Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Tradiční tibetská malba – online série 12. kurzů – kresba čtyři přátelé - lektor Tashi Palmo

Nabízíme sérii 12 online kurzů od lektorky Tashi Palmo tradiční tibetské malby. Po malých krůčcích budete kreslit obraz čtyři přátelé a bude kladen důraz na naučení a vládnutí všech tvarů a technik s kterých je kresba složena. Budete se učit kreslit tradiční motivy stejně jako studenti v institutu Norbu Lingka s kterým má lektorka Tashi Palmo spojenou její minulost. Výrobky z obchodu Norbu Lingka si můžete nakout v našem benefičním obchodě třeba zde. Očekává se že absolvujtete všechny nebo rozhodně většinu lekcí. Akce je pro kohokoliv, ale pro „Himálajské patrony“ (pravidelné dárce) je workshop pouze za náklady jako poděkování za jejich podporu.

  • DATUM a ČAS:
    • každou sobotu od 8:30 na jednu hodinu
    • první je 25.9. a poslední 18.12.,
    • celkově je lekcí 13 protože se počítá s jednou náhradní (když třeba lektorka onemocní)
  • CENA
    • 150 Kč / workshop pro Himálajské patrony * (celkově to tedy bude 1 800 Kč za 3 měsíce)
    • 250 Kč / workshop pro ostatní příznivce (celkově to tedy bude 3 000 Kč za 3 měsíce)
  • KAPACITA: 6 účastníků 
  • JAZYK: angličtina (workshop nebudeme překládat, ale možná to nebude ani třeba)
  • FORMA: videohovor přes Google meets

* Pravidelným dárcem se můžete klidně stát před workshopem, viz níže

OBJEDNAT ÚČAST 

Napište nám na email 

info@brontosaurivhimalajich.cz

Kontaktní osoba je

  • Jiří Sázel
  • Předseda Brontosaurů v Himálajích
  • + 420 603 534 730

OBSAH WORKSHOPŮ


Příběh o čtyřech harmonických zvířatech, čtyřech harmonických přátelích nebo čtyřech harmonických bratrech je jedním z příběhů džátaky, součásti buddhistické mytologie, a je častým námětem bhútánských a tibetských uměleckých děl. Je to snad nejčastější námět bhútánského lidového umění, který se objevuje na mnoha chrámových nástěnných malbách, stúpách a jako dekorativní vzor na mnoha předmětech denní potřeby. Je to nejznámější bhútánská národní lidová pohádka a je oblíbená i v Tibetu a Mongolsku.
 
Oblíbený výjev, který se často vyskytuje jako nástěnná malba v tibetských náboženských stavbách, představuje slona stojícího pod ovocným stromem, který na sobě nese opici, zajíce a ptáka (obvykle koroptev, ale někdy i tetřeva a v Bhútánu hraboše). Výjev odkazuje na legendu, která vypráví, že čtyři zvířata se snažila zjistit, kdo je nejstarší. Slon tvrdil, že strom byl již plně vzrostlý, když byl mladý, opice, že strom byl malý, když byla mladá, zajíc, že strom viděl v mládí jako stromek, a pták tvrdil, že vylučoval semeno, ze kterého strom vyrostl. Pták byl tedy ostatními zvířaty uznán za nejstaršího a všechna čtyři zvířata žila společně ve vzájemné závislosti a spolupráci a pomáhala si užívat plodů stromu. Po skončení příběhu se ukáže, že koroptev byla v minulém životě Buddhou.  Příběh měl být ilustrací spolupráce a úcty ke staršímu a Buddha jej vyprávěl poté, co někteří z jeho žáků neprojevovali náležitou úctu staršímu žákovi Šáriputrovi. Někdy příběh popisuje také zvířata, která dodržují pět přikázání a učí je ostatní. Jednou z nejstarších dochovaných podob příběhu je pálijská verze, nazývaná Tittira Jataka.

KDO BUDE VYUČOVAT: KRISHNA TASHI PALMO

Krishna Tashi Palmo se narodila 15. dubna 1984 ve vesnici Shipting v okresech Lahul a Spitti. Je certifikovanou malířkou Thankga a své schopnosti získala především studiem na T.C.V Tibetské tradiční umělecké škole Patlikulh v letech 2006 až 2011. Už od mala milovala přírodu a vždy v ní skrze malby Thankga nacházela naprostý klid, utěšení a spokojenost. Ráda maluje nevyprávěné, a ne moc známé příběhy její rodné vesnice. Věří, že svými obrazy může šířit lásku a porozumění mezi lidmi a snaží se, aby její obrazy byly zdrcadlem jejích hodnot a víry. Sama říká, že „Malba Thangka je naprosté oddání se v Dharma.” Kromě malby Thangka se také občas ráda věnuje soudobému umění, portrétům, krajinám či kresleným filmům.

Krishna pracuje s akrylovými přrodními barvami na plátnech a říká, že její malby jsou nejlepší způsob vyjádření jejích myšlenek a pocitů. Čas od času píše také krátké příběhy a básně. V roce 2014 se zúčastnila Delhi Haat výstavy, v roce 2016 výstavy Tribal Fair Keylong.

Manžel Tashi Palmo je také malíř Thankgka vyučen v institut Norbulingka, kde se také společně seznámili a taky společné působili. Institut Norbulingka je „v našem příběhu“ důležitý, protože si jejich výrobky můžete koupit v našem benefičním obchodě, třeba zde.

Tashi Palmo se také věnuje workshopům výuky tradiční tibetské malby a doposud jich organizovali padesát.

PŘÍPRAVA / POMŮCKY NA WORKSHOP

Při výuce malby Thangka je zapotřebí výkres velikosti A5, pravítko, tužka, guma, kružítko, akrylové barvy a štětce velikosti 0 až 12. 

 

BUĎTE HIMÁLAJSKÝM PATRONEM A MĚJTE AKCE JENOM ZA NÁKLADY

Himálajští patroni (pravidelní dárci Brontosaurů v Himálajích) mají workshop pouze za náklady, jako poděkování za jejich dary do Malého Tibetu. Patronem se můžete stát klidně před vyšetřením a absolvovat workshop taky pouze za náklady. Pravidelným dárcem se stanete na dva roky minimální částkou 100 kč měsíčně. Budeme rádi, pokud vás za dva roky pomoc s námi začne bavit a rozhodnete se pokračovat.

 

Stát se také patronem