Benefiční cesty na rok 2024 najdete již na webu www.himalajskypatron.cz

Back to top

HOKEJ JE HLAVNÍ ZIMNÍ NÁPLNÍ I PŘESTO, ŽE SE PŘESTAL VYUČOVAT

V mulbekhu se tuto hokejovou sezonu nerealizovali tréningy pro děti. Ice hockey club Mulbekhu, který se rozhodl, že výuku pro děti zajistí, nezvládá naplnit jeho předsevzetí. Ředitel Norboo se rozhodl, že výuku dětí další zimu začne zase zajišťovat škola. Motivací mu je také skutečnost, že třetina dětí, které prošli výukou hokeje od naší školy v letech 2017 až 2019, má hokej jako hlavní smysl zimních měsíců.

Pardon, že vám hokejové zpravodajství přinášíme se zpožděním. V Mulbekhu končí hokejová sezona na konci února. Nicméně v Evropě začala válka a my jsme radši věnovali pozornost tomu, jak můžeme v naší situaci inspirovat u buddhistů. Doufám, že nám odpustíte, že vám o hokeji v Himálajích píšeme až na konci naší hokejové sezony a třeba někdo z vás v září znovu využije možnost jet učit hokej v lednu 2023.

 

DELEGACE VÝUKY HOKEJE NA ICE HOCKEY CLUB MULBEKH ZATÍM NEFUNGUJE

V roce 2020 přestala děti trénovat naše škola, ale začala je trénovat nově založená organizace Ice Hockey club Mulbekh. Na hřišti v naší škole byl problém s nedostatkem vody a zdálo se, že je politická vůle postavit nové hřiště blíže u řeky kde je vody dost. U této příležitosti se ředitel Norboo rozhodl delegovat výuku dětí na nově vzniklou instituci Ice Hockey club Mulbekh, která byla složena z nadšených mladíků. Škola půjčovala darované hokejové vybavení Ice Hockey club Mulbekh za symbolický poplatek. To že Norboo delegoval výuku hokeje na nově vzniklou instituci vnímáme jako dobrý krok. Norboo nemůže dělat všechno a je důležité, aby měl tým, a i ostatní ve vesnici vyvíjeli aktivitu.

Mladíci z Ice hockey club Mulbekh (dále už jenom IHC) zorganizovali první ročník výuky hokeje v lednu 2020 ve stejné podobně jak to probíhalo ve škole v letech 2019, 2018 a 2017. Politici jim slíbené hřiště nepostavili, a tak si jej kluci udělali sami na zapůjčeném pozemku vedle řeky. Nicméně po prvním ročníku jsme si u vedoucího IHC Tsewang Yangjor zaznamenali skepsi nad tím, že podle jeho přesvědčení měla být výuka ekonomicky produktivnější. Brontosauři v Himálajích situaci kontrolovali a nepřišlo nám, že by po finanční stránce bylo něco špatně.

V roce 2021 organizaci zimní výuky hokeje nejprve komplikoval koronavirus. Do poslední chvíle se nevědělo, jestli bruslení proběhne. Pozemek u řeky soukromý majitel neposkytnul už v roce 2021, takže nebylo ani ideální místo na tréning. Následně se rapidně rozšířili možnosti hokejových turnajů v Malém Tibetu, a tak kluci z IHC po celý leden naháněli všechny turnaje a na komplikovanou situaci v zajišťování výuky v Mulbekhu radši zapomněli.

V roce 2022 již žádná snaha na zajištění výuky ani neproběhla. Situaci nepomohla ani skutečnost že druhý největší tahoun IHC Stanzin Sonam „Kamzik“ se odstěhoval za prací do hlavního města Leh.

Předchozí ročníky si můžete připomenout v těchto článcích

 

TSEWANG YANGJOR SE ZE VŠEMI ROZHÁDAL

Úpadek aktivity IHC je, ale také spojený s jeho vedoucím. Po prvním ročníku výuky hokeje IHC v roce 2020, začal Tsewang Yangjor hledat viníka situace. Pustil se do Brontosaurů v Himálajích, aby mu také darovali hokejové vybavení. Brontosauři v Himálajích se mu snažili vysvětlit, že se školou rozvíjíme vztahy více jak deset let a že jsme začali od malých spoluprací a časem jsme se pustili do tak velkých jako darování hokejového vybavení, protože víme, že přístup školy je seriózní a můžeme se na ni spolehnout. Dlouhodobá a opakované vysvětlování na Tsewang Yangjor moc nefungovalo. Ten naopak přepnul do rétoriky „už se s tebou nebudu bavit, dokud mi nedaruješ hokejové vybavení“. Rádi bychom vám potvrdili, že jsme se nenechali vydírat. „Rád bych říkal pravý opak, ale i já jsem přestal podporovat Tsewang Yangjor v roli ředitele IHC“ říká ředitel naší školy Norboo. „Tsewang Yangjor se ze všemi hádá. S politiky, vesničany i se mnou. Pokazil si to na všech stranách“ zakončuje ředitel.

Příběh vedoucího IHC Tsewang Yangjor vám tu taky vyprávíme proto, abychom ukázali kontrast mezi ředitelem školy Norbooem. Také bychom radši říkali přesný opak, ale aktuálně známe jenom jednoho ladačana (sochaře Chemata), který dosahuje podobných morálních kvalit, jakým je ředitel Norboo. Většina ostatních ladačanů má mentalitu „bude se mi dařit až toho více dostanu“ a díky například Tsewang Yangjor si to můžeme připomenout.

 

ŠKOLA ZAČNE ZNOVU TRÉNOVAT DĚTI – V ZÁŘÍ BUDEME POPTÁVAT TRENÉRY

Ředitel Norboo se rozhodl výuku hokeje pro tamní děti vzít zpět pod křídla SDPS. V září 2022 budou Brontosauři v Himálajích hledat hokejové trenéry, kteří budou ochotni jet do Mulbekhu v lednu 2023 vyučovat děti.

Situaci také pomohla skutečnost, že začala být dostupná technologie, která zvýší vydatnost školní studny, u které je hřiště. Po třech letech napájení hokejového hřiště přestala být studna dostatečně vydatná, nicméně vláda teď nabízí „ugrade“, který podobné situace vyřešil.

Ředitel Norboo bude rád, pokud bude moct delegovat výuku hokeje někdy v budoucnu na IHC, ale teď bude dobré dát klubu chvíli pauzu.

 

DĚTI, KTERÉ PROŠLI HOKEJOVÝMI TRÉNINGY HRAJÍ HOKEJ DODNES

Hokejová sezona tento leden a únor probíhala pro Mulbečany podobně jako minulý rok. Hlavní náplní je účast na hojném množství turnajů (více jsme psali zde). Dívčí tým je stejně aktivní jako mužský, nicméně holky z Mulbekhu mají nepoměrně větší zastoupení v (indické) mezistátní reprezentaci v porovnání s ostatními ladackými okresy. Holky taky tento rok jeli poprvé na turnaj do Himalchalpradéše – to je další indický horský stát jižně od Ladakhu. Hokej se v Indii hraje hlavně v Ladakh, Kašmíru a Himalchalpradéši.

„Třetina dětí, které prošli kurzy organizovanými školou v letech 2017, 2018 a 2019 hrají hokej do dnes“ říká ředitel Norboo. „Za tři roky jsme naučili hrát hokej 150 dětí. Odhaduji, že tak 40 z nich se hokeji věnuje do dnes. Ve škole se to naučili a už u toho zůstali. Přesně takto jsme si to představovali a díky přerušení výuky poslední dva roky to jde o to lépe vidět“ zakončuje Norboo.

Znamená to, že hokej je pro děti hlavní náplň v průběhu zimy. Pokud nemohou trénovat v Mulbekhu jedou děti buď do města Kargil nebo Leh. Tam jsou buď celou hokejovou sezonu, tj. leden a únor, aby mohli trénovat a hrát na turnajích. Některé děti jedou do měst třeba jenom na čtrnácti denní trénink, popřípadě jenom na turnaje, ale hokej je jejich hlavní zimní smysl života bez ohledu na to, jestli hrají jenom na okresní, mezistátní nebo mezinárodní úrovni.

 

Děkujeme za vaši podporu hokeje v Mulbekhu. Doufám, že máte z postupných výsledků radost a těší vás že děti v Mulbekhu naši v hokeji smysl jejich doposud nudného zimního života.

Fotografie: