Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Úsvit lyžování v Malém Tibetu

Pandemii Korona viru se v Mulbekhu podařilo zastavit. Exponenciální rozšíření lyžování se však nepodařilo ani zpomalit. Nikdo z nás před rokem vůbec netušil, že Sonama v ČR takto nakazíme a on rozšíří lyžování i v Mulbekhu. Přinášíme vám tedy čtyřdílný videopříběh, který si tamní nazvali Úsvit lyžování a náš filmař Jigmet jej s nadšením natočil.

 

 

Na začátku března opustily ČR učitelky z Malého Tibetu Dolma a Dolma a filmař Jigmet. Pobyt u nás je měl inspirovat, aby naši školu mohlo táhnou kupředu více lidí. Pokud vás zajímá, jestli takový pobyt může mít i dlouhodobý dopad, pak příběh lyžování v Mulbekhu je ten pravý pro vás. Více o pobytu učitelek a Jigmeta zde:

http://www.brontosaurivhimalajich.cz/2020/3/4/zalozim-v-mulbekhu-pobocku-skautu-rika-rigzin-pri-odjezdu-z-cr

 

Když byl v prosinci 2018 na návštěvě ČR současný učitel naší školy Sonam, naučili jsme jej taky lyžovat. Vzali jsme jej tehdy do Rakouska na Hintertux. Sonam je sporťák, takže jakákoliv pohybová aktivita je pro něj radost. Protože se většina lidí v Malém Tibetu živí turismem, říkali jsme si, že by Sonam měl vidět, jakých obřích rozměrů může servis kolem lyžování nabýt.

Více o pobytu Sonama v ČR zde: http://www.brontosaurivhimalajich.cz/2018/12/16/ted-budeme-mesic-zpracovavat-rikaji-sonam-khenriab-na-navstevu-cr

Video, jak Sonam lyžoval na Hintertuxu zde: https://www.facebook.com/watch/?v=936601939872174

 

Překvapilo nás, že Sonam již zcela sám začal lyžovat. Pořídil si lyže a pustil se do toho. My jsme potom s nadšením pozorovali celou zimu jeho pokusy. Společně s filmařem Jigmetem, který odjížděl zrovna z ČR zpět do Malého Tibetu, jsme mu poslali skialpové lyže. Jigmet ještě prohlásil: „S těmito lyžemi bude moct Sonam jít hlouběji do hor a já o tom budu moct udělat nové video.“ Skutečně se kluci potom pustili do společného díla. Natáčení ještě zkomplikovala karanténa kvůli koronaviru, ale Jigmet byl schopen nějak vytvořit finální dílo, i když mu chyběly záběry, které si ve videu představoval a již je nemohl dotočit.

 

Dělá nám velkou radost, že v případě „Úsvitu lyžování“ jde celá aktivita ze spodu tamní komunity. Třeba v případě projektu Český hokej pro tibetské děti jsme tento projekt iniciovali ve spolupráci s vedením naší školy. Postavili hřiště, nakoupili vybavení, nabídli výukové kurzy komunitě, zpropagovali pomocí vtipných videí a projekt se nakonec chytl. V případě lyžování jsme se angažovali zcela minimálně – Sonam si sám sehnal první lyže, Jigmet to všechno poctivě točil a stříhal a ostatní z vesnice sami přišli s vlastním zájem se něco nového naučit (uvidíte v dalších dílech). Z toho máme velkou radost a doufáme, že zkušenost, že si mohou pomoci sami, pomůže místním v realizaci jejich dalších snů.

 

V Malém Tibetu není v zimě moc co dělat. V tradiční kultuře se místní bavili pořádáním různých oslav a veselic, na kterých se hodně pilo. Sportovní aktivity mohou  být pro mladé lidi další alternativou k trávení volného času. Děkujeme všem Himálajským patronům, že podporují naši komunitu a doufáme, že další zimní rozptýlení lidem v Malém Tibetu přinese kvalitnější život.

 

Sonamovy skialpové lyže jsme dostali darem od firmy Lusti, za což děkujeme. Zbytek vybavení už jsme nakoupili zde v ČR. Respektujeme, že v současné pandemické situaci potřebují podporu spíše lékaři, zdravotní sestry a další, kteří se starají o naše zdraví. Pokud by vám přesto zbylo ještě trochu chuti podpořit lyžování v Mulbekhu, budeme rádi za podpůrný finanční dar.

  • Na vybavení jsme vydali: 11 578 Kč
  • Doposud jsme obdrželi: 2 000 Kč
  • Zbývá darovat: 9 578 Kč

Pokud budete mít zájem podpořit

  • Účet: 107-3766990267/0100
  • VS: váš mobil bez předčíslí
  • Popis platby: Cokoliv, ale použijte slovo „lyže“ … třeba „lyže pro Sonama“