Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Pomohou Jigmetova videa zmírnit třetí vlnu koronaviru? Kariéra, kterou formovali čeští dobrovolníci

Nadšenému filmaři z naší vesnice Jigmetovi, právě vyšly tři video spoty v lokální televizi. Cílem spotů je motivovat obyvatele Malého Tibetu, aby dodržovali opatření a zmírnili tím potenciální podzimní vlnu koronaviru. Pro Jigmeta je to další kariérní skok kupředu, na který jsme také hrdí. K jeho životnímu startu přispělo jednak absolvování naší školy, ale taky kontakty se zahraničními dobrovolníky, kteří mu místo „very nice video“ byli schopni říct věcné poznámky, co vylepšit do příště.

 

NA POČÁTKU BYLY HEZKÉ OBRÁZKY

Jigmet absolvoval naši školu v roce 2011. V průběhu studia na navazujících školách (třídy 11 a 12, college a univerzita) začal mít hobby ve focení a filmování. Když se vracel ze studií na prázdniny, fotil Mulbeckou vesnici a zveřejňoval fotky na již smazané facebookové stránce. S pořízením první zrcadlovky v roce 2016 se Jigmet vrhl více na točení videa. Stejně jako každého začínajícího filmaře Jigmeta bavilo dělat hezké záběry. Jeho první videa na Youtube obsahují pouze sérii záběrů tamní krajiny.

Podobné video od Jigmeta jenom z Nepálu najdete zde

 

NAKOPÁVAJÍCÍ VIDEOKLIP A KOSTRBATÁ PRÁCE S HERCI

Nakopnutím pro Jigmetovu tvorbu byl nápad od prázdninového dobrovolníka Karla Píchy v létě 2018, že nechá děti z naší školy vytvořit vlastní videoklip. Studenti desáté třídy tehdy nazpívali cover Despacita a nazvali je Nai lobda, což v znamená moje škola. Karel k tomu udělal video.

Inspirace Nai Lobd-ou vedlo Jigmeta k vytvoření vlastního videoklipu „We are superman“ v lednu 2019. Nechal jej nazpívat tamní kluky a zasadil jej do hokejového prostředí. Chlapec ve videu si i přes překážky splní vlastní sen být úspěšným hokejistou v hokejovém týmu supermanů. Bez ohledu na to, že nazpívat dobrý cover je samo o sobě obtížné, Jigmetův videoklip trpí kostrbatou práci s herci. Divák se místy musí namáhat, aby pochopil, jak byly některé části myšleny.

Videoklip Nai Lobda od Karla Píchy, který inspiroval Jigmeta 
Videoklip We are Superman, kterým Jigmet odpověděl je Karlův videoklip ... mimochodem, Motiv překonání překážek na cestě za vysněným cílem jde vidět i v Jigmetově videoklipu z dubna 2020, kde je hraní již lépe zvládnuto

 

HLEDÁNÍ SMYSLU VIDEA

Natočení videoklipu je určitý posun ve tvorbě, ale pořád to jsou jenom hezké obrázky s hudbou. Hledání smyslu Jigmetových videí nejvíce pálilo Jirku Sázela, předsedu Brontosaurů v Himálajích. Ten po dva roky odpovídal na jakoukoliv Jigmetovu otázku „jak se ti líbí moje nové video?“ reakcí „a proč jsi jej natočil?“ popřípadě „komu video pomůže?“. Například v létě 2020 Jigmet zveřejnil video „ke dni matek“ nebo motivační video „Dream“. Videa jsou sice obrazově krásná, herecky lépe zvládnutá, s profesionálně namluveným komentářem, ale chybí jim smysl buď pro tamní komunitu nebo pro Jigmetův kariérní růst. Jigmet sice argumentoval, že natočil hezké video, díky kterému se mohou tamní dozvědět o jeho tvorbě. Jirkovi to však přišlo jako slabý argument, protože z toho potenciální Jigmetovi klienti nepochopí, jak jim jeho video bude užitečné. Jirka dodnes nezaznamenal, že by „Dream“ nebo „Den Matek“ přinesl Jigmetovi zajímavou příležitost.

 
 
 

 

KDE VZAL JIGMET PENÍZE NA FILMAŘSKÉ VYBAVENÍ?

Jigmet je z rodiny bývalého sekretáře tamního krále. Široká rodina bydlí snad v největším domě vesnice Mulbekh, který jejich rodina již po staletí udržuje v původní podobě. Jako skoro jediní v Mulbekhu slouží v jejich domě mnichové dvakrát měsíčně buddhistický obřad jako odměnu za pozemky, které kdysi darovali tamnímu klášteru. Ostatní domy mají pudžu jenom jednou měsíčně. Jak si Jigmetova rodina stojí finančně nevíme, ale rozhodně je respektovaná a s dlouhou silnou tradicí. Jigmet je tedy z dobře situovaných poměrů a jeho první zrcadlovku, počítač a taky drona mu koupili rodiče.

Mimochodem Jigmet v současné taky rád fotí. Při focení fotky výše utopil prvního drona. Prostě chvíli potom, co cvaknul tuto fotku, zavadil dron o mostní konstrukci, zmizel pod hladinou gigantické kalné řeky a plaval do Pákistánu. Utopení nového drona, kterého mu koupil táta, Jigmet rodičům nepřiznal. Po jeden rok sháněl komerční zakázky, aby na drona zpětně vydělal. To se mu nakonec podařilo a kromě toho, že si doma nikdo ničeho nevšiml, přišel Jigmet na to, že už si na sebe umí vydělat sám. V současné době jej již živí hlavně zakázky pro vládu.

Pokud byste si chtěli koupit obraz z fotografie, u kterého Jigmet utopil toho drona, můžete to udělat v našem benefičním obchodě a přispět tak Jigmetovi na splácení. Stejně tak můžete nakoupit i Jigmetův kalendář nebo další fotoobrazy.

 
Koupit obraz z utopeného drona
 

 

„VŠICHNI V ČECHÁCH JSOU TAK AKTIVNÍ“

Mohli bychom říct, že bez rodičů by to Jigmet nezvládl. Nicméně spousta jeho vrstevníků životní sen nemá. Někteří se doslova flákají a po vzoru rodičů nadávají na vládu, že jim toho dala málo. Jigmet byl vždy aktivním klukem, ale po jeho návštěvě Česka v lednu 2020 řádově přidal na aktivitě. Když odlétal říkal „u vás jsou všichni tak aktivní a mají tolik zájmů. Až přijedu domů, budu využívat můj čas více produktivně“. Před Českem zveřejnil Jigmet tak jedno video za čtyři měsíce. Po návštěvě Jigmet vytvářel zajímavá videa v rámci různých angažmá každý měsíc.

Jigmetova snaha je tedy to hlavní, co stojí za jeho úspěchem. Bylo nám vždy sympatické, že si rady a doporučení pokaždé vzal k srdci a ty se dříve nebo později promítly v jeho tvorbě. Má to však i druhou stranu mince. Nátura obyvatel Malého Tibetu je taková, že nejdou nikdy do přímých konfrontací, takže pokud se Jigmet ostatních ptal, jak se jim líbí jeho nové video dozvěděl se pouze „very nice“ nebo „good job“. Pokud se tedy Jigmet chtěl dozvědět něco nového pro profesní rozvoj, nezbylo mu nic jiného než se obrátit na známosti z Česka. Jigmet opakovaně říkal Jirkovi, že „děkuje za zpětnou vazbu, protože v porovnání s lokálními se něco dozvěděl“.

 

KOPÍROVÁNÍ JÁGRLÁMY A FYZIKY VYÚSTILO VE VLASTNÍ NÁPADY

Zásadní Jigmetova zkušenost bylo setkání s Markem Partyšem a produkční společností Bistro Films, kteří vytvářeli video o Jágrlámovi a Fyzice (Vědě do Tibetu). Jednak, že se od nich mohl naučit filmařským dovednostem, avšak silnější zážitek byl, že je možné v jejich ošuntělé a zapadlé vesnici natočit video, které získá nejprestižnější ceny na světě (konkrétně Young Director Award v Cannes a A&AD wood pencil).

Ipirovnsaný Jigmet videem „Soccer“ z prosince 2020 vyloženě zkopíroval úspěšné video o Fyzice. Herce ve videu již zorganizoval řádově lépe, ale dramaturgicky video působí jako matematická rovnice. Je to série čtyř scén, kdy tamní kluci něco rozbijí balónem a rodiče jim za to vynadají. Video, kterému chybí jakákoliv gradace, bylo tentokrát moudře vytvořeno v souběhu s vládním programem na podporu fotbalu, chytla se jej veřejnost a následně politici. Ti Jigmetovi potom přihráli zakázku natočit promo fotbalové video pro nadaci indické banky.

Ve videu z dubna 2021 „Football for Changthang“ o klukovi z nomádské oblasti, který chce být fotbalistou, se Jigmet stále drží narativu Jágrlámy, ale zvládl do videa již přinést vlastní důvtip. K dokonalému obrazu i práci s herci zvládl Jigmet perfektně dramaturgii, kdy je divák napnutý až do konce, jak to dopadne. „Západní“ námitku „jestli by video mohlo být kratší“ Jigmet neprůstřelně obhájil tím, „že ladackému publiku běží čas pomaleji“.

 
 
 

 

NAKONEC I VIDEA S JASNÝM DOPADEM PRO TAMNÍ KOMUNITU

Do tří videí motivujících k dodržování pandemických nařízení, která si objednala tamní vláda, zvládl Jigmet promítnout všechny dosavadní přednosti včetně jasného a pozitivního dopadu pro tamní společnost.

Společně s kluky z naší vesnice začal Jigmet vytvářet sérii videí Unknown trails, v rámci, které se snaží nalákat turisty do jejich vesnice. Turismus je pro většinu ladačanů žijících v hlavním městě Malého Tibetu primární zdroj obživy. Do Mulbehu zatím přijede turistů minimum a většina obyvatel naší vesnice v něm vidí budoucnost jejich příjmů. První tři díly nepoznaných treků můžete vidět zde, zde a zde.

Miniseriál Úsvit lyžování na počátku příliš jasný cíl neměl. Nicméně podobně jako v případě fotbalu se toho chytla tamní vláda. Podle té by měla být Jigmetova videa hlavním nástrojem k tomu, aby do lokality přilákala skialpinisty a časem vybudovala tři lyžařská střediska. Vláda si u Jigmeta zatím objednala jenom pár drobných videí, ale všichni v této oblasti očekávají budoucí vývoj.

 
 
 

 

PŘIJEDE DO MULBEKHU ELON MUSK?

Podle našeho názoru si doposud Jigmet vlastní kariéru příliš neplánoval. Dělal, co jej bavilo, a příležitosti za tím začaly chodit. Když se jej zeptáte, jak vidí jeho budoucí tvorbu, odpověď není příliš jasná. Nicméně jeden celkem jasný bod má, u kterého mu doslova září oči. Nedávno se chytl nápadu od pražské reklamky McCann, která spolupracovala na videu o Fyzice, proč neuděláme vědecké video na světové úrovni. Co kdyby podobně drzým způsobem jako Jágra, pozvali třeba Elona Muska, aby pomohl postavit našim dětem kosmickou raketu?  

To, jestli vyjde podobný trik jenom na světové úrovni, nemůžeme vědět. Nicméně pokud ano, nejvíce zajímavé na tom všem bude, že autorem videa již nebudou cenami ověnčení profíci, ale bude to náš Jigmet! Vaše patronské dary pomáhají udržet strukturu, která umožňuje Jigmetovi kontakt s inspirujícími lidmi a díky tomu můžeme pozitivně měnit tamní společnost k lepšímu. Doufám, že z toho máte radost.

Jigmetův