Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Virus v Malém Tibetu zatím neudeřil. Brzy jej však přinesou sezónní dělníci

V Indii se rozjela nebývale silná vlna pandemie, která láme světové rekordy i tamní zdravotnictví. Malý Tibet zatím nepociťuje dopady sílící indické epidemie. Avšak právě otevřená pozemní cesta do Malého Tibetu umožní příjezd sezonních dělníků, kteří korovirus určitě rozšíří.

Až 13 milionů nových případů denně

Indie reportuje denně skoro 400 tisíc nových případů koronaviru a počet úmrtí okolo 3500. Již v polovině dubna překonala dosavadní rekord USA v počtu nových případů denně – tam to bylo kolem 250 tisíců. Odhady skutečných přírůstků jsou 13 milionů denně a počet úmrtí kolem 9 000 denně. Předpokládá se, že se daří zachytávat pouze 3 % procenta případů a skutečná úmrtnost je trojnásobě vyšší (podrobnosti v tomto článku).

Ani nejluxusnější diplomatická nemocnice v Delhi nemá kyslík. Záběry z nemocničních márnic vypadají jak z apokalyptického filmu. Mrtví se pálí na ulicích. Zda jsou volná lůžka, vyčerpání zdravotníků nebo jaká je kvalifikace personálu v nemocnicích, už jsou dávno překonaná témata. V současné situaci si musí všichni poradit svépomocí. „První vlna pandemie ohnula naše zdravotnictví, druhá vlna jej rovnou láme,“ prohlašuje novinář Arnab Pratim Dutta pro DeníkN.

V lednu 2020 prohlásil premiér Indie, že by si zbytek světa měl vzít příklad z toho, „jak jsme pandemii zvládli“. Potom následovalo prohlášení ministra zdravotnictví, že v případě koronaviru již není co řešit (viz tento rozhovor). Úplný obrat způsobila únava lidí z restrikcí a s tím spojené nedodržování nošení roušek, izolace atd. Hlavním spouštěčem byly pravděpodobně náboženské festivaly, kterým vláda dala zelenou. „Na konci Holi festivalu se musí všichni navzájem obejmout. Bylo mi jasné, že to bude pro virus ideální příležitost k šíření,“ popisuje Viren Kumar, příznivec naší neziskovky a zakladatel několika charitativních aktivit v Malém Tibetu. „Já jsem na festivaly nešel, ale pro běžné lidi je účast na festivalech povinností kulturně vynucovanou na mnoha úrovních,“ doplňuje Viren.

Vrchol pandemie v Indii se očekává na 15. května, kdy se odhaduje počet denních úmrtí kolem 14 tisíc.

Do Malého Tibetu pandemie zatím nedorazila, nařízení se tam „dodržují“ stejně jako u nás

V Mulbekhu není jediný aktivní případ koronaviru. Život běží na vesnici stejně jako při normálu. Bující pandemie v Indii se na vesnici projevila tak, že nemohou být organizovány jakékoliv shromáždění a že se do konce května zavřely všechny školy. Děti jsou tedy zpět na online výuce.

V hlavním městě Ladakhu narůstají nové případy koronaviru. Vláda tedy zavřela všechny obchody kromě obchodů prodávající jídlo, léky a drogerii, zakázala shromažďování a nařídila, aby nikdo zbytečně nevycházel a necestoval.

„Policie stojí na řadě míst okolo hlavní ulice. Mají kontrolovat, jestli se lidi zbytečně nepřesouvají. Vůbec to policistům nezávidím, protože nikdo kontrolám nestanovil jakákoliv pravidla,“ popisuje praktickou podobu vládních restrikcí náš přítel a majitel cestovky Tenzin Dorjee. „Nechápu smysl lock downu vyhlášeného na dva dny. Já tomu rozumím tak, že politici nechtějí být veřejností obvinění, že nic neudělali. Na zpomalení šíření viru to nemůže mít žádný dopad. Když jdu po hlavní ulici v centru města, vypadá to tam úplně normálně, jako kdyby žádné restrikce nebyli,“ uzavírá Tenzin.

Sezónní dělníci přinesou virus do Malého Tibetu

Každou sezonu se přesouvají desítky milionů dělníků za prací z chudých částí Indie do bohatých. Při první vlně pandemie v létě 2020 byla sezónní práce zakázána. Nejvážnější problém náhlého zákazu bylo, že dělníci a jejich rodiny se dostali na práh hladomoru. Tato zkušenost přivedla indickou vládu k rozhodnutí, že i přes současnou zoufalou situaci sezónní práci zakazovat nebude (více v tomto článku).

I do Malého Tibetu každý rok přijede na léto přibližně 20 tisíc dělníků (v Malém Tibetu žije 300 000 obyvatel). Tento týden se otevřela pozemní cesta do Ladakhu přes Šrinagar, což je moment, který využije největší množství dělníků pro příjezd do horské oblasti. Jejich největší uplatnění je na stavbách nebo třeba při sklizni.

Pro vstup do Malého Tibetu dělníci musí mít 24 hodin starý negativní test. Karanténa po příjezdu není nařízena. Na stavbách musejí mít dělníci roušky a jednou za týden by měli jít na test. Za pravidelné testování dělníků je zodpovědný jejich zaměstnavatel. V případě stavby budovy školní laboratoře musí dělníky testovat škola.

Ředitel naší školy Norboo je přesvědčen, že sezónní dělníci do Malého Tibetu určitě koronavirus zanesou. „Jízda ze Šrinagaru po první kontrolu na začátku Ladakhu trvá 6 až 12 hodin. Stačí, když v natlačeném autě nebo autobusu bude jeden nakažený dělník, a potom už je úplně jedno, že si před cestou všichni udělali test,“ popisuje ředitel. „Nedávno jsem přes kontrolu jel a byla úplně přetížená. Všude obrovské fronty, ve zmatku se pletou kontrolovaní a nezkontrolovaní lidé, vyčerpaná a frustrovaná obsluha atd. Nedokážu si představit podobu kontrol, až začnou proudit denně stovky aut se zbožím a dělníky z Indie.

Pokud se chceme testovat, chodíme do zdravotnického centra v Šergolu, což je 15 minut cesty autem z naší školy. Testy jsou zadarmo, výsledky známe do hodiny a zdravotnické centrum to dobře zvládá. Ono tam totiž na testy moc lidí nechodí. Obtížně si však dokážu představit, že se ve zdravotnickém centru jednou za týden podaří otestovat všechny sezónní dělníky z naší vesnice, ale taky očekávám, že kolabující nemocnice v Indii nám do hor přestanou posílat testy. A to bude ten nejemnější problém,“ zakončuje ředitel Norboo svou predikci. 

Závěrem, cesty (asi) nebudou, bude obchod, díky patronům za loajalitu

Aktuálně nezbývá nic jiného než držet Indům a Ladačanům palce a doufat, že už to jsou poslední problémy, které nám koronavirus přinesl. S ohledem na situaci v Indii jsme museli i tento rok zrušit prázdninové dobrovolnictví, protože přípravy dobrovolníků už není kam posunout. Z ostatních cest má ještě malou šanci benefiční himálajská výzva, která je vyprodaná a o realizaci cesty se může rozhodnout klidně na poslední chvíli.

Děkujeme, že podporujete naši školu jako Himálajští patroni. I přesto, že koronavirus přinesl všem spoustu komplikací, jste nám stále velmi loajální. Pokud už někdo třeba přišel o práci, himálajské patronství v naprosté většině případů pozastaví s tím, že začne přispívat znovu v následujících měsících. Vaše patronské dary postupně akumulujeme a hodláme je využít na dokončení stavby školní laboratoře.

Koronavirus taky silně zasáhl dodavatele benefičního obchodu. Plánovaný jarní update se již pomalu stává letním, nicméně snad již tento nebo příští týden vám přineseme novinky a spolu s tím i další možnost drobně navíc pomoci.

Díky za vaši dlouhodobou a věrnou pomoc ve vzdělávání v Malém Tibetu.