Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Nový holčičí tým začal vyhrávat na hokejových turnajích – shrnutí sezony 2021

Holky z naší vesnice založily hokejový tým. Své schopnosti si mohly nově vyzkoušet na třech turnajích – tento rok přibyly dva nové turnaje. Chlapecké a holčičí týmy zaznamenaly na obou významné úspěchy. Jsme rádi, že jim k tomu pomohlo námi darované vybavení, ale i počáteční tréninky. Přečtěte si souhrn toho nejdůležitějšího z hokejové sezony.

Přibyly dva hokejové turnaje

Malý Tibet se od srpna 2019 stal samostatným indickým státem (podrobnosti zde). Pro hokej přinesla tato změna možnost účasti na více hokejových turnajích. Před tím se síly měřily pouze na jediném okresním turnaji CEC. Od tohoto roku přibyly další dva – LG a Khelo India (Indie hraje).

CEC je turnaj s třináctiletou tradicí. Hraje se na úrovni okresů Malého Tibetu. Takže to jsou vlastně dva turnaje CEC Leh a CEC Kargil. Děti z naší vesnice tedy hrály CEC v Kargilu. Tam se tento rok přihlásilo rekordních 26 mužských a 3 ženské týmy složených z nejlepších hráčů okresu.

Týmy na turnaji LG se skládají také z nejlepších hráčů, ale již rovnou z celého Malého Tibetu. Tento rok se turnaje účastnilo 8 mužských a 5 ženských týmů. Turnaj Khelo se začíná hrát na úrovni vesnice a týmy, které uspějí, jdou na úroveň bloků, okresu a státu. Takže do finále se propracují týmy ve stejném složení, v jakém začaly na začátku. Turnaje na okresní úrovni (konkrétně Kargilu) se účastnilo 6 týmů a na státní (Malý Tibet) se účastnilo 8 týmů.

Neuvěřitelné úspěchy v turnaji CEC

Ženský a mužský tým se v turnaji propracoval až do semifinále. Sonam Stanzin nám popsal, jak probíhal turnaj kluků:

„První zápas jsme hráli s týmem z města Kargilu. Vyhráli jsme 7–1, což nás perfektně nakoplo a uvědomili jsme si, že jsem dobře sehraní. Druhý zápas byl proti dalšímu týmu z naší vesnice. Vyhráli jsme 2–1, ale byli jsme překvapeni, že nám dali naši junioři tak zabrat. Následující dva zápasy už byly proti hráčům z oblasti Chiktan. Ti hrají hokej od 90. Let, v okresu Kargil jsou nejzkušenější a na turnaj CEC nasadili 10 týmů. Rozhodli jsme se hrát defenzivně a první zápas proti chiktanským jsme vyhráli 1-0. Tím jsme se dostali do semifinále. Poprvé za tři roky, co se účastníme tohoto turnaje.“

„V semifinále jsme dostali za soupeře nejlepší tým z Chiktanu a dominantní tým v historii turnaje CEC. První třetinu jsme odehráli výtečně a dali jsme jeden gól. V druhé třetině začali protivníci tlačit na naše slabší hráče a tato technika jim vyšla. Dali nám tři góly za sebou. Do konce zápasu se nám podařilo ještě dorovnat jeden gól a prohráli jsme 2-3. Byli jsme neuvěřitelně unavení, ale taky spokojení, protože jsme postup do semifinále brali jako velký a nečekaný úspěch. Obecenstvo, organizátoři i protivníci nám mocně a upřímně gratulovali,“ uzavírá Sonam.

Turnaj CEC rozlišuje pouze první a druhé místo, takže nevíme, jestli naši kluci skončili třetí nebo čtvrtí.

Turnaje CEC se účastnil poprvé ženský tým z naší vesnice. Vyhrál druhé místo a záznamy z oslav na sociálních sítích nešly přehlédnout. Na druhou stranu se turnaje účastnily pouze tři ženské týmy. Podle ředitele naší školy Norboa byla výhra velmi významná, protože to byla velká vzpruha pro holčičího sportovního ducha.

Umístění na ostatních turnajích

V případě Khelo India kluci vyhráli na úrovní bloku Shergole, na druhém místě skončili v Kargilu, ale v Lehu nezískali žádné místo. Holky vyhráli blok, Kargil a v Lehu byly druhé.

Obsazení týmu v turnaji LG považuje ředitel naší školy Norboo taky jako úspěch s ohledem na to, že naše vesnice není nijak významná. Turnaje se účastnilo 5 dívčích týmů vybraných z celého Malého Tibetu a jeden z nich byl složený pouze z hráčů naší vesnice. Z osmi klučičích týmů byl jeden pouze z hráčů z naší vesnice, druhý tým byl z části z hráčů naší vesnice a z části z hráčů z Kargilu.

Na turnaji LG získaly holky třetí místo, ale kluci nevyhráli jediný zápas.

Ředitel Norboo vidí jako podstatný díl úspěchů počáteční tréninky organizované školou, které daly dětem dobrý základ. To samé zaznívalo taky v rozhovorech pro tamní televize a na děkovných ceremoniích od hokejových hráčů.

Jakou roli v tom hraje naše podpora

Cestu českých trenérů jsme pro rok 2021 vůbec neorganizovali.

Trénování malých dětí, které iniciovala naše neziskovka ve spolupráci se školou v letech 2017 až 2019, si od roku 2020 vzala na starost nově založená hokejová asociace „Mulbekh Ice hockey club“ vedená tamními mladíky. Ti odvedli první výuku v lednu 2020 a pro ředitele Norboa to byl úspěch v tom smyslu, že se podařilo část jeho kompetencí delegovat na mladší generaci. Mladící sice plánovali udělat výuku pro děti i v lednu 2021, ale nakonec z toho sešlo. Hlavním důvodem bylo, že kluky strhnul hon na trofeje v turnajích. Takže když tento rok přibyly dva nové turnaje, tak už nezbyl čas na výuku dětí jako předchozí rok. Nicméně taky přispěla koronavirová nejistota nebo taky vystřízlivění z roku 2020, že na organizování akce pro děti nejde vydělávat, i když se to tak zdálo při pohledu zvenčí.

Hokej se tedy trénuje individuálně na zamrzlých plochách na různých místech naší vesnice.

Hokejové vybavení darované naší neziskovkou škole využily v průběhu této hokejové sezony ženské hokejové týmy. Škola poskytuje helmu, brusle, hokejku a chrániče na kolena a lokty za symbolický nájem 50 INR (15 CZK) za den nebo 750 INR (227 CZK) na 14 dní. Škola zavedla symbolický nájem za vybavení, aby ti, co si jej půjčí, to mysleli opravdu vážně. Aby si nebrali vybavení pro focení na Instagram nebo aby si jedna osoba nepůjčila 5 vybavení atd.

I přes symbolický nájem se k nám dostaly stížnosti, že půjčování je drahé. Například ženský hokejový tým si půjčil vybavení na CEC turnaj pouze na jeden den, a potom jej vrátil s tím, že je nájem vysoký. Holky potom sehnaly místního politika, který celému týmu na zbytek sezony (1 měsíc) symbolický nájem zaplatil. Holky mohly trénovat i mezi zápasy. Vstup tamního politika vnímáme pozitivně. Aspoň vidíme, že na hokeji záleží více tamním lidem, respektive subjektům.

Začali jsme se doptávat těch, co si stěžovali, jestli si mohou půjčit někde jinde hokejové vybavení (v takovém množství a kvalitě jako z naší školy) a nikdy jsme nedostali opověď. Bez reakcí zůstala i otázka „co říkáš na to, že bys musel platit nájem 36 hokejových sezon, aby se to vyrovnalo ceně nového vybavení podle cen v Lehu“ (nicméně s cenou vybavení v Lehu to není tak jednoduché, viz další odstavec). Došel k nám taky příběh, že v hlavním městě Leh někdo půjčuje brusle na jeden den za 500 INR.

Podmínkám, za jakých má škola poskytovat hokejové vybavení, se budeme věnovat i v budoucnu, ale zatím nám přijde, že škola nastavila rozumné podmínky. 

Založení firmy na prodej hokejového vybavení

Puk, který vidíte na fotce, se prodává v Malém Tibetu za 350 rupií. V Českých korunách je to 120 Kč. U nás koupíte puk za 20 Kč. Tak drahé a vzácné je hokejové vybavení v Malém Tibetu. Stejné cenové extrémy potkávají i hokejky, brusle atd. ať už nové nebo použité.

Hokej je v Ladakhu populární sport. Nicméně Indie obrovská a hokej v ní hraje strašně málo lidí. Hokejová sezona na přirozeném ledu je krátká. Import do Indie je spjatý s korupcí. Proto se nikomu nechce a nevyplatí přeprodávat hokejové vybavení. Naprostá většina hokejového vybavení v Malém Tibetu je dovezená u někoho v batohu.

Nejprogresivnějším mladíkům z naší vesnice, Sonamovi a Jigmetovi, nedá spát cenový rozdíl mezi hokejovým vybavením v Evropě (který viděli na jejich návštěvě ČR) a v Malém Tibetu. Oslovili tedy naší neziskovku, zda bychom jim pomohli rozjet podnikání s hokejovým vybavením.

Zatím jsme jim poradili, aby pozjišťovali základní informace (spektrum cen, odhad objemů prodeje, potenciální jejich investice atd.), a pokud to půjde, rádi bychom jim pomohli s dovozem zboží (což by mohla být přímluva za podmínky nákupu vybavení, popřípadě asistence s importem).

Pokud by zavedení hokeje u nás ve vesnici vyústilo v založení firmy, která by přeprodávala hokejové vybavení, popřípadě která by udělala hokejové vybavení finančně dostupné, byli bychom rádi a hodnotili bychom to jako úspěch.

Závěrem

Všem hokejovým týmům i jejich hráčům gratulujeme. Jsme rádi, že děti z naší vesnice získávají pozitivní vztah ke sportu. Děkujeme, že jste začátek hokeje pomohli iniciovat. Doufáme, že Vám výsledky naší společné práce dělají radost.

Fotografie: