Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Pomáhá buddhistické učení v rozpoznání ruské propagandy?

Zajímalo nás, kolik informací se o největším vojenském konfliktu v Evropě od druhé světové války dostalo k obyvatelům Malého Tibetu. Po počátečním proudu obecných sdělení o tom, jak podle buddhismu válka ničemu nepomáhá, tázaným přátelům sem tam prosákla věta nápadně připomínající Ruskou propagandu. Na kontrastu názorů na ukrajinskou válku mezi ladačany a tibetskými uprchlíci si v článku ukážeme, proč je naše podpora tamní komunity důležitá. Jak důležité je, aby buddhistické učení bylo dobře interpretováno v moderní době díky dobrému vzdělání.

 

Článek vznikl rozhovory s šesti přáteli naší neziskovky z Malého Tibetu. Většina byla z hlavního města Malého Tibetu, takže obsah jejich výpovědi nejde považovat za názory lidí z vesnice Mulbekh. Jsou mezi nimi vzdělaní a společensky aktivní lidi, ale zcela normální podnikatel nebo student. V tomto článku nebudeme nikoho citovat. Jednak od ladačanů je nefér očekávat porozumění důležitosti války na Ukrajině, ale taky bychom nabourávali jejich praktiku odpovídat zdvořile – tak jak si přeje tazatel. Náš facebook i web totiž pravidelně čtou (s pomocí překladačů).

 

Otázka proč k válce došlo vyvádí tázané z míry

Všichni dotázaní vědí, že je válka mezi Ruskem a Ukrajinou. Většina se však rovnou v úvodu omlouvá, že situaci příliš nesleduje. Navíc v Indii měli volby, a právě začíná oslava nového tibetského roku.

Otázka „proč k válce došlo“ všechny vyvede z míry. Někteří spustí nezastavitelný proud myšlenek o tom, jak je válka špatná, jak válka nic nevyřeší, že si nemají lidské bytosti ubližovat atd. Všechny myšlenky proudící z buddhistického učení jsou sice velmi sympatické, ale uplatnitelné ať už v případě války v Iránu, Afganistánu nebo na Ukrajině.

Naprostá většina používá pojmenování, že jde o válku mezi Ukrajinou a Ruskem. O tom, že Ukrajinu podporuje zbytek Evropy většina tuší. Nikdo už však neví, jestli je to slovní podpora nebo zda Ukrajině zbytek Evropy posílá rekordní množství zbraní. Že se jedná o největší vojenský konflikt na území Evropy po druhé světové válce si neuvědomují.   

V moment, jak se dotazovaní více rozmluví, tak mezi buddhistickými souvětími o škodlivosti války sem tam zazní souvětí typu „že se Amerika snaží vtáhnout Ukrajinu do NATO“. Na dotaz, jestli tuší rozdíl mezi tím, když by věta byla naopak „že Ukrajina usiluje být součástí NATO“ je na druhé straně telefonu cítit nejistota a často zaznívá rozpačitá odpověď o dobru na planetě.

Prohlášení, které se u některých zdálo jako nápadně pro-ruské, potom dostalo finální potvrzení. Jeden ze vzdělaných a aktivních Ladačanů předvedl ukázkovou ruskou propagandu v celé její kráse. Jak je válka výsledek mocenské hry Ameriky, která neví kde se zastavit. Jak Putin vůbec nechce obnovovat sovětský svaz, ale co má dělat, když jej Amerika pořád provokuje. Jak má Rusko historický nárok na Ukrajinu atd.

Na druhou stranu jeden Ladačan řek, že argument „pokud vstoupí Ukrajina do EU bude to pro Rusko hrozba“ nezní příliš přesvědčivě. Také, že zaslechl diskusi na téma „zda by Indie měla vystoupit na podporu demokracie, když je největší světovou demokracií“. 

Na otázku, jakou roli by Indie měla v konfliktu zastávat nikdo neumí odpovědět. Skutečnost, že na Ukrajině jde vlastně u konflikt demokratických a autokratických hodnot, bylo zcela mimo veškeré myšlenkové kapacity všech dotázaných. Zcela do jiného vesmíru zařadili ladačané úvahu, že pokud by Rusku agrese na Ukrajinu bez povšimnutí prošla bude to pro Čínu znamenat zelenou pro podobnou agresi. Potom by zabírání indického uzení v ladakhu realizované čínskou armádou v posledních letech začalo Čínu legitimní praktika, na kterou mají historické právo.

Jak je tedy možné, že buddhisté, kteří by měli hájit světový mír bez problému zhltnou ruskou propagandu?

 

K ladačanům se dostávají hlavně obrázky války

Ladačané mají informace o Ukrajinské válce převážně z televize, následně ze sociálních sítí a Youtube. V televizi jim však převážně ukazují obrázky války, utečeneckou krizi, popřípadě indické studenty uvízlé v Charkově. V televizi válku nikdo nekomentuje a nepomáhá tamním obyvatelům dělat si na situaci názor. Podobně jsou na tom i sociální sítě, popřípadě Youtube kde dominuje vizuální stránka války.

Polovina dotázaných ladačanů tuší, že Indie má úzké vztahy s Ruskem. Taky ví, že Putin prosinci 2021 navštívil Indii. Živé vzpomínky na putina se chytá indická televize. Ta podle všeho přinesla na obrazovky Ladačanů Putinovu obhajobu napadení konfliktu. Na vysvětlení od prezidenta Zelenského v televizi asi nezbýval prostor.

V Indii je tisk cenzurován. Není to sice tak strašné jako v Číně nebo Rusku, ale je to zcela na jiné úrovni, než jsme zvyklí u nás. Velké televize radši vysílají obsah, o kterém tuší, že nebude provokovat vládu. Ladačané taky sledují pouze lokálnější verze televizí, které se globálnímu zpravodajství věnují méně. Preferují obrazovou stránku války, jednoduší příběh se vždy lépe chytne, než aby si dělali názor na nuance diplomatických jednání v radě OSN. 

Sociální sítě, Youtube a internet sice mohou přinést nezávislé informace v porovnání s televizí. Na druhou stranu sociální sítě preferují pouze to, co u tamních frčí. To jsou obrázky války, jednoduší verze příběhů atd. Praktika internetových desinformací se v Ladakhu postupně rozšiřuje, ale rozhodně není v takové podobě jako jsme zvyklí u nás. Nejčastější nástroj k šíření senzací je WhatsApp pomocí anonymních hromadných zpráv. Bludy si však nedovolí nikdo říct ani veřejně, natož tak aby se k nim hlásil politik nebo instituce. Nicméně když jsme začali pátrat s jedním z dotazovaných ladačanů jak se k němu dostala ruská propaganda uvedl, že přes hromadné zprávy z WhatsApp dostal doporučení na video indického Youtubera.

Dalajláma se k válce hezky vyjádřil a všichni ladačané umí jeho sdělení interpretovat (více zde). Na druhou stranu Dalajlámovo sdělení je taky neutrální a rozhodně nepomáhá ladačanům se v důvodech války zorientovat. Žádný další buddhistický Lama z Malého Tibetu se k válce na Ukrajině nevyjádřil. Pouze se sloužil buddhistický obřad (Pudža) za oběti války.

 

70 % indického vojenského arsenálu je z Ruska

Indie dlouhodobě uplatňuje proslulou strategií neangažovanosti a podpory dialogu při řešení světových konfliktů. Jejím důsledkem je také skutečnost, že má Indie jako jedna z mála zemí na světě dobré vztahy jak s Washingtonem, tak i s Moskvou.

Další důvodem indické neutrality v případě války na Ukrajině jsou také dlouhodobé obrané a diplomatické vztahy Delhi a Moskvy. Rusko je i nadále největším dodavatelem zbraní do Indie, přestože jeho podíl klesl ze 70 % na 49 % v důsledku indického rozhodnutí diverzifikovat své portfolio a posílit domácí obrannou výrobu. Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) směřovalo v letech 2016-2020 do Indie odhadem 23 % veškerého ruského vývozu zbraní. Navíc je pro Dillí těžké přehlížet desetiletí trvající diplomatickou spolupráci s Ruskem. Například Moskva v minulosti vetovala rezoluce RB OSN týkající se sporného Kašmíru, aby pomohla Indii udržet tuto otázku jako bilaterální.

Po započetí války na Ukrajině, Dillí ve svém prvním prohlášení v Radě bezpečnosti OSN (RB OSN) pouze vyjádřilo politování nad tím, že výzvy k diplomacii a dialogu, nebyly vyslyšeny. Zastavilo se však u kritiky Ruska. A než RB OSN hlasovala o návrhu rezoluce OSN odsuzující invazi, čelilo Dillí výzvám Ruska, USA a Ukrajiny, aby "udělalo správnou věc". Ukrajina a Rusko dokonce vydaly veřejné výzvy, aby Dillí zaujalo jasné stanovisko. Indie se rozhodla zdržet se hlasování, ale pozorné čtení jejího prohlášení naznačuje, že šla o krok dál a nepřímo požádala Moskvu, aby respektovala mezinárodní právo. Indie hovořila o důležitosti "Charty OSN, mezinárodního práva a respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti států" a dodala, že "všechny členské státy musí tyto zásady ctít při hledání konstruktivní cesty vpřed".

Budoucí perspektivy přístupu Indie k Ukrajinské válce jsou popsány v druhé polovině tohoto článku: https://www.bbc.com/news/world-asia-india-60552273

 

Putin se v agresi nezastaví říkají Tibeťané

V Ladakhu žije přibližně 10 tisíc tibetských uprchlíků. I když je tibetská a ladacká kultura skoro identická, mají Tibeťané s uprchlickým statusem zcela jiný život. Tibeťané nemohou získávat podnikatelské licence, takže pokud chtějí provozovat cestovku nebo dělat taxikáře, musí si licenci udělat Ladačan a Tibeťanovi ji za úplatu a ilegálně nabídne. Nemohou získávat státní práci, nemohou volit, nemohou vlastnit pozemky kromě pozemků v utečeneckých koloniích, nemohou vycestovat z Indie atd.

Tibeťané mají v úmyslech Putina jasno. „Putin se v jeho agresi nezastaví. Po ukončení války na Ukrajině půjde zabírat další země. Rusko je v této válce agresor a jde zabrat Ukrajinu stejně jako Čína zabrala Tibet“ vypálí náš tibetský známý na otázku proč ke konfliktu došlo. Jeho další pokračování se v ničem nevybočovalo v tom, jak válce na Ukrajině rozumíme my včetně toho, že se jedná o hodnoty demokracie až po to, že včasné zastavení agrese Putina znamená varování pro Čínu.

Na otázku, kde se vzal tak velký kontrast mezi pohledem ladačanů a tibeťanů jsme se dozvěděli: „Do tradičních životů ladačanů vstoupila před sedmdesáti lety indická vláda, která začala investovat do rozvoje jejich kraje právě proto, aby se Indie zvládla ubránit vpádu Pákistánu nebo Číny. Ladačané tedy zažili hlavně luxus toho, jak se o jejich zemi začala starat vláda. O hrozbách války nemají tušení. Utrpení Tibeťanů, kteří o všechno přišli, nerozumí. Proto nemají problém zhltnout nejblbější propagandu, protože nebyl důvod proč kritické myšlení rozvíjet. O tom, že je indická televize cenzurovaná ví jenom menšina z nich. Musím přiznat, že jsem měl škodolibou radost z překvapení ladačanů z nedávných vojenských konfliktů na hranicích vyvolaných Čínou – vůbec neměli tušení, že tohoto je Čína schopna i přesto, že bych jim klidně mohl povyprávět, když jsem vlastně jejich soused“.

 

Smíšené pocity naopak potvrzují význam naší pomoci

Jsme si vědomí, že můžete mít z našeho článku smíšené pocity. My jsme na tom podobně. Na druhou stranu díky této zkušenosti cítíme silnější opodstatnění naší pomoci. Všichni asi víte, že Ladakh je jedním z posledních míst s nepotlačenou tibetskou kulturou a naše neziskovka zde podporuje vzdělávání právě proto, aby si obyvatelé Malého Tibetu vzali do jejich moderních životů to nejlepší z tradiční kultury.

Kontrast Tibeťanů a ladačanů ve vyhodnocování války v Evropě dobře ukazuje rozdíly v trénování kritického myšlení. Je podstatné si uvědomit, že čistě teoreticky podobně plochá může být i schopnost ladačanů rozlišovat přednosti jejich kultury pod tlakem globalizace. Pokud se Ladačané nebudou vzdělávat a zcela nekriticky vymění „modlitební mlýnek za Coca-colu“ a z jejich kultury už se neinspiruje nikdo.

Není pochyb, že Buddhistické učení má dobře rozvinuté metody, jak se vyrovnat s vlastním utrpením pomocí množství výkladů nebo rituálů, které jde skoro beze změny použít i dnes. Na druhou stranu schopnost interpretace morálních hranic v moderním životě už buddhismus sám o sobě negarantuje. Buď máte těžký životní osud jako tibeťané nebo se budete sami snažit si názor dělat. V obou případech se vám však může hodit dobré vzdělání které pomůže Buddhovo učení interpretovat v moderním kontextu.

Na příkladu války na Ukrajině je také vidět, jak limitované množství informací dojde k obyvatelům Malého Tibetu o životě v Evropě. Pokud mají obyvatelé naší vesnice kontakt s jejich českým podporovateli, mají šanci dozvědět pestřejší informace o životu na druhé polokouli a následně vidět přednosti jejich kultury z větší perspektivy. Doufejme tedy, že se například v průběhu prázdninového dobrovolnictví podaří dobrovolníkům některé obyvatele mulbecké vesnice nahlodat v tom, že někteří lidé dělají přesný opak, než říkají, a ideálním příkladem je právě diktátor z Kremlu.