Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

Pojeďte pomáhat do Malého Tibetu

Brontosauři v Himálajích hledají zájemce, kteří chtějí vyrazit do Malého Tibetu pomáhat v rozvoji tamní školy. Zájemci mohou jako dobrovolníci vyučovat děti nebo pomoci na stavbě, absolvovat Benefiční kurz buddhismu nebo sportovní cestu s názvem Benefiční himálajská výzva. Za jejich pomoc jim může poděkovat sám 14. Dalajláma, s kterým jsou pořádány každý rok audience. Účastníci dobročinných cest mohou účastí vyjádřit svůj postoj k nedávnému odklonu Česka od otázek lidských práv a odkazu Václava Havla. 

 

„Cítím jako svou povinnost usilovat o přežití odkazu Václava Havla. Jsem rád, že mi v tom pomáháte svou nezištnou pomocí dětem z Malého Tibetu“ sdělil Jeho Svatost 14. Dalajláma skupině Čechů, která s námi pomáhala červenci 2012. „Jsem rád, že díky vzájemné pomoci si udržujeme naše přátelské vazby“ Dalajláma následně dodal. 

Organizace Brontosauři v Himálajích podporují v rozvoji školu ve vesnici Mulbekh (Malý Tibet, sev. Indie) a jsou jedinou českou organizací, jejíž rozvojový projekt spolufinancuje 14. Dalajláma. Za Dalajlámovu podporu předal v listopadu 2011 Václav Havel Dalajlámovi poděkování. Brontosauři v Himálajích jsou pobočným spolkem Hnutí Brontosaurus a v Malém Tibetu usilují o podporu vzdělávání, rozvoj vztahu ke kulturním tradicím a ekologii. Více zde.

Do Malého Tibetu můžete vyrazit pomáhat jako dobrovolník vyučovat děti, pomoci na stavbě, realizovat libovolný vzdělávací projekt nebo rozvíjet dovednosti školního vedení. Nejvíce dobrovolníků jezdí pomáhat v průběhu léta. Různé dobrovolnické pozice jsou však vypsány po celý rok. Více zde.

Benefiční kurz buddhismu je 14 denní cesta v rámci, které se v průběhu pěti dnů naučíte meditační techniky a pochopíte význam buddhistické filozofie. Kurz probíhá v malebném klášteře v odlehlé vesnici Mulbekh zcela výjimečně. Absolvováním kurzu totiž podpoříte tamní školu. Více zde.

Tamní školu je možné podpořit také v rámci Benefiční Himálajské výzvy. Jedná se o 14 denní sportovní cestu do Malého Tibetu, na které objevíte kulturní krásy Malého Tibetu, vyrazíte na motorce k ledovcovému jezeru, sjedete na raftu řeku Indus, zameditujeme si ve svaté jeskyni, zdoláte horu Stok Kangri vysokou 6200 m n. m. a navštívíte podpořenou školu. Více zde.

Od roku 2008 pomáhalo v Malém Tibetu díky Brontosaurům v Himalájích přibližně 150 Čechů. Z mediálně známých osob absolvovali cestu David Kraus nebo Světlana Nálepková. Společně s rodinou vyrazili manželé Ivana Jirešová a Viktor Dyk s osmiletou dcerou Sofií nebo manželé Martin Bursík a Kateřina Jacques s tříletou dcerou Noemi. Více zde.

 

Škola Spring Dales Public School byla založena 1992 obyvateli vesnice Mulbekhu, kteří chtěli zajistit vlastním dětem kvalitní vzdělání v blízkosti jejich domova. V roce 2008 nastoupil do školy ředitel Tsewang Norboo s vizí vdechnou škole nový život. Vytvořil obsáhlý rozvojový plán pro období 2011-2021, který zlepší kvalitu vzdělávání a navýší kapacitu školy na 350 dětí.

Ředitel Norboo chce, aby děti byly vyučovány moderními vyučovacími metodami podle učení 14. Dalajlámy, aby nové školní budovy byly postaveny tradičními stavebními technikami, aby nový školní kampus byl energeticky závislý pouze na sluneční energii a aby škola byla vzdělávací centrem pro všechny obyvatele vesnice Mulbekh.  Doposud se na rozvoj školy podařilo získat přibližně 9 milionu Kč. K rozvoji školy organizace Brontosauři v Himálajích poskytuje finanční prostředky, zajišťuje asistenci odborníků při plánování a realizaci rozvoje a pomoc od dobrovolníků.

 

14. Dalajláma navštívil školu Spring Dales Public School poprvé v létě 2010 na základě žádosti tamních obyvatel. Návštěva školy se mu líbila a tak následně se na základě na audience v červenci 2011 v indické Dharamsale rozhodl pravidelně finančně podporovat rozvoj tamní školy (doposud přispěl 3,4 mil Kč). Na podzim roku 2011 předal Václav Havel poděkování 14. Dalajlámovi za jeho rozhodnutí podporovat školu v Mulbekhu. A od roku 2012 se 14. Dalajláma každé léto setkává se zástupci organizace Brontosauři v Himálajích k diskuzi a potěšení se nad společným dílem. Více zde.

Pokud nesouhlasíte s odklonem české politiky od odkazu Václava Havla, může pro vás být dobročinná cesta do Malého Tibetu tím pravým činem, kterým vyjádříte svůj nesouhlas! Vaší pomocí jednak ovlivníte životy lidí z vesnice Mulbekh, ale zároveň přispějete k přežití odkazu přátelství 14. Dalajlámy a Václava Havla, které ovlivnilo životy lidí na celém světě.

 

Kontaktní osoba:

Ing. Jiří Sázel
Předseda Brontosaurů v Himálajích
Predseda@brontosaurivhimalajich.cz

+ 420 603 534 730

Fotografie: