi bychom připravili tamní děti o ročník zábavné výuky od českých dobrovolníků – jeden prázdný rok je příliš dlouhá doba.

Na druhou stranu stále nevíme, zda do Indie bude moct naše skupina dobrovolníků odjet. V současnosti Indie nepovoluje vstup „turistům“, ale odhadujeme, že tato restrikce bude ukončena na přelomu června a července. Oceňujeme naše dobrovolníky, že mají zájem pomoci i za cenu kompromisů, nepohodlí i rizika a čekají na potvrzení realizace akce.

Edukační dopad zůstane, propagační nebude tak zřetelný

I když většina dobrovolníků stále čeká na realizaci cesty do Malého Tibetu, někteří cestu odsunuli na další rok. Společně se slavnostním otevřením, které se také posouvá na další rok, se nám projekt České vědy do Malého Tibetu rozestupuje do dvou let. Z propagačního hlediska nebude akce tak zřetelná, ale edukační rozměr žádnou škodu neutrpí, a to je podle nás důležitější.

Hotový návrh laboratoře

Nakonec máme aspoň jednu dobrou zprávu. V průběhu výjimečného stavu jsme měli více prostoru na plánování a návrhy, a tak jsme v předstihu mohli dokončit návrh školní laboratoře. Doladili jsme jednak vzhled laboratoře, technické stavební řešení, dispozice vnitřních prostor, návrh nábytku, rozvody vody a elektřiny, ale i ergometrii nábytku. V nové školní laboratoři poprvé aplikujeme výzkum lepených stropních nosníků. Uděláme nábytek z dřevěného masivu, který je lokální a vydrží i potřísnění chemikáliemi. V IT učebně budou děti sedět za počítači v meditačním sedu, protože je jim to podle ředitele bližší než sezení na židli.

Podrobnosti návrhu můžete shlédnout zde