Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Skupina dobrovolníků vyráží pomáhat do Himálají

Již po osmé vyráží skupinka dobrovolníků pomáhat do vesnice Mulbekh učit místní děti a pomáhat se stavbou jejich nové školy. Jedním z dobrovolníků je i David Kraus, který kromě výuky výtvarné výchovy hodlá natáčet vlastní zážitky do televizního dokumentu. Ke skupině dobrovolníků se přidali také Kateřina Jacques a Martin Bursík, kteří budou pomáhat hledat řešení k minimalizaci dopadu školy na životní prostředí a informovat o rozvoji demokracii a výchovy k občanské angažovanosti. V roce 2012 zařídili Brontosauři svým dobrovolníkům setkání se 14. Dalajlámou jim poděkoval za jejich pomoc.

Skupina 25 dobrovolníků bude vyučovat děti z vesnice Mulbekh dramatickou výtvarnou výchovu, angličtinu, biologii, fyzikální experimenty a tělocvik. Na konci čtrnáctidenního pobytu ukážou děti nabyté znalosti rodičům na závěrečném představení. Po představení odjedou společně s dobrovolníky na dvou denní piknik v přírodě. Uprostřed pobytu mají dobrovolníci dvoudenní výuku buddhismu přímo v klášteře vesnice Mulbekh od tamních mnichů.

„Přál bych si, aby místní viděli, že jsem úplně stejný člověk jako oni, že jsem táta dvou dětí a mám doma svou rodinu“ popisuje dobrovolník Jiří Kastner, předseda představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, zprávu, kterou by chtěl v Himálajích předat. „Chtěla bych místním předat informaci, že jejich život je již zcela správný takový, jaký je. Že k tomu aby byli šťastni, mají již vše potřebné“, popisuje svou zprávu dobrovolnice Anna Meixnerová.

Kateřina Jacques a Martin Bursík se v otázkách podpory Tibeťanů dlouhodobě angažují. Kateřina v minulosti založila parlamentní skupinu přátel Tibetu, která se zasloužila o historicky první vystoupení 14. Dalajlamy na půdě Parlamentu ČR. Z iniciativy skupiny přátel Tibetu byly následně přijaty dvě zásadní rezoluce vyzývající čínský režim k dodržování lidských práv v Tibetu. Martin a Kateřina se aktivně zapojují do vzpomínkových akcí ke Dni Tibetu včetně vyvěšování tibetské vlajky. Již v roce 2008 uvedl Martin Bursík pro IDnes, že by se rád v pomoci lidem z Tibetu rád odborně podílel, více zde

V průběhu působení dobrovolníků hodlá školu také znovu navštívit také herečka a zpěvačka Světlana Nálepková, která zde pomáhala již předchozí rok.

Dobrovolníci jedou do Himálají s organizací Brontosauři v Himálajích (organizační jednotka Hnutí Brontosaurus), která pomáhá škole ve vesnici Mulbekhu v jejím rozvoji. Brontosauři v Himálajích jsou jedinou českou organizací, jejíž rozvojový projekt spolufinancuje 14. Dalajláma. 

Aktuální dění z cesty dobrovolníků sledujte na facebooku Brontosaurů v Himálajích

 

Kontaktní osoba:
Ing. Jiří Sázel
Email: Predseda@brontosaurivhimalajich.cz
Tel: +420 603 534 730

Fotografie: